Hoppa till huvudinnehållet

Föräldrar sluter upp mot nedläggning av småskolorna: ”Vill föra en dialog”

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Föräldrar sluter upp mot skolnedläggning. Från vänster: Rose-Marie Tell, Linda Thordarsson, Daniel Persson och Sarah Ast.
Föräldrar sluter upp mot skolnedläggning. Från vänster: Rose-Marie Tell, Linda Thordarsson, Daniel Persson och Sarah Ast. Foto: Johan Lindahl

När nyheten spreds att Färgelanda kommun vill spara 13 miljoner på skolan och att nedläggning kan vara enda lösningen, slöt fyra föräldrar upp för att skapa dialog och få svar på sina frågor. De bildade en intressegrupp som vill bevara småskolorna – nu är de 173 medlemmar.

– Jag vill inte bara sitta hemma och vänta på att mina barns skola läggs ner, säger initiativtagaren Sarah Ast.

Många föräldrar blev oroliga när de fick veta att styret i Färgelanda kommun planerar att spara in 13 miljoner på skolan och att nedläggning av någon av småskolorna kan vara enda lösningen.

Tillsammans skapade fyra av dem en Facebookgrupp för alla som vill bevara småskolorna i Färgelanda kommun. En månad senare har den växt kraftigt – nu är de 173 stycken.

– Man har ju läst och sett förslag som politikerna har tagit upp. Då blev vi oroliga om de vill lägga ner en skola. Då kände vi att vi får försöka få ihop något bra, vi föräldrar som har barn här och även andra som har barn i småskolor. Det betyder mycket för samhället om de får vara kvar. Att våra lärare och barn får ha kvar tryggheten, säger Linda Thordarson, boende i Ödeborg och har barn på Bruksskolan.

Hon tog initiativet

Det var Sarah Ast som tog initiativet. Hon bor i Ödeborg och har tre barn på Bruksskolan. En i trean, en i förskoleklass och en på förskolan.

– Jag flyttade från Tyskland på grund av skolsystemet. Jag tänkte att bo i en liten by och ha barnen på småskola, det är en perfekt barndom. När jag läste första gången att de kanske ska stänga den, då ville jag inte bara sitta hemma och vänta på att det händer. Vi invånare har också en röst, säger hon.

Rose-Marie Tell bor i Färgelanda och har barn på Höjdenskolan, den andra som riskerar att läggas ner för att spara pengar.

– Jag har kämpat med skolan sedan min 24-åring gick där för 15 år sedan. Redan då skulle den läggas ner och alla barnen skulle flyttas till Valboskolan, precis som nu. Det blev inte bra. Nu står jag här igen, säger hon.

Tre av dem har barn på Bruksskolan i Ödeborg, en av två skolor i kommunen som riskerar att läggas ner.
Tre av dem har barn på Bruksskolan i Ödeborg, en av två skolor i kommunen som riskerar att läggas ner. Foto: Johan Lindahl

Det började med en Facebookgrupp i början av mars, som sedan har växt i stadig takt. Nu har den 173 medlemmar, som alla vill samma sak – att få säga sitt innan styret tar något förhastat beslut som direkt påverkar deras barn.

– Vi har tagit kontakt med politikerna och vill ha en dialog och ett samarbete. Om vi ska hitta en långsiktig och hållbar lösning behöver vi få komma till tals, säger Rose-Marie Tell.

– Det är ingen av oss som är politisk aktiv, vi vill bara ha en dialog. Som vuxna, hederliga människor. Så här tänker vi, lyssna på oss, säger Linda Thordarson.

Man efterlyser lite mer riskanalys och framförallt klarhet i vad som händer i kommunen.

– Det hattas mycket fram och tillbaka. Ena stunden vill man bygga en ny skola för 48 miljoner, andra stunden är det sparkrav på 18 miljoner. Vi undrar var alla pengar tar vägen? Man får aldrig några svar, säger Daniel Persson, som bor i Ödeborg och har två barn på Bruksskolan.

En stor otrygghet

En nedläggning av Bruksskolan skulle innebära en stor otrygghet för Linda Thordarsons barn, menar hon.

– De har byggt upp en relation med sina lärare, har sina kompisar här. Vi föräldrar står varandra nära, de leker på fritiden och tränar tillsammans. Jag tror att det skulle skapa utanförskap i det långa loppet. Här har de hittat sig själva och känner sig trygga. Man har ju flyttat hit av en anledning, säger hon.

Gruppen har startat en namninsamling mot en eventuell nedläggning av småskolorna.
Gruppen har startat en namninsamling mot en eventuell nedläggning av småskolorna. Foto: Johan Lindahl

Man har också startat en namninsamling, som i skrivande stund har 179 underskrifter. Samtliga partier har också tackat ja till att träffas och prata. 10 april bjuder Centerpartiet in till temakväll på Furåsen med ämnet skolpolitik. Där ska det diskuteras hur man skapar skolor med god kvalitet och hur man höjer elevernas resultat.

Kommunalrådet: Mest logiskt att lägga ner Höjdenskolan

Artikeltaggar

BarnBruksskolanCenterpartietEkonomiFärgelanda kommunHöjdenskolanLärareNedläggningarSkola och utbildningSkolorTysklandValboskolanÖdeborg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.