Hoppa till huvudinnehållet

Bengtsforshus konsult döms till fängelse för grova ekobrott: ”Hade ingen aning”

Publicerad:
Ulf Nelson (M), styrelseordförande för Bengtsforshus, berättar att han inte hade en aning om att det pågick en rättsprocess mot den inhyrda konsulten Kent Vasell och att denne senare dömdes. Foto: Conny Hultgren

Kent Vasell anlitades som konsult för att utreda missförhållanden i Bengtsforshus AB. Nu döms han till fängelse för flera fall av grova ekobrott.

– Jag hade inte en aning om det här, säger beställaren Ulf Nelson, styrelseordförande för Bengtsforshus.

Nelson: "Vi har inte haft anledning att tro annat än att allt gått rätt till”Kommunen JO-anmäls av en privatperson: ”Hör inte hemma i en demokrati”Pär Nilsson får sparken som vd – facket kräver bostadsbolaget på skadeståndBostadsbolagets förre ordförande misstänks ha begått brottAnklagelser om mobbing och ekonomiska fel – styrelse och vd riskerar få sparken

I en dom i Stockholms tingsrätt den 27 februari i år döms Kent Vasell för grovt bokföringsbrott vid fyra tillfällen, skattebrott vid ett tillfälle och grovt skattebrott vid tre tillfällen. Den samlade påföljden för detta blev ett år och fyra månaders fängelse. Kent Vasell meddelas även näringsförbud i tre år.

Brotten

Kent Vasell döms till fyra fall av grovt bokföringsbrott för att han undanhållit att bokföra räkenskapsinformation under åren 2016 till 2019 om totalt i storleksordningen 5 587 000 kronor.

Vidare döms Kent Vasell för tre fall av grovt skattebrott under åren 2017, 2018 och 2019. Han ska under dessa år ha lämnat in oriktiga uppgifter i sina inkomstdeklarationer på totalt 3 594 405 kronor genom att underlåta att redovisa inkomst av näringsverksamhet. Han har i och med det undvikit att betala skatt med totalt 2 570 149 kronor.

Slutligen döms Kent Vasell till skattebrott för att inte ha lämnat in inkomstdeklaration för inkomståret 2016 och därmed underlåtit att redovisa inkomst av näringsverksamhet på 563 100 kronor under samma år. Han har i och med det undvikit att betala skatt med totalt 300 236 kronor.

”Har överklagat”

När Dalslänningen ringer Kent Vasell för att be honom kommentera domen säger han kort följande.

– Det här är alldeles färskt och domen har överklagats.

Du har dömts till fängelse för grovt bokföringsbrott, skattebrott och grovt skattebrott. Och dessutom fått näringsförbud. Ändå har du jobbat och utrett förhållandena i Bengtsforshus. Hur hänger det ihop?

– Tack, jag har inga kommentarer.

Kan du fortsätta som konsult när du har dömts till fängelse för grovt bokföringsbrott, skattebrott och grovt skattebrott? Och fått näringsförbud.

– Jag avböjer att kommentera, säger Kent Vasell och klickar sedan bort samtalet.

”Kände jag inte till”

Göran Eriksson är kommundirektör i Bengtsfors. Han svarar på Dalslänningens frågor i ett skriftligt mejl.

Göran Eriksson är kommundirektör i Bengtsfors.
Göran Eriksson är kommundirektör i Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

Kände ni till att det pågick en rättsprocess mot Kent Vasell och att han senare dömdes?

”Nej, det kände vi inte till. Sedan är det så att Kent Vasell anlitades av Bengtsforshus och inte av Bengtsfors kommun för att utreda situationen i Bengtsforshus”, skriver Göran Eriksson till Dalslänningen.

Har anlitats förr

Däremot gav Bengtsfors kommun Kent Vasell år 2020 i uppdrag att utreda förhållanden inom individ- och familjeomsorgen.

”Dåvarande socialchef och biträdande socialchef kom i kontakt med denna konsult genom Avonova (företagshälsovård) som rekommenderade denne. Bengtsfors kommun har betalat ut uppdragsersättning för utfört arbete”, skriver Göran Eriksson.

