Hoppa till huvudinnehållet

Ny debatt om nedlagt äldreboende: ”Varnade om köer”

Publicerad:
Kolaregården i Dals Långed är numera stängt som särskilt boende. Ska det åter öppnas upp? Det föreslår Sverigedemokraterna.
Kolaregården i Dals Långed är numera stängt som särskilt boende. Ska det åter öppnas upp? Det föreslår Sverigedemokraterna. Foto: Kajsa Kax

Finns det trots allt en framtid för någon form av äldreomsorg vid Kolaregården i Dals Långed, som successivt stängdes under fjolåret? Frågan aktualiseras genom en motion som Sverigedemokraterna nyligen skrivit.

Samtidigt menar Socialdemokraterna att man fick rätt som förutspådde köer till kommunens äldreboenden när Kolaregården stängdes. Men några köer finns inte, hävdar kommunalrådet Stig Bertilsson (M).

SD-förslag: ”Låt Kolaregården bli ett demensboende”De gamla har börjat flyttas ut från Kolaregården: ”Vi gör det med respekt”Stor oro på Kolaregården: ”De gamlas hem och trygghet kommer att tas ifrån dem”Besked från Förvaltningsrätten: Kommunen kan stänga Kolaregården

Dalslänningen rapporterade i tisdagens tidning om Sverigedemokraterna förslag. Detta förslag går ut på att Kolaregården öppnas upp igen och blir ett demensboende.

”Möjligheten finns eftersom det fortfarande finns ett löpande hyresavtal mellan kommunen och Bengtsforshus”, menar Sverigedemokraterna.

Britt-Inger Sandström (SD) vill att Kolaregården öppnas upp på nytt.
Britt-Inger Sandström (SD) vill att Kolaregården öppnas upp på nytt. Foto: Conny Hultgren

Bengtsfors kommun har i dag ett hyresavtal med fastighetsägaren Bengtsforshus som löper fram till 2027 om den fastighet som inrymmer Kolaregården och hemtjänsten i Dals Långed.

S och SD var emot

När frågan var uppe till beslut ställde sig två politiska partier emot stängningen av Kolaregården. Dessa var Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna.

Men Socialdemokraterna meddelar nu att man inte kommer att stödja Sverigedemokraternas motion.

– Vi socialdemokrater kämpade för att Kolaregården skulle vara kvar som särskilt boende samt kunna utökas med fler platser. Vi varnade för att en stängning skulle innebära köer, och där är vi tyvärr nu, säger Per Eriksson.

Per Eriksson (S) tror att loppet är kört för Kolaregården vid det här laget.
Per Eriksson (S) tror att loppet är kört för Kolaregården vid det här laget. Foto: Conny Hultgren

Han fortsätter.

– Utrustning är bortplockad och larm uppsagda så det skulle kräva en del för att komma igång igen. Vi tror att när Kolaregården nu tyvärr är avvecklat så blir det svårt att starta upp igen. Sverigedemokraternas agerande i fullmäktige gällande Kolaregården framtid medförde att det moderatledda styret fick möjlighet att avgöra boendets öde i kommunstyrelsen vilket bidrog till nedläggningen, säger Per Eriksson.

Stänger inga dörrar

Kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M) säger att frågan om att öppna upp Kolaregården i någon form ”inte är aktuell i närtid”, men han stänger inga dörrar för framtiden.

Stig Bertilsson (M) tycker det är viktigt att hålla olika alternativ öppna för framtiden.
Stig Bertilsson (M) tycker det är viktigt att hålla olika alternativ öppna för framtiden. Foto: Conny Hultgren

– Vi har på gång en planering för hur framtidens äldreboenden ska se ut. Arbetet ska resultera i en plan inför år 2030. Vi ska först undersöka hur många platser vi behöver och sedan ska vi välja väg. Vi ska ta ställning till om vi ska öppna upp, bygga ut eller bygga något helt nytt äldreboende, säger Stig Bertilsson.

Så du stänger inga dörrar för att öppna upp Kolaregården på nytt?

– Inga alternativ ska uteslutas. Det är alldeles för tidigt att uttala sig om detta. Vi får titta på de möjligheter som kan finnas. Kolaregården kan kanske vara ett alternativ för att klara behoven tillsammans med något annat alternativ som en del i en helhetslösning, säger Stig Bertilsson.

