Hoppa till huvudinnehållet

INFÖR SERIESTARTEN: Viken hoppas nå trean – möter toppkonkurrent redan i premiären

Publicerad:
Vikens kvartett Jacob Ljung, Samuel Schullström, Christoffer Härd och Erik Svanström är laddade inför skärtorsdagens seriepremiär i division 4 Bohuslän/Dal hemma mot toppkonkurrenten Melleruds IF.
Vikens kvartett Jacob Ljung, Samuel Schullström, Christoffer Härd och Erik Svanström är laddade inför skärtorsdagens seriepremiär i division 4 Bohuslän/Dal hemma mot toppkonkurrenten Melleruds IF. Foto: Roger Pettersson

Med hårfin marginal satte IFK Uddevalla i fjol krokben för Vikens planer på avancemang till division 3. Den här säsongen hoppas Viken lyckas ta klivet upp – trots att skyttekungen Gustav Weingartshofer lämnat för Säffle SK.

IF Viken gjorde en mycket stark säsong i division 4 Bohuslän-Dal i fjol och var länge i serieledning – men åkte snöpligt dit med knapp marginal mot ett ännu bättre IFK Uddevalla och misslyckades sedan helt i kvalet.

Då var IFK Uddevalla och IF Viken överlägsna i toppen. I år lär det bli jämnare där uppe, tror Vikens tränare Thomas Sääv.

Målsättningen är alltjämt densamma som i fjol – att ta en av de två översta placeringarna i tabellen, med chans till uppflyttning.

På plussidan finns att duktige försvararen Jim Glimmersten gör comeback i föreningen.

– Han är en förstärkning i backlinjen och gör att vi kommer att vara tryggare i försvaret, säger Thomas Sääv.

Offensivt avbräck

Ett stort offensivt avbräck är Gustav Weingartshofers flytt till division 2-klubben Säffle SK. Han gjorde hela 22 mål för Viken i fjolårets seriespel.

– Emil Eldh kommer få förtroende i sin rätta position och jag tror han kommer producera mycket framåt och öka sin målskörd från föregående år. Sedan har vi fler mål och poäng att hämta av spelare som Rasmus Facht, Fredrik Nordström och Rasmus Bergström, säger Thomas Sääv.

Emil Eldh, 21, tog stora steg under fjolårssäsongen och är vass i djupledsspelet med sina fina löpningar. Men han tillför även mycket i det uppställda offensiva spelet, både i och utanför straffområdet.

”En av de bästa”

Något som däremot givit Thomas Sääv en del huvudbry är Simon Schullströms skada. Han skadade sig redan efter tre minuter mot IFK Uddevalla hemma under höstsäsongen och fick både ledband och korsband uttänjt, men han är på väg tillbaka. Hans främsta styrkor är hans kvaliteter med boll och att han är stark och svår att ta bollen ifrån.

– Simon var i mitt tycke en av de bästa spelarna i hela serien under fjolåret. Vi hoppas på att han kommer tillbaka lika stark när han är redo.

Så länge Simon Schullström, som nu är igång och rehabtränar lite lätt med laget, inte kan spela så assisterar han Thomas Sääv tillsammans med Johan Edvardsson som är ny i föreningen.

– Jag hjälper till som assisterande tränare så länge jag inte kan spela och jag har lite tränarambitioner framöver. Men kommer det till det läget att jag kan börja spela matcher igen så vill jag fokusera helt och hållet på det och då kliver jag åt sidan som assisterande, säger Simon Schullström.

Från Värmlandsbro

Edvardsson var i fjol huvudtränare för Värmlandsbro SK. Laget vann division 5 Värmland och spelar i år i fyran, men han väljer denna säsong att stå till förfogande som assisterande tränare i Viken.

– Jag känner mig väldigt nöjd över att ha varit med på Värmlandsbros resa upp i division 4, men vi var överens i klubben att det är lämpligt att lämna över till nya krafter. Jag har inga problem med att stå lite vid sidan av här i Viken, säger Edvardsson.

Redan inför fjolårssäsongen nämnde tränare Sääv Vikens målvakt Christoffer Härd som en av seriens bästa och fjolårssäsongen visade ingenting som ändrar den synen – tvärtom. Det är med andra ord ingen lätt uppgift för unge nyförvärvet Theodor Christoffersson att ta en plats mellan stolparna. Ett annat spännande nyförvärv är Rayif Mahrat från IFK Åmål.

