Hoppa till huvudinnehållet

Dalslänning klar för allsvenskan: "En jävla lättnad och glädje”

Publicerad:
Adam Wedberg, från Billingsfors (mitten), skriker ut sin glädje under den avgörande kvalmatchen mot KAIS Mora. Nu är han och laget klart för allsvenskan.
Adam Wedberg, från Billingsfors (mitten), skriker ut sin glädje under den avgörande kvalmatchen mot KAIS Mora. Nu är han och laget klart för allsvenskan. Foto: Lisa Olaison

Billingsforsbördige innebandybacken Adam Wedberg och hans Nilsby IK är klara för allsvenskan efter ett rafflande kval mot KAIS Mora. I söndags vann hans lag den avgörande matchen med 8–7.

– Jag känner lättnad, bara en jävla lättnad, säger 24-åringen.

Adam Wedbergs innebandykarriär har varit lite av en berg- och dalbana. 2014 lämnade han moderklubben Billingsfors IBK för tre år på Filbornaskolans innebandyprogram i Helsingborg. Redan då, som 15-åring, var backen ordinarie i Billingsfors IBK, som pendlade mellan division 1 och division 2.

Adam Wedberg flyttar "hem" – klar för division 1-klubbWedberg lämnar Karlstad – klar för ny klubb: ”Äntligen”Wedberg i dispyt med tränaren – petad i kvalet: ”Vi går inte ihop”Allsvenske backen söker nytändning: "Ville hem till morsan"

Han var en stor talang i SSL med FC Helsingborg, men hemlängtan gjorde att han sökte sig norrut, till allsvenskan och Karlstad IBF.

Adam Wedberg (nummer 21) kramar om lagkamraterna efter mål i kvalet mot Mora.
Adam Wedberg (nummer 21) kramar om lagkamraterna efter mål i kvalet mot Mora. Foto: Lisa Olaison

En dispyt med tränaren gjorde att han våren 2021 bytte klubbadress till Strängnäs i norra allsvenskan och knappt ett år senare, mitt under säsongen, hade han tagit ytterligare ett kliv neråt i seriepyramiden, till Nilsby IK i division 1 – återigen på grund av en släng av lappsjuka.

– Att sitta ensam i en lägenhet långt hemifrån var svårt, sa 23-åringen då.

I Kil, fyra mil nordväst om Karlstad, hittade han rätt i ett starkt lag rustat för att gå upp omgående. Men första säsongen blev dock en missräkning. Istället för att slåss i toppen slutade man åtta.

Adam Wedberg (längst till höger) och hans Nilsby har ett starkt lag. Från vänster: Henrik Hedenskog, Andreas Hoke, Felix Johansson, Tom Colling och Andreas Jansson.
Adam Wedberg (längst till höger) och hans Nilsby har ett starkt lag. Från vänster: Henrik Hedenskog, Andreas Hoke, Felix Johansson, Tom Colling och Andreas Jansson. Foto: Johan Ekberg

Men när flera gamla avhoppade lagkamrater från Karlstad, bland annat de fyra bröderna Colling: Tom, Jesper, Adam och William, anslöt blev laget helt enkelt för bra för division 1.

Grundserien vann man på målskillnad före den ohotade tvåan KAIS Mora, som man också fick möta i det avgörande kvalet. Efter seger med 11–9 i första hemmamatchen vann Mora 5–3 i Dalarna. Men i söndags drog Nilsby det längsta strået i den avgörande finalen hemma i ECG Arena.

– Det är helt otroligt. Jävligt roligt. Det var en kul söndag med en hel del höga toner. Efter slutsignal kände jag en lättnad bara, en jävla lättnad och glädje. Vi har varit favoriter med det laget vi haft, så det var skönt att kunna hålla i det hela vägen ut.

Adam Wedberg var en av seriens absolut bästa backar och har fått den nytändning han behöver. Nu är han tillbaka i landets näst högsta serie på en plats han trivs och får förtroende.

– Det har gått fort. Ifjol åkte vi nästan ur och nu har vi gått upp. Det har vänt, men det är inte konstigt med laget vi har. Vi har fått in Adam och Tom framförallt och etablerade allsvenska spelare som gör att vi går upp. De står sig jävligt bra på den här nivån, säger han.

Homogen grupp

Men trots ett bra lag på pappret måste man också få ihop det, sägs det. Och den pusselbiten föll också på plats i år.

– Vi har en jävla skön och bra grupp. Alla är i olika ålder, men kommer bra överens.Vi har jävligt roligt utanför plan och på plan. På bussen och i omklädningsrummet. Jag har fått mycket förtroende och det har lett till att det gått bra för mig också, säger Adam Wedberg.

Det här är första gången Adam Wedberg får sätta på sig guldhatt.

– I Karlstad förväntade sig folk att vi skulle gå upp, men vi lyckades aldrig och i Billingsfors åkte vi bara ur. I Helsingborg spelade vi slutspel, men det är inte samma sak.

Firandet efter började i omklädningsrummet och slutade ute i Karlstads nattliv.

– Det blev blött, mycket blött. Vi käkade lite, drack lite vuxendricka och sen fortsatte ute i Karlstad. Det blev ganska sent, säger han.

Adam Wedberg (höger med nummer 21) och Nilsby IK säkrade avancemanget inför rekordpublik hemma i Kil.
Adam Wedberg (höger med nummer 21) och Nilsby IK säkrade avancemanget inför rekordpublik hemma i Kil. Foto: Lisa Olaison

Nu har Adam Wedberg som många andra spelare i laget ett kontrakt på bordet. Han skriver gärna på, men vill avvakta först och se om man får ihop ett konkurrenskraftigt lag. Kommande säsong blir oerhört tuff.

– Jag måste se om vi har ett lag som står sig innan jag kritar på. Vi måste sluta topp sex annars blir det division 1 igen. De allsvenska serierna slås ihop och bildar en superallsvenska. Det blir tufft, så då vill jag veta vad vi har. Jag vet att de flesta har fått kontrakt och vill skriva på, men vi får se.

Att spela allsvenskt med det här laget lockar dock alldeles för mycket för att lämna nu.

– Det lutar så klart åt att jag stannar. Det ska bli kul att se hur vi står oss. Vi gjorde en bra säsong i division 1. Sen kan det bli så att vi möter Strängnäs också, och det ska bli kul. Man har ju kompisar kvar där också, säger Adam Wedberg.

Artikeltaggar

Adam WedbergBillingsfors IBKFC HelsingborgInnebandyKarlstadKarlstad IBFMoraNilsbyNilsby IKSSL

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.