Hoppa till huvudinnehållet

S kräver topparnas avgång: "Kan inte lita på att kommunen fungerar”

Publicerad:
Per Eriksson (S), kommunstyrelsens andre vice ordförande, kräver flera ledande personers avgång. Foto: Conny Hultgren

Kommunalrådet Stig Bertilsson (M), Bengtsforshus ordförande, Ulf Nelson (M), och kommundirektör Göran Eriksson borde avgå.

Det kräver Socialdemokraterna i Bengtsfors efter Dalslänningens avslöjande om den fängelsedömde konsulten som anlitats av Bengtsforshus.

Men S får inte med sig övriga oppositionspartier på kraven.

Bengtsforshus konsult döms till fängelse för grova ekobrott: ”Hade ingen aning”Dömde konsulten polisanmäld av skola: ”Han har lurat skolan”

Under onsdagen kunde Dalslänningen avslöja att den konsult som Bengtsforshus tagit in för att utreda missförhållanden i bolaget, Kent Vasell, dömts till fängelse för flera fall av grova ekobrott.

Nu kräver kommunstyrelsens andre vice ordförande, Per Eriksson (S), och hela den socialdemokratiska partigruppen i Bengtsfors att tre ledande personer avgår.

”Rundat lagar”

Vi tar avgångskraven i tur och ordning.

Först bolagsordföranden Ulf Nelson (M).

Socialdemokraterna menar att Ulf Nelson (M), styrelseordförande för Bengtsforshus, har överskridit sina befogenheter och måste avgå.
Socialdemokraterna menar att Ulf Nelson (M), styrelseordförande för Bengtsforshus, har överskridit sina befogenheter och måste avgå. Foto: Conny Hultgren

– Ulf Nelson har överskridit sina befogenheter. Han har ställt in möten, tagit in konsulter utan beslut i styrelsen och gått runt lagen om offentlig upphandling, säger Per Eriksson.

Han menar också att Nelson rundat lagen när han vägrat ledamöter extra styrelsemöten och gått emot kommunens egna företagspolicy som säger att bolaget ska ha ett ägarsamråd innan en vd avsätts eller tillsätts.

– Det skedde inte någon av gångerna. Sedan säger Stig Bertilsson att vi från S-sidan politiserat det här, men det stämmer inte. Vi vill bara att allt ska gå rätt till och det har det inte gjort här, fortsätter Eriksson.

”Rekommenderat brottsling”

Andra avgångskravet: Kommundirektören Göran Eriksson.

Socialdemokraterna reser avgångskrav mot kommundirektören Göran Eriksson. Men Eriksson avser att sitta kvar.
Socialdemokraterna reser avgångskrav mot kommundirektören Göran Eriksson. Men Eriksson avser att sitta kvar. Foto: Conny Hultgren

– Göran Eriksson har inte säkerställt rutiner för upphandling, han har lämnat ut lösenord till Bengtsforshus till annan juridisk person och rekommenderat en brottsling till annan organisation.

Per Eriksson trycker på att det var Göran Eriksson som rekommenderade Kent Vasell. Han menar också att Göran Eriksson är att skylla för att konsultutredningarna publicerades på kommunens hemsida.

– Vi ska passa oss för att anklaga privatpersoner och lägga ut utredningar med namns nämnande på kommunens hemsida. Nu hänvisar han beslut om det här i kommunstyrelsen, men från S-sidan var det aldrig tänkt att utredningarna skulle läggas ut så här på hemsidan, säger Per Eriksson och fortsätter:

– Vi måste ha en kommun som fungerar och kunna lita på att kommundirektören ser till att lagar och styrdokument följs, och det kan vi inte nu.

”Högsta ansvaret”

Slutligen kommunstyrelsens ordförande, Stig Bertilsson (M).

Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors, är föremål för Socialdemokraternas avgångskrav. Men Bertilsson menar att kritiken mot honom och övriga är grundlös.
Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors, är föremål för Socialdemokraternas avgångskrav. Men Bertilsson menar att kritiken mot honom och övriga är grundlös. Foto: Conny Hultgren

– Stig Bertilsson har högsta politiska ansvaret och har varit med och måste ta det. Han säger att han inte känt till något, men det har han visst gjort. Han har suttit med på mötena och varit med om att ta in konsulten, säger Per Eriksson.

Men det finns mer menar Per Eriksson.

– Redan när konsulten var inne och gjorde ett jobb för att utreda ett kränkningsärende inom individ- och familjeomsorgen i Bengtsfors kommun 2020 gick man runt lagen om offentlig upphandling. Man missade att kontrollera honom den gången också. Eftersom Kent Vasell saknade F-skattsedel löste man det genom att anställa Vasell under den period när han arbetade för kommunen. Till en betydligt högre kostnad än vad det annars hade blivit, säger Per Eriksson.

Ingen upphandling

Vad gäller kränkningsanmälan på Bengtsforshus borde styrelsen plockat in en konsult genom företagshälsovården, menar Eriksson.

Den kommunala bostadsbolaget Bengtsforshus kontor.
Den kommunala bostadsbolaget Bengtsforshus kontor. Foto: Tommy Löfgren

– Men i stället gör Stig Bertilsson och Ulf Nelson upp om att ta in en konsult utan att informera styrelsen. Göran Eriksson ger Ulf Nelson tips om Kent Vasell. Det görs ingen upphandling, säger Per Eriksson.

