Hoppa till huvudinnehållet

Kommunalrådet: Mest logiskt att lägga ner Höjdenskolan

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se

Färgelanda kommun har under de senaste åren tampats med en allt sämre ekonomi, och den största anledningen stavas skolan. Allt mer pekar mot att något måste göras, och enligt det nya styret är en skolnedläggning näst intill ofrånkomlig. Än finns inga beslut på bordet, men den samlade åsikten i S, M och L är att Höjdenskolan ligger i farozonen.

– Det skulle vara mest logiskt, säger kommunalrådet Ulla Börjesson (S).

Problemen är flera, men bland annat är det gamla skolbyggnader i stort behov av renoveringar och för små klasser. Trots personalnedskärningar de senaste åren gick skolan över budget med 2,2 miljoner förra året.

Nu har sektor samhällsbyggnad tagit fram en lokalförsörjningsplan som visar att kommunens fastigheter är i stort behov av betydande underhåll och renoveringar. Detta gäller samtliga kommunala skolor i kommunen bortsett från Höjdenskolan.

Renoveringen av Valboskolan beräknas kosta drygt 17 miljoner mellan åren 2021-2025, Ödeborgs skola drygt 7 miljoner, Höjdenskolan 5,5 miljoner och Högsäters skola 4 miljoner.

Nio alternativ

I planen föreslogs att utbildningsnämnden tar fram en strategi för hur man ska driva skolan framöver genom att göra en förstudie.

I förstudien, som konsultföretaget Norem tog fram i november förra året, presenterades inledningsvis nio åtgärdsalternativ för en framtida skolverksamhet i Färgelanda. Efter en workshop med rektorer och chefer i mitten av februari kom man tillsammans fram till att fyra av dem går bort då det skulle innebära för små klasser samt att Högsäters skola bör finnas kvar på grund av dess skick och geografiska läge.

Höjdenskolan.
Höjdenskolan. Foto: Helena Lindgren

Mest relevanta ansågs två scenarier, varav ett valdes som det bästa – att Bruksskolan i Ödeborg läggs ner, förskolorna Håvesten och Stigen läggs ner, Höjdenskolan konverteras till enbart förskola och byggs om, samt att Valboskolan byggs ut till F–9-skola. Eleverna på Höjdenskolan flyttas då till Valboskolan.

Detta ger en mer kostnadseffektiv skolverksamhet, sparar underhåll- och renoveringskostnader men kräver till- och ombyggnationer av Valboskolan och Höjdenskolan.

Det andra, ansett lite sämre, scenariot går ut på att enbart konvertera Höjdenskolan till förskola och lägga ner Håvesten och Stigens förskolor. Det skulle innebära att Bruksskolan i Ödeborg får vara kvar, men det skulle också innebära fortsatt överkapacitet på skolorna.

Höjdenskolan i riskzonen

Kommunstyrelsens ordförande, Ulla Börjesson (S), menar att hon och de styrande partierna S, M och L ser det senare som mest troligt i nuläget.

– Om det ska läggas ner nån skola så skulle det vara mest logiskt att lägga ner Höjdenskolan. För då har man fortfarande bara en skola i varje tätort. Men det finns fortfarande inga skarpa förslag. Nämnderna jobbar med det nu, säger hon.

Det har varit diskussioner om huruvida Bruksskolan i Ödeborg ska läggas ner. Men den ambitionen har inte det nuvarande styret.

– Det är där det flyttar in barnfamiljer. Och vad händer om vi lägger ner skolan på den orten? Det känns lite konstigt, säger Ulla Börjesson.

Tidigare styren har haft planer på att bygga en ny, åtta avdelningar stor förskola i Färgelanda centrum, men det är inte aktuellt längre, menar Ulla Börjesson.

– Vi kommer inte att ha råd att bygga en ny förskola. Och då vore det kapitalförstöring att inte ha någon verksamhet i Höjdenskolan som är ganska nyrenoverad.

