Hoppa till huvudinnehållet

Turbulent kring Bengtsforshus: ”Gör om valprocessen”

Publicerad:
Jan Leanders (L) ville att valprocessen skulle göras om.
Jan Leanders (L) ville att valprocessen skulle göras om. Foto: Conny Hultgren

Det har varit stormigt inom det kommunala bostadsbolaget Bengtsforshus AB. Och inför det senaste mötet i kommunfullmäktige drog Henning Venborg (SD) tillbaka sin kandidatur som ledamot i styrelsen.

Det fick Jan Leander (L) att kräva att processen skulle göras om.

Bengtsforshus styrelse fick sitta kvar av kommunfullmäktigeBengtsforshus vd polisanmäler kommunen för förtalNelson: "Vi har inte haft anledning att tro annat än att allt gått rätt till”Pär Nilsson får sparken som vd – facket kräver bostadsbolaget på skadestånd

Jan Leander (L) föreslog att att ärendet återremitterades och gick tillbaka till valberedningen.

– Det är viktigt att vi får till en styrelse som är en bra helhet. Det kan inte ha undgått någon att det har varit turbulent kring Bengtsforshus och det är viktigt att man inte tar med sig gamla oförrätter in i den nya styrelsen, säger Jan Leander till Dalslänningen.

Det har varit stormigt inom det kommunala bostadsbolaget Bengtsforshus AB.
Det har varit stormigt inom det kommunala bostadsbolaget Bengtsforshus AB. Foto: Conny Hultgren

Några av de ledamöter som i dag sitter i Bengtsforshus kommer, enligt det beslut som kommunfullmäktige fattade i november, att väljas in även i den nya styrelsen.

”Ska kunna samarbeta”

– Jag har inget emot någon enskild person, utan det är sättet att diskutera sig fram till en ny bolagsstyrelse som jag tycker är fel. Jag tycker att partierna sinsemellan först borde diskutera vilka personer som bäst kan samarbeta med varandra innan de nominerar sina kandidater. Det är en ordning som jag även anser borde gälla principiellt överlag när det handlar om att utse bolagsstyrelser, säger Jan Leander.

Det blev votering och Socialdemokraterna ställde sig bakom Jan Leanders förslag.

Per Eriksson (S) menar att Bengtsforshus inte har fungerat under nuvarande ledning.
Per Eriksson (S) menar att Bengtsforshus inte har fungerat under nuvarande ledning. Foto: Conny Hultgren

– Det känns angeläget att Bengtsforshus får en styrelse som förstår att de har ett gemensamt ansvar för verksamheten. En styrelse där alla är inkluderade i beslutsfattandet vilket tyvärr inte är fallet i nuläget, säger Per Eriksson (S).

”Lite överraskande”

Men det borgerliga styret gick emot Leanders förslag.

Stig Bertilsson (M) anser att samarbetet i de kommunala bolagen fungerar väl.
Stig Bertilsson (M) anser att samarbetet i de kommunala bolagen fungerar väl. Foto: Conny Hultgren

– Det var ett lite överraskande förslag. Kommunfullmäktige har tidigare tagit ett beslut om vilka som ska sitta i bolagen. Om man ska ha en helt ny spelplan så får man riva upp det gamla beslutet och det tycker jag är minst sagt udda och inte genomtänkt. Samarbetet i bolagen fungerar väl, säger Stig Bertilsson (M).

Men i Bengtsforshus har det väl inte fungerat så bra?

– Det har blivit som det blivit eftersom Socialdemokraterna gjort partipolitik av det här. Man har satt ordföranden i skottgluggen och velat skydda den nyligen avsatte vd:n. Jag ser inte poängen med det här. Ägaren har sagt vilka som ska sitta i styrelsen, säger Stig Bertilsson.

”Inte informerats”

Per Eriksson tycker att den beskrivningen är felaktig.

– Det handlar ju inte om att styrelsen inte har kommit överens, det handlar om att styrelsen inte blivit informerad eller ens blivit kallad till styrelsemöten av ordförande. Ordföranden har även förvägrat ledamöter extra styrelsemöten helt i strid med aktiebolagslagen, och ställt in planerade möten vilket har omöjliggjort för ledamöterna att kunna fatta beslut och ta ansvar, säger Per Eriksson.

Venborg ersätts

Kommunfullmäktiges beslut blev att godkänna Henning Venborgs tillbakadragna kandidatur i Bengtsforshus styrelse.

Anledningen till avhoppet var att Venborg ville bredda med fler namn från sitt parti. Han ersätts i stället av partikamraten Steve Andersson.

Henning Venborg (SD) drar tillbaka sin kandidatur som ledamot i Bengtsforshus styrelse.
Henning Venborg (SD) drar tillbaka sin kandidatur som ledamot i Bengtsforshus styrelse. Foto: Conny Hultgren

Sedan tidigare har kommunfullmäktige beslutat att Ulf Nelson (M) ska återväljas som ordförande för Bengtsforshus och att Mattias Ågren (C) ska bli bolagets vice ordförande. Vidare att övriga ledamöter ska vara socialdemokraterna Christina Lundqvist och Johnny Eliasson tillsammans med den nu avhoppade Henning Venborg, som alltså ersätts av Steve Andersson.

Steve Andersson (SD) ersätter partikollegan Henning Venborg i Bengtsforshus nya styrelse.
Steve Andersson (SD) ersätter partikollegan Henning Venborg i Bengtsforshus nya styrelse. Foto: Conny Hultgren

Den nya sammansättningen för Bengtsforshus styrelse fastställs på bostadsbolagets stämma i juni.

Artikeltaggar

Bengtsforshus ABBeslutDalslänningenEkonomiHenning VenborgJan LeanderKommunfullmäktigePer ErikssonSocialdemokraternaStig BertilssonStyrelserSverigedemokraternaValberedning

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.