Hoppa till huvudinnehållet

Öppnar restaurang i amerikansk stil: “Det blir burgare och bärs”

Publicerad:
Tobias Johansson
tobias.johansson@dalslanningen.se
Ägaren Johanna Johansson Molander i mitten, tillsammans med Johan Molander och Frida Fara.
Ägaren Johanna Johansson Molander i mitten, tillsammans med Johan Molander och Frida Fara. Foto: Tobias Johansson

Efter två års renoverande är lokalen så gott som färdig. Under påskveckan öppnar Johanna och Niclas V8 Garagebar i Ed.

– Tanken är att ha käk som passar den här miljön, det blir burgare och bärs. Det blir liksom ingen fine dining med torskrygg här, säger ägaren Johanna Johansson Molander.

Johanna Johansson Molander och maken Niclas Johansson driver till vardags Kenneths färglager, i Ed. Nu ger de sig in i ytterligare en bransch, nämligen restaurangbranschen, vilket de inte har någon erfarenhet av sedan innan.

– Vi har bara erfarenhet av att vara på andra sidan bardisken, som gäster. Så ingen av oss har jobbat med sånt här innan, men vi har fått tips och råd från vänner som har jobbat i branschen, säger Johanna Johansson Molander.

Väggarna är prydda av egentillverkade skyltar.
Väggarna är prydda av egentillverkade skyltar. Foto: Tobias Johansson

I samband med att företaget Autodelar lämnade färghandelns grannlokal för ett antal år sedan så föddes idén om att starta ytterligare en verksamhet.

– Vi äger fastigheten, så då kom Niclas med idén om att vi skulle starta en biljardhall. Det är ju fyra år sedan. Då sa jag nej, det ska vi inte, haha. Då fick jag fundera ett par år hur vi i så fall skulle satsa, jag kände att vi behövde göra det lite nischat, lite speciellt. Ska du få något att funka så måste det bli som en upplevelse, säger hon.

I den 300 kvadratmeter stora lokalen finns bland annat möjlighet att spela biljard.
I den 300 kvadratmeter stora lokalen finns bland annat möjlighet att spela biljard. Foto: Tobias Johansson

Renoveringen startade 2021

För nästan exakt två år sedan, på skärtorsdagen 2021, började de med de inledande renoveringarna. Först började de med att “sätta” stilen på lokalen, som Johanna beskriver som garage, industri och amerikanska bilar.

Samtliga väggmålningar i lokalen har Johanna målat. ”Jag har fått slå två flugor i en smäll här, jag har fått driva mitt företag där jag jobbar med färg och samtidigt fått måla stora väggmålningar, det är kreativ utveckling”, säger hon.
Samtliga väggmålningar i lokalen har Johanna målat. ”Jag har fått slå två flugor i en smäll här, jag har fått driva mitt företag där jag jobbar med färg och samtidigt fått måla stora väggmålningar, det är kreativ utveckling”, säger hon. Foto: Tobias Johansson

– Jag vet inte om det stämmer, men jag har hört någonstans att vi är Sveriges mest raggarbils-täta kommun. Vi tänkte vi ville göra något häftigt som passar bygden och passar just det här samhället. Då tycker vi att vi hittat ganska rätt, och det är en stil som vi gillar, säger hon.

Skyltarna är gjorda av gamla laminatgolv som tidigare använts som provbitar i färgbutiken.
Skyltarna är gjorda av gamla laminatgolv som tidigare använts som provbitar i färgbutiken. Foto: Tobias Johansson

Det mesta av inredningen kommer från begagnat eller återbrukat material. Bland annat har man tillverkat skyltar av gamla provbitar från laminatgolv, och möbler har köpts in via auktion.

– Det är inte ekonomiskt försvarbart att bara köpa nya saker. Skulle vi bygga upp det här och köpa nytt, och anställa någon som hade målat allt det här, så hade inte det här varit möjligt. Det är klart att vi fått tittat oss omkring vad vi har och funderat hur vi kan göra om saker, och det har vi också kunnat göra tack vare att vi har en färgbutik, säger hon.