Lägga ner en skola inte tillräckligt

Men att bara lägga ner en skola räcker inte på långa vägar för att spara de 13 miljoner på tre år som det nya styret menar krävs för att få ordning på ekonomin.

– Nej, för sjuttsingen, det gör det inte. Jag har egentligen sagt att det inte finns några heliga kor. Man måste titta på allt utom personal på golvet. Det har vi redan skurit ner på, säger hon.

Vad skulle det kunna vara man kan skära ner på?

– Man får titta på ledningsstrukturen, hur många rektorer har vi? Verksamheter som inte är lagstyrda, man kan lägga något i malpåsen under ett par år tills ekonomin blir bättre. Sen även om omsorgen inte har något sparbeting ska de också titta, kan vi bidra? Kan kommunstyrelsen bidra med mer besparingar? Det måste vi också titta på.

De andra partierna har uttryckt att de inte vill lägga ner någon skola, hur ska du få igenom det?

– Det ser inte ut så, nej. De vill behålla skolstrukturen som den är, men de vet inte var vi får pengarna ifrån. Det är inte enkelt, men vi kommer att bli tvungna att prata med de andra partierna och se om vi kan lyssna på varandra och komma fram till något vettigt. Alla får ge och ta, för vi har egentligen inte råd med politiskt tjafs med den ekonomiska situation vi har.

Jörgen Andersson, Sverigedemokratiskt oppositionsråd i Färgelanda kommun.
Jörgen Andersson, Sverigedemokratiskt oppositionsråd i Färgelanda kommun. Foto: Helena Lindgren

Oppositionsrådet Jörgen Andersson (SD) menar att Sverigedemokraterna motsätter sig all nedläggning av skolor, men håller med om att omstruktureringar måste göras.

– Vår målsättning är att behålla småskolorna. Vi har en tanke att man kanske inte behöver ha en kommunal och en friskola på samma ort. Lite omstruktureringar får vi göra, men att bara flytta runt barn tror vi inte sparar mycket pengar. Det för också med sig ombyggnationer, inte bara av skollokaler utan över utemiljö.

Ann Blomberg (C).
Ann Blomberg (C). Foto: Helena Lindgren

Kommunens andra oppositionsparti, Centerpartiet, vill också behålla skolstrukturen som den är ute i orterna, men är öppna för att lägga ner Höjdenskolan om det blir absolut nödvändigt.

– Rent generellt tycker vi att det är viktigt att vi har skolorna kvar. Lägger vi ner i Högsäter eller Ödeborg blir det en avfolkning där. Jag tror inte att de kommer att flytta in till Färgelanda utan risken är att det blir någon annan kommun. Det handlar om att ha samhällsservice ute i orterna. Vi förordar ingen nedläggning, för det är inte säkert att det blir billigare. Men det är mer rimligt att lägga ner Höjden och behålla de andra, säger Ann Blomberg, gruppledare i Färgelanda.

Den nya budgeten för 2024 tas på fullmäktige i juni.

Fakta

Skolorna i Färgelanda kommun

Grundskolor:

Bruksskolan i Ödeborg F–6, 102 elever

Högsäters skola F–6, 96 elever

Höjdenskolan F–3, 128 elever

Valboskolan 4–6, 94 elever

Valboskolan 7–9, 216 elever

Valboskolan grundsärskola, 15 elever

Friskolor:

Järbo friskola F–6, 51 elever

Stigens friskola F–3, 23 elever

Stigens friskola 4–6, 21 elever

Förskolor:

Högsäters förskola, 72 barn

Höjdens förskola, 63 barn

Håvestens förskola, 53 barn

Ödeborgs förskola, 49 barn

Stigens förskola, 24 barn

Artikeltaggar

FärgelandaFärgelanda kommunHöjdenskolanJörgen AnderssonNyheterStudierUlla Börjesson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.