Hoppa till huvudinnehållet

Märklig säsong väntar i division 6: ”Det blir 22 träningsmatcher”

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Jonas Halvorsson, lagledare i Dals Långeds IK, och Elis Lindström, spelande tränare i Ärtemarks IF, välkomnar förändringarna i division 5 och 6. Men det innebär också att det blir en märklig kommande säsong.
Jonas Halvorsson, lagledare i Dals Långeds IK, och Elis Lindström, spelande tränare i Ärtemarks IF, välkomnar förändringarna i division 5 och 6. Men det innebär också att det blir en märklig kommande säsong.

I helgen är det premiär för vad som blir en märklig säsong i division 6, åtminstone för seriens fyra A-lag. Oavsett vad som händer spelar samtliga i division 5 nästa säsong, vilket innebär att den kommande säsongen ur tävlingsaspekt blir meningslös.

– Det blir som 22 träningsmatcher, säger Elis Lindström, tränare i Ärtemarks IF.

Elis Lindström var med och startade upp det nysatsande Ärtemark IF, som bröt sig loss från Billingsfors IK inför förra säsongen och gick in i division 6 i egen regi. I år får han på tränarbänken sällskap av Christian Nilsson och Marcel Bruin.

På försäsongen har man spelat två träningsmatcher – förlust med 1–3 mot Svanskogs IF och förlust mot Bengtsfors B-lag med 2–6.

– Den har varit okej. Vi har varit mer folk än vanligt, en 10–15 stycken. Det känns som att vi har tränat bättre. Mot Svanskog gjorde vi det bra. Vi ledde och sen släppte in tre mål i slutet. Vi testade lite. Mot Bengtsfors inte lika bra, men det var en bra genomkörare, säger Elis Lindström.

Tre in, en ut

Truppen är sig lik. Tre spelare in, samtliga från Dals Långeds IK, samt en från Bengtsfors IF. På minuskontot har Kader Aadan Faarax gått till Eds FF.

Beslutet: femman och sexan görs om – från 2024

Årets division 6-säsong blir märklig. I december tog Dalslands FF beslut om att göra om femman och sexan till säsongen 2024. Division 6 blir därmed en renodlad U-lagsserie medan A-lagen flyttas upp till division 5. Alltså spelar den här säsongens utfall ingen roll – Ärtemarks IF, Dals Långeds IK, Frändefors IF och Kroppefjälls IF spelar alla i femman 2024.

– Det blir en konstig säsong, lite som 22 träningsmatcher. Men det ska bli spännande med femman nästa år. Då måste vi satsa ännu hårdare, säger Elis Lindström.

DLIK positiva till femman

På andra sidan Bengtsfors kommun är Bassam Alawad ny tränare i Dals Långeds IK. Men då svenskan är knagglig sköter lagledare Jonas Halvorsson snacket med Dalslänningen den här gången.

DLIK har spelat en träningsmatch för försäsongen – en 0–3-förlust mot Bäckefors IF.

– Det har sett bra ut. Vi har varit hyfsat med folk på träning efter några år av dålig närvaro. Nu är vi 16 pers, vissa år har vi varit sex. Då är det svårt att göra något, säger han.

Truppen har för det mesta blivit mindre. Tre spelare har som tidigare nämnt bytt klubbadress till Ärtemarks IF. Många av de yngre har flyttat från trakten.

– Tyvärr tappade vi många av de ungdomarna vi hade förra året. Några har flyttat, några har bytt klubb. Några har lagt av helt, säger Jonas Halvorsson.

”Inga ambitioner”

Även Dals Långeds IK är positiva till serieomläggningen, även om det innebär en annorlunda och halvt meningslös division 6-säsong.

– Vi känner väl lite samma som Ärtemark, men samtidigt har vi inga ambitioner utan spelar för att det är roligt. Jag var en av dem som förespråkade den här lösningen, för jag tror att det blir mer rättvist så. Nu får vi möta division 4-spelare i vissa B-lag, och då får vi storstryk. Nu slipper vi det, femman blir som en trimmad division 6-serie, säger Jonas Halvorsson.

Fakta

Inför premiären: Ärtemarks IF

Division 6 Dalsland

Tränare: Elis Lindström

Placering i fjol: Sjua

Nyförvärv: Hampuz Fält Myrås (Dals Långeds IK), Linuz Fält Myrås (Dals Långeds IK), Osama Alsisi (Dals Långeds IK), Minh Thuan Tran (Bengtsfors IF)

Spelarförluster: Kader Aadan Faarax (Eds FF), Patrik Jensen (Bengtsfors IF)

Målsättning: Förbereda sig för division 5 2024

Fakta

Inför premiären: Dals Långeds IK

Division 6 Dalsland

Tränare: Bassam Alawad (ny)

Placering i fjol: Åtta

Nyförvärv: Inga

Spelarförluster: Hampuz Fält Myrås (Ärtemarks IF), Linuz Fält Myrås (Ärtemarks IF), Osama Alsisi (Ärtemarks IF)

Målsättning: Ha kul ihop

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsfors IFChristian NilssonDals Långeds IKDivision 6 DalslandEds FFFotbollNyförvärvSvaneholmÄrtemarkÄrtemarks IF

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.