Per Eriksson hävdar att han inte fått tillgång till allt väsentligt material under hösten, vilket Stig Bertilsson och Göran Eriksson hävdar.

– Det stämmer inte utan är rökridåer för att få bort fokus från sig själva. Jag har inte deltagit i några beslut eller gett okej att ta in konsulter, säger Per Eriksson.

”Oerhört klantigt”

Övriga politiska oppositionspartier ställer sig däremot inte bakom avgångskraven.

Annette Ternstedt är gruppledare för Vänsterpartiet i Bengtsfors.
Annette Ternstedt är gruppledare för Vänsterpartiet i Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

– Jag ställer mig inte bakom de avgångskrav som Per Eriksson har rest. Kommunen har mycket viktigare saker som man borde få möjlighet att ägna sig åt än det här, säger Annette Ternstedt, gruppledare för Vänsterpartiet i Bengtsfors.

Men hon är skarpt kritisk mot hanteringen av den nu fängelsedömde konsulten.

– Det är oerhört klantigt att man inte kollar upp vad det är för konsult man anlitar i förväg. Det är även oerhört klandervärt att det inte gjorts någon upphandling och att man inte först kollar av hur mycket konsultens arbete kommer att kosta innan han tas in, säger Annette Ternstedt.

Vill inte spekulera

Inte heller Britt-Inger Sandström, gruppledare för Sverigedemokraterna i Bengtsfors, reser några avgångskrav. Hon svarar på Dalslänningens frågor via mejl.

Britt-Inger Sandström är gruppledare för Sverigedemokraterna i Bengtsfors.
Britt-Inger Sandström är gruppledare för Sverigedemokraterna i Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

”Självklart vill vi i SD att härvan i Bengtsforshus reds ut men vi väljer att nu avstå diskussioner om det i tidningen. Det har gjorts tillräckligt och leder absolut ingenstans. Vi får helt enkelt låta de som arbetar med ärendet göra det utan inblandning och en massa spekulationer/ifrågasättande/tyckanden från olika håll. I sinom tid ligger alla korten på bordet, vi avvaktar tills dess”, skriver Britt-Inger Sandström.

”Har fullt förtroende”

Kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M) menar att kritiken mot honom själv, Ulf Nelson och Göran Eriksson är grundlös.

– Från S-sidan försöker man nu smutskasta Ulf Nelson för att skydda sina egna. S har gjort taktisk partipolitik av det hela. Det är bedrövligt. Såväl Per Eriksson som de socialdemokrater som sitter med i Bengtsforshus har fått information om hur saker och ting har hanterats inför och under utredningen av Bengtsforshus. Ulf Nelson har inte rundat dem. Jag har fortsatt fullt förtroende för både Ulf Nelson och Göran Eriksson, säger Stig Bertilsson.

Tycker du att saker och ting verkligen har gått rätt till? Ingen upphandling görs och i stället tar man in en konsult, utan F-skattsedel, som är föremål för brottsutredning för grova eko-brott som han sedan döms till fängelse för.

– Det är verkligen besvärande att det i detta skede visar sig att man använt en konsult som sedan döms för ekobrott. Kent Vasell skulle inte ha tagits in idag. Men hans utredning står ändå robust i sig. Utredningen visade att det fanns grund att avskeda vd och värdet i utredningen är därför inte borta. Att Kent Vasell nu dömts för ekobrott förändrar inte hans insats i grunden, men det kastar en besvärande skugga över hans arbete, säger Stig Bertilsson.

Varför togs just Kent Vasell in som konsult?

– Kent Vasell har figurerat i utredningar i Bengtsfors kommun med gott resultat tidigare. Därför nämnde vår kommundirektör Göran Eriksson för Ulf Nelson möjligheten att ta in Kent Vasell. Ulf Nelson har hela tiden agerat handlingskraftigt för att komma vidare med den utredning som måste göras. Det var oerhört viktigt att komma framåt. Däremot har socialdemokraterna i bolagsstyrelsen tyvärr inte velat samarbeta, säger Stig Bertilsson.

”Inga planer på att avgå”

Kommundirektören Göran Eriksson ger en skriftlig kommentar om Per Erikssons avgångskrav via mejl till Dalslänningen.

”Så länge som jag har kommunstyrelsens förtroende så har jag inga planer på att avgå, om det skulle ändras så kommer säkerligen jag och kommunstyrelsen att kunna komma till en klok lösning. Jag har i dagsläget en tillsvidare anställning som inte är ett vd-avtal vilket innebär att jag precis som övriga medarbetare omfattas av normala arbetsrättsliga förutsättningar”, skriver Göran Eriksson.

Han fortsätter:

”För övrigt så kan jag utan att politisera frågan tycka att avgångskraven är underliga då Per Eriksson under hela hösten har varit med på möten då utredningar och dess slutsatser har redovisats. Per Eriksson var med från början tillsammans med Per Jonsson både kring de uppgifter som framkommit men också i diskussionen om den fortsatta processen”, skriver Göran Eriksson.

Dalslänningen har även sökt Ulf Nelson för en kommentar.

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsfors kommunBrott, lag och rättDalslänningenGöran ErikssonKommunstyrelsenPer ErikssonSamhälleSocialdemokraternaStig BertilssonStyrelserSverigedemokraternaUlf NelsonUpphandlingUtredningarVänsterpartiet

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.