Han fortsätter.

”Uppdragen redovisades för all inblandad personal och det sociala utskottet. Ingen kritik framkom då över den genomförda utredningen. Upplevelsen då av genomförd utredning var att det genomförts på ett professionellt sätt”, skriver Göran Eriksson.

”Vi sköter rutinerna”

Göran Eriksson redogör sedan för de principer som gäller när förvaltningen i Bengtsfors kommun upphandlar.

”Vi skall följa lagen om offentlig upphandling. När det är större upphandlingar så sköts rutinerna av upphandlare på ekonomienheten och det finns riktlinjer för direktupphandlingar som enhetschefer har mandat att göra. Kontroll av organisationsnummer, kontroll av F-skatt och kontroll av eventuella skatteskulder”, skriver Göran Eriksson.

Hade Kent Vasell anlitats som konsult om ni haft kännedom om den rättsprocess som pågick mot honom och de brott han senare dömdes för av Stockholms tingsrätt?

”Nej, vi hade inte anlitat konsulten utifrån den kännedom vi har om förhållandena kring bokföringsbrott och skattebrott idag. Däremot i sakfrågan om konsultens kompetens gällande kränkningsutredningar så ser jag inga frågetecken. Domen påverkar inte de slutsatser som han har kommit fram till i sin utredning om Bengtsforshus”, skriver Göran Eriksson.

”Hade ingen aning”

Dalslänningen har även talat med Bengtsforshus styrelseordförande Ulf Nelson (M).

Det kommunala bostadsbolaget Bengtsforshus kontor.
Det kommunala bostadsbolaget Bengtsforshus kontor. Foto: Conny Hultgren

Kände ni till att det pågick en rättsprocess mot Kent Vasell och att han senare dömdes?

– Nej, jag hade inte en aning om det här. Jag ställde frågan till kommunförvaltningen om man kände till någon lämplig konsult vi kunde ta in för att utreda de misstänkta oegentligheterna i Bengtsforshus. Jag fick då till svar från kommundirektören att Kent Vasell tidigare hade gjort utredningar för kommunen som man var nöjd med. Därför valde vi att anlita Kent Vasell, säger Ulf Nelson.

Gjordes det någon upphandling?

– Nej, det gjordes ingen upphandling. Det här var från början ett personalärende som skulle utredas under sekretess. Vare sig jag eller någon annan hade en aning om hur stort det här sedan skulle bli. Sedan är det så att man inte behöver göra en upphandling om det understiger en viss summa.

Har ni fått någon faktura ännu?

– Nej, och det är konstigt. Vi borde ha fått fakturan för länge sedan.

Borde ni inte i förväg ha kommit överens om kostnaden för utredningen så att summan inte övergick gränsen för lagen om offentlig upphandling?

– Det borde vi kanske ha gjort, men det gjordes inte i det här fallet.

Hade ni anlitat Kent Vasell mot bakgrund av vad ni nu känner till om den rättsprocess som pågick mot honom och de brott han senare dömdes för av Stockholms tingsrätt?

– Nej, naturligtvis inte. Det säger sig ju självt.

Hur påverkar det här förtroendet för den utredning han har gjort om Bengtsforshus?

– Vi får kanske får omvärdera den med anledning av det här. Det är något vi får utvärdera. Jag tycker inte att hans arbete behöver göras om, men vi får se vad som händer. Det pågår dessutom ytterligare en utredning av situationen i Bengtsforshus, säger Ulf Nelson.

Fotnot: Vid köp över 100 000 kronor ska offert om möjligt inhämtas från minst tre leverantörer för att säkra konkurrens. Gränsen för direktupphandling av varor och tjänster är 700 000 kronor exklusive moms.

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsfors kommunBengtsforshus ABBrott, lag och rättDalslänningenFängelseGöran ErikssonModeraternaNäringsförbudSkattebrottStockholms tingsrättUlf Nelson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.