Hoppa till huvudinnehållet

Försvaret: Var på fel plats vid fel tidpunkt

Publicerad:
Niclas Jonasson
niclas.jonasson@dalslanningen.se
Polisens mobila kontor bevakade adressen i Billingsfors där mordförsöket skedde.
Polisens mobila kontor bevakade adressen i Billingsfors där mordförsöket skedde. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Den misstänkte mannen är oskyldig. Det menar hans advokat i en skrivelse till domstolen. Han var på fel plats vid fel tidpunkt – och har lämnat en detaljerad berättelse i förhör.

På torsdagen meddelades att båda misstänkta för knivdådet i Billingsfors ska fortsatt vara häktade.

Det har snart gått tre veckor sedan polisen larmades till en bostad i Billingsfors. Där hade en person blivit såpass allvarligt knivskadad att han tvingades föras till Näl med helikopter.

Hans tillstånd beskrevs då som allvarligt men stabilt.

Samma kväll hittades ytterligare två personer knivskadade. De var inte lika allvarligt skadade och kunde behandlas på jourcentralen i Bäckefors.

Två utpekade män i 20-årsåldern kunde samma kväll gripas och har sedan dess suttit frihetsberövade misstänkta för mordförsök.

Polis har hittat blod och beslagtagit telefoner

På torsdagen går åtalstiden ut och åklagaren har begärt att de båda männen fortsatt ska sitta häktade i väntan på att utredningen ska bli färdig. Bland annat inväntas resultat från beslag.

”Beslagtagna telefoner har tömts och man har börjat gå igenom dessa för att få klarhet i de inblandades relationer, bakgrunden till händelsen och kontakter under dagen”, skriver åklagaren i framställan till domstolen.

Vänersborgs tingsrätt hanterar frågan om häktning.
Vänersborgs tingsrätt hanterar frågan om häktning. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Dessutom har tekniska undersökningar gjorts och blod har påträffats.

Den äldre av de två låter meddela via sitt försvar att han fortsatt nekar till brott, men inte motsätter sig fortsatt häktning. Den yngre menar dock att han inte bör sitta frihetsberövad längre, skriver hans försvarsadvokat Fatima Söderqvist i ett yttrande.

”Min huvudman är oskyldig till försök till mord”, skriver hon och menar att gärningen inte bör rubriceras som försök till mord, utan på sin höjd grov misshandel.

”Var på fel plats vid fel tidpunkt”

Advokaten menar att den misstänkte mannen lämnat en detaljerad berättelse. Om den äldre dessutom häktas kan de heller inte ha kontakt, varför försvaret menar att utredningen kan fortsätta utan att den yngre misstänkte kan försvåra polisens arbete.

”Det saknas därvid skäl att häkta även min huvudman, som ingen har pekat ut som vållande till några skador utan snarare varit på fel plats vid fel tillfälle och som är helt ostraffad sedan tidigare”, skriver Söderqvist.

I ett mejl till Dalslänningen skriver Söderqvist att hennes klient förnekar brott.

”Han har inte orsakat eller försökt orsaka någon annan person skada”, skriver hon och fortsätter:

”Försvarets förhoppning är att fortsatt utredning ska klargöra att han är oskyldig till försök till mord.”

Vänersborgs tingsrätt gick under torsdagen på åklagarens linje. Båda männen ska fortsatt sitta häktade.

Dalslänningen har sökt åklagare Isabella Edman.

Läs också

Artikeltaggar

BillingsforsBrottBäckeforsHäktningarHäktningsförhandlingMordförsökNyheterNäl

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.