Hoppa till huvudinnehållet

Ingen brottsmisstanke efter ladugårdsbranden där boningshuset klarade sig

Publicerad:
Drönarbild över branden.
Drönarbild över branden. Foto: ERIK ZIENAU

En stor ladugård och ytterligare två byggnader totalförstördes vid en brand på en gård i Sundals Härad mellan Frändefors och Brålanda på torsdagseftermiddagen.

Men boningshuset klarade sig helt.

En stor ladugård, ett mindre hönshus och ett garage totalförstördes vid den dramatiska branden som startade vid 16-tiden på torsdagen.

Sju räddningsstyrkor plus en insatsstyrka – enheter från Vänersborg, Brålanda och Högsäter – larmades till platsen.

En ambulans anslöt också men lämnade platsen efter en dryg halvtimme.

Det brann rejält i två byggnader på gården i Sundals Härad, i ett hönshus och i den stora ladugårdsbyggnaden. Den övertändes direkt och brann ned till grunden i ett snabbt brandförlopp.

Foto: ERIK ZIENAU

Läget under kontroll

Ett tag fanns det fara för att boningshuset skulle nås av lågorna men huset klarade sig.

Elden spred sig också ut i terrängen, där det brann på ett cirka 100 gånger 50 meter

Vid 17.20 var tre enheter kvar på platsen. Det brann då fortfarande på marken runt husen. Prognosen var då att räddningstjänsten skulle bli kvar på platsen i ytterligare tre timmar.

Det ska inte ha varit några djur i byggnaderna vid tillfället och varken djur eller människor ska ha kommit till skada vid den dramatisk branden.

Glödbrand i gräs

Ett par timmar efter den första branden blossade en ny brand upp på ett litet område cirka 500 meter från ladugården. Troligen rörde det sig om glöd från branden som fördes bort med vinden och antände torrt fjolårsgräs.

En förbipasserande larmade om gräsbranden och en styrka omfördelas och kunde ganska snabbt släcka.

Ingen brottsmisstanke

Polisen har varit på platsen och gjort en undersökning. Initialt upprättades en polisanmälan om allmänfarlig vårdslöshet eftersom det framkom uppgifter om att löveldning låg bakom branden.

På fredagsmorgonen kom besked från jourhavande förundersökningsledare på polisen att den brottsutredningen lagts ned och att det inte finns någon brottsmisstanke.

  • Foto: ERIK ZIENAU
  • Foto: ERIK ZIENAU
  • Foto: ERIK ZIENAU
  • Foto: ERIK ZIENAU
  • Foto: ERIK ZIENAU
  • Foto: ERIK ZIENAU

Artikeltaggar

BrålandaBränderHögsäterOlyckor och katastroferVänersborg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.