Per Eriksson (S) menar att stängningen av Kolaregården ledde till köer till särskilda boenden i Bengtsfors. Men det tillbakavisas av kommunstyrelsens ordförande, Stig Bertilsson (M). Fotografiet är en arkivbild.
Per Eriksson (S) menar att stängningen av Kolaregården ledde till köer till särskilda boenden i Bengtsfors. Men det tillbakavisas av kommunstyrelsens ordförande, Stig Bertilsson (M). Fotografiet är en arkivbild. Foto: JESSICA GOW / TT

Han tillbakavisar att det skulle finnas några köer till de särskilda boendena.

– Lagen är tydlig med att när en person har biståndsbedömts och erbjuds en plats på särskilt boende så ska en sådan placering ske inom tre månader. Vi har inte i något fall misslyckats med det utan samtliga placeringar har verkställts inom rätt tid.

Han fortsätter.

– Jag följer det här noggrant. Skillnaden mot tidigare är att vi inte har lika många tomma platser som förr, men meningen är heller inte att vi ska stå med tomplatser inom våra särskilda boenden för äldre, säger Stig Bertilsson.

Socialchefen: ”Ingen kö”

Tanja Mattsson, socialchef i Bengtsfors kommun, svarar följande på frågan om det finns kö efter stängningen av Kolaregården.

Tanja Mattsson är socialchef i Bengtsfors kommun.
Tanja Mattsson är socialchef i Bengtsfors kommun. Foto: Pressbild

– Vi har tolv personer som beviljats särskild boendeplats, som således har beslut om att de ska få en särskild boendeplats men som ännu ej fått det. Av dessa har flera blivit erbjudna plats men tackat nej, oftast för att man vill ha ett annat boende än de som erbjuds. Av de tolv personerna är åtta idag på korttiden. Av dessa tolv har ingen väntat mer än tre månader som är den tid vi lagstadgat har på oss att verkställa ett beslut på.

Hon fortsätter.

– IVO brukar ge utrymme för upp till sex månader som rimlig verkställighetstid för ett särskilt boende beslut särskilt om erbjudanden kunnat ges. Sett till det ser jag det som att vi inte har någon kö i Bengtsfors, ingen har ens behövt vänta den lagstadgade tiden ut. I större städer har man ofta ett flertal personer som väntat väsentligt längre än tre månader, upp till ett år och i dessa fall brukar man säga att det är kö. Kommunen kan då inte verkställa besluten inom rimlig tid. Så att alltså inte situationen i Bengtsfors, säger Tanja Mattsson.

Löpande hyresavtal

Göran Eriksson är kommundirektör i Bengtsfors. Han bekräftar att det fortfarande finns ett löpande hyresavtal om Kolaregården mellan Bengtsfors kommun och fastighetsägaren Bengtsforshus.

Göran Eriksson är kommundirektör i Bengtsfors.
Göran Eriksson är kommundirektör i Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

– Det finns ett gällande hyresavtal och vi för samtal med Bengtsforshus för att diskutera möjligheten att frånträda delar av avtalet i förtid, säger Göran Eriksson.

De delar av avtalet Eriksson syftar på är de som tidigare inrymde Kolaregårdens särskilda boende. De lokaler som inrymmer hemtjänsten ska behållas som idag.

Hyreskostnaden för särskilt boende och hemtjänst vid Kolaregården uppgår under 2023 till 1,8 miljoner kronor totalt för Bengtsfors kommun. För det särskilda boendet handlar det om en kostnad av 800 000 kronor och för hemtjänsten om 1 miljon kronor.

”Gjordes ingen miss”

Uppgifter till Dalslänningen gör gällande att Bengtsfors kommun ska missat att säga upp hyresavtalet av Kolaregården med Bengtsforshus efter att beslutet om en stängning av det särskilda boendet fattades.

Men det tillbakavisar Göran Eriksson.

– Det handlar inte om någon miss utan vi avvaktade med uppsägningen i väntan på förvaltningsrättens beslut efter de överklaganden som gjorts av kommunens beslut om en stängning, skriver Göran Eriksson.

När tror du att ni har en lösning i hamn?

– Jag är helt övertygad om att vi löser det genom en dialog med Bengtsforshus under våren. Det finns ingen verksamhet på särskilt boende i Dals Långed idag. De som har bott på Kolaregården har fått andra boenden, säger Göran Eriksson.

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsfors kommunBeslutDals LångedDalslänningenGöran ErikssonHemtjänstKolaregårdenKommunstyrelsenMotionerPer ErikssonPolitikSocialdemokraternaStig BertilssonSverigedemokraterna

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.