Hjälp av vänner och familj

Projektet har tagit cirka två år och snart är man i hamn. När Dalslänningen är på besök drygt en vecka innan öppning är Johan Molander och Frida Fara, båda anställda i färgbutiken, samt Johanna, i full gång med att få ordning på de sista detaljerna. Bland annat sätts hyllor upp i köket och en väggmålning håller på att slutföras.

– En stor del av renoveringen har utförts av min bror Johan. Jag och Frida har fixat mycket inredningsmässigt. Frida har gjort alla skyltar och jag har gjort alla väggmålningar. Sedan har vi haft mycket hjälp av familj och vänner. Pappa har fixat taket och vår son har dragit all el, så det är verkligen med gemensamma krafter som det här har varit möjligt att få till. Jag vill även specifikt rikta ett tack till alla lokala företagare som ställt upp för oss, utan deras hjälp hade vi aldrig kunnat fullfölja detta, säger hon.

När portarna slår upp under påskveckan så kommer det att erbjudas mat och dryck som enligt Johanna passar restaurangens tema, och även lokalproducerade produkter kommer finnas på menyn.

En välkomstskylt över en av bardiskarna.
En välkomstskylt över en av bardiskarna. Foto: Tobias Johansson

– Vi kommer erbjuda lyxigt junkfood i amerikansk stil. Vi kanske inte kommer ha fullskalig meny dag ett, men tanken är att ha käk som passar den här miljön, burgare och bärs. Det blir liksom ingen fine dining med torskrygg här.

Hon fortsätter:

– Vi kommer samarbeta så mycket lokalt som det bara går. Vi kommer bland annat erbjuda lokal dryck från Brukskällan, säger hon.

Lugn inför premiären

Restaurangen kommer hålla öppet fyra dagar i veckan, onsdag till lördag. Än så länge är det bara en person anställd på heltid, därutöver kommer det bli timanställningar, men exakt hur mycket personal som krävs är ännu inte klart.

– Vi har laddat till taket för första helgen så vi inte ska vara underbemannade. Men vad det här ger i timanställningar i slutet det vet vi inte än, säger hon.

Än så länge är Johanna någorlunda lugn inför premiären, några större utmaningar ser hon inte.

– Vi är spända på hur detta utvecklar sig, eftersom det är första gången vi gör det här, men vi tar det som det kommer, säger hon.

  • Onsdag den 5 april slår portarna upp för restaurangen som har temat garage, industri och amerikanska bilar.
    Onsdag den 5 april slår portarna upp för restaurangen som har temat garage, industri och amerikanska bilar. Foto: Tobias Johansson
  • Onsdag den 5 april slår portarna upp för restaurangen som har temat garage, industri och amerikanska bilar.
    Onsdag den 5 april slår portarna upp för restaurangen som har temat garage, industri och amerikanska bilar. Foto: Tobias Johansson
  • Onsdag den 5 april slår portarna upp för restaurangen som har temat garage, industri och amerikanska bilar.
    Onsdag den 5 april slår portarna upp för restaurangen som har temat garage, industri och amerikanska bilar. Foto: Tobias Johansson
  • Onsdag den 5 april slår portarna upp för restaurangen som har temat garage, industri och amerikanska bilar.
    Onsdag den 5 april slår portarna upp för restaurangen som har temat garage, industri och amerikanska bilar. Foto: Tobias Johansson
  • Onsdag den 5 april slår portarna upp för restaurangen som har temat garage, industri och amerikanska bilar.
    Onsdag den 5 april slår portarna upp för restaurangen som har temat garage, industri och amerikanska bilar. Foto: Tobias Johansson
  • Onsdag den 5 april slår portarna upp för restaurangen som har temat garage, industri och amerikanska bilar.
    Onsdag den 5 april slår portarna upp för restaurangen som har temat garage, industri och amerikanska bilar. Foto: Tobias Johansson

Artikeltaggar

Bostad och byggenDals-Eds kommunDalslänningenFamiljFastigheterHandelRenoveringarRestauranger

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.