Hur ser du på premiärmatchen mot Mellerud?

– Det är en match som mestadels kommer bestå av kamp och kommer garanterat se ut som en typisk premiärmatch. Jag har full respekt för Mellerud, och de tror ju själva på serieseger, men jag anser ändå med den helheten vi har att vi ska vara bättre, säger Thomas Sääv.

Fördel eller nackdel att börja på hemmaplan?

– Såklart är det en fördel. Vi är trygga här hemma, oavsett om det är på Mossängens IP eller på Rösvallen. Vi har många spelare som är gott anpassade till ett fint konstgräs. Sedan är det upp till mig som tränare att få ut det bästa av killarna.

Melleruds IF har värvat Albin Broberg, som förra året spelade division 1 och i stora delar var ordinarie i Vänersborgs IF, och han förväntas blir lagets anfallsess. Å andra sidan har de tappat sin offensivt klart bäste spelare från fjolårssäsongen, Fredrik Larsson, till Säffle SK. Andra spelare att hålla ögonen på i MIF är Igor de Amorin Domingues, ifjol i IFK Åmål, samt Victor Öhrling.

Fredrik Nordström, Emil Eldh och Rasmus Facht är nyckelspelare i Vikens offensiv.
Fredrik Nordström, Emil Eldh och Rasmus Facht är nyckelspelare i Vikens offensiv. Foto: Roger Pettersson
Samuel Schullström i hård närkamp med nyförvärvet Rayif Mahrat, i orange väst, på träning. Bakom dem skymtar västklädde Erik Åberg.
Samuel Schullström i hård närkamp med nyförvärvet Rayif Mahrat, i orange väst, på träning. Bakom dem skymtar västklädde Erik Åberg. Foto: Roger Pettersson
Adam Johannesson, till vänster, var riktigt bra under fjolårssäsongen och får ännu större ansvar i Simon Schullströms frånvaro.
Adam Johannesson, till vänster, var riktigt bra under fjolårssäsongen och får ännu större ansvar i Simon Schullströms frånvaro. Foto: Roger Pettersson
Emil Lindqvist, Rayif Mahrat, Osama Alali och Niklas Arvidsson är nya i Vikens trupp. Rayif Mahrat kommer från IFK Åmål medan övriga är uppflyttade från Vikens utvecklingslag.
Emil Lindqvist, Rayif Mahrat, Osama Alali och Niklas Arvidsson är nya i Vikens trupp. Rayif Mahrat kommer från IFK Åmål medan övriga är uppflyttade från Vikens utvecklingslag. Foto: Roger Pettersson
Johan Edvardsson, till vänster, är i år assisterande tränare till Thomas Sääv.
Johan Edvardsson, till vänster, är i år assisterande tränare till Thomas Sääv. Foto: Roger Pettersson
Fakta

IF Viken

Tränare: Thomas Sääv

Lagkapten: Jacob Ljung

Försäsong: FBK Karlstad (b) 8–1, Melleruds IF (b) 2–2 (DM), Eds FF (b) 1–1 (DM), Brålanda IF (h) 2–0 (DM), Värmlandsbro SK (h) 2–0, IFK Skoghall (h) 2–0.

Målsättning: Att ta en av de två översta platserna, med chans till uppflyttning.

Nyförvärv: Rayif Mahrat, IFK Åmål, Jim Glimmersten, comeback, Bashar Al Abuhalje, Fengersfors IK, Markus Albinsson, Fengersfors IK, Emil Ahlqvist, Tösse IF, Filip Lindstedt, Tösse IF, Osama Alali, Emil Lindqvist och Niklas Arvidsson uppflyttade från det egna U-laget.

Spelarförluster: Gustav Weingartshofer, Säffle SK, Isac Myrberg, Fengersfors IK, Emil Carlsson, Fengersfors IK.

Tränarens tips: Utöver oss själva så har ju Melleruds IF gått ut med att vara ett topplag/vinna serien. Sedan Henån med Ed som outsider.

Premiär: 6 april, IF Viken – Melleruds IF

Artikeltaggar

Christoffer HärdFengersfors IKFotbollGustav WeingartshoferIFK UddevallaJohan EdvardssonMelleruds IFNyförvärvSäffle SKSimon SchullströmThomas SäävVärmlandsbro SK

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.