Hoppa till huvudinnehållet

INFÖR PREMIÄREN: Färgelanda IF är en uppnosig nykomling: ”Fokuserar på oss”

Publicerad:
Färgelanda IF tränar inför premiären i division 4 Bohuslän/Dal mot Ödsmåls IK.
Färgelanda IF tränar inför premiären i division 4 Bohuslän/Dal mot Ödsmåls IK. Foto: Johan Lindahl

Färgelanda IF går in som uppnosig nykomling i division 4, efter fjolårets sensationella serieseger i femman. Nu siktar det unga laget först och främst på nytt kontrakt, men återigen finns det en försiktig tro på någonting större.

– I ett första läge gäller det att etablera oss, säger nye tränaren Johan Niklasson.

Det är glada miner på Högalids konstgräsplan när Färgelanda IF tränar inför den stundande seriepremiären i division 4. Det håller på att skymma, och temperaturen sjunker snabbt från fem grader till strax under nollan.

Lagkapten är 42-årige Henrik Dahl.
Lagkapten är 42-årige Henrik Dahl. Foto: Johan Lindahl

Det är ett ungt lag kryddat med rutin i mängder. Lagkaptenen Henrik Dahl, 42, och trotjänarna Johan Bäckström, 35, och Mathias Bäckström, 34, har säkerligen nära 600 matcher spelade tillsammans. Nu ska de leda den nya generationen unga och duktiga Färgelandaspelare som Douglas Aronsson (tyvärr knäskadad), Erik Stensson, Kevin Abrahamsson och Simon Andersson.

Kvicke anfallaren tillbaka i moderklubben: ”Här jag hör hemma”

Och alla verkar de trivas tillsammans. Ett fåtal gånger rinner känslorna över då någon gått in för hårt i en duell, men det blåser lika snabbt över.

Den här säsongen går man, precis som i fjol, in som underdogs. Men då vann man hela serien överlägset. I år siktar man in sig på att först och främst säkra nytt kontrakt. Truppens status är ännu oklar, menar tränaren Johan Niklasson. Hur man står sig i fyran återstår att se.

Skadade talangen tvingas se på från sidan: ”Det suger”

– Vi får se, det ska bli spännande. Vi får ta det steg för steg. I ett första läge gäller det att etablera oss, och säkra nytt kontrakt. Det får vara målet, säger han.

Obesegrade hittills

På försäsongen har man blandat och gett, men ändå gått obesegrade hittills matcherna.

– Det var hög närvaro på träningarna i början, sen fick vi en dipp med sjukdomar och lite skador. Sen har det varit väldigt bra, med bra intensitet och inställning. Jag är görnöjd, säger han.

Johan Niklasson kom inför den här säsongen tillbaka till klubben i hans hemort efter flera säsonger i seriekonkurrenten Eds FF, där han hade en tydlig idé om hur han vill spela. Så är fallet även i Färgelanda IF, men det tar tid, menar han.

– Vi bygger sakta, sakta. Efter första träningsmatchen har försvarsspelet blivit bra. Det är jag mest nöjd över, att vi varit stabila bakåt. Vårt anfallsspel har också blivit bättre och bättre. Vi kommer mycket in i box och har många avslut. Där har vi också kommit en bra på bit på vägen.

Filip Isbrand Fransson är tillbaka i moderklubben efter en utflykt till grannen Högsäter. Tillsammans med bland annat Jesper Karlsson (höger) ska han bidra i anfallet med sin speed.
Filip Isbrand Fransson är tillbaka i moderklubben efter en utflykt till grannen Högsäter. Tillsammans med bland annat Jesper Karlsson (höger) ska han bidra i anfallet med sin speed. Foto: Johan Lindahl

Ett stort lyft för föreningen har den nya Veokameran inneburit. En automatisk och intelligent kamera som filmar matcher och träningar, samt för statistik som till exempel bollinnehav eller löpmeter.

– Ett jättebra verktyg. Herregud, det är bra för alla, särskilt för mig som tränare och alla spelare. Vi kan se vad vi gör bra och mindre bra, förstärka det och få fram massa bra statistik, säger Johan Niklasson.

Truppläget inför premiären ser bra ut. Men lagets kanske störste talang, Douglas Aronsson, väntar på operation för sitt korsband som gick av på försäsongen.

– Vi får se hur länge han blir borta. Det är segt. Men i övrigt ser det bra ut. I dag har vi några sjuka och några småskadade, men så kommer det att vara hela säsongen.

Å andra sidan har nyförvärven Ahmed Mohammed och Elias Gunberg gett försvaret en ny dimension. De båda tonåringarna ser onekligen spännande ut.

Ett av lagets nyförvärv, mittbacken Ahmed Mohammed, ser spännande ut.
Ett av lagets nyförvärv, mittbacken Ahmed Mohammed, ser spännande ut. Foto: Johan Lindahl

Om du får tippa serien, vilka vinner?

– Viken var bra i fjol och jag tror inte att de är sämre i år. De blir farliga, sen är det Mellerud som har tappat en vass målskytt men fått in en som kanske till och med är bättre, och så Ed. Det är de det står mellan, tror jag.

På långfredagen väntar premiären borta mot en annan nykomling i serien – Ödsmåls IK, som fick en friplats efter att Rosseröds IK valt att dra sig ur. Tränaren Håkan Olsson valde att kliva av bara en vecka före premiären. Kanske är det bästa tillfället att möta dem just i premiären.

– Jag har faktiskt ingen koll på dem alls. Förr hade jag det, men nu vet inte. Vi fokuserar på vad vi ska göra. Vi ska sätta det spelet vi vill och tror på. Får börja med att komma in i tempot och spela enkelt och inte bli för avancerat.

Mittfältaren Kevin Abrahamsson är ett år äldre. Är han ett år bättre? Återstår att se.
Mittfältaren Kevin Abrahamsson är ett år äldre. Är han ett år bättre? Återstår att se. Foto: Johan Lindahl

Artikeltaggar

BohuslänEds FFFärgelanda IFFotbollHögalidJesper KarlssonJohan NiklassonMellerudNyförvärvÖdsmåls IKPremiärerVind

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.