Hoppa till huvudinnehållet

Akutmottagning satsar på primärvårdsteam

Publicerad:
Reporter Britt-Marie Erlandsson
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
Med det nya teamet tror verksamhetschefen att väntetiderna ska bli kortare på akutmottagningen på Näl.
Med det nya teamet tror verksamhetschefen att väntetiderna ska bli kortare på akutmottagningen på Näl. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Akutmottagningen på Näl i Trollhättan kommer från början av juni ha ett primärvårdsteam som ska ta hand om patienter med enklare åkommor. Det uppger NU-sjukvården i ett pressmeddelande.

Bengt Asplén, verksamhetschef på akutmottagningen tror att satsningen kommer att leda till bättre vård och kortare väntetider.

– Patienter med enklare åkommor får många gånger sitta i våra väntrum i flera timmar i väntan på att få bli undersökta, för att sedan få reda på att de har kommit fel och att de ska åka till närmsta vårdcentral eller jourcentral i stället. Självklart blir de besvikna över beskedet, säger Bengt Asplén, verksamhetschef på akutmottagningen.

200 dagliga patienter

Akutmottagningen på NÄL är en av Sveriges största akutmottagningar och tar varje dag emot cirka 200 patienter. Periodvis är det långa väntetider när många patienter söker samtidigt. Men de menar att 10-15 procent av patienterna som söker till akutmottagningen skulle istället kunna hanteras av vårdcentralerna/primärvården.

Det nya teamet på akutmottagningen ska bestå av sjuksköterskor med vana från primärvård samt en primärvårdsläkare.

Artikeltaggar

NU-sjukvårdenNälTrollhättanVårdVård och omsorgVårdcentraler

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.