Hoppa till huvudinnehållet

Fler stölder av åkgräsklippare: ”Vi har inga spår och hoppas få in vittnesmål”

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Reporter Ove Rydh
Ove Rydh
ove.rydh@provinstidningen.se
Åkgräsklipparen på bilden har inget samband med artikeln./ARKIVBILD
Åkgräsklipparen på bilden har inget samband med artikeln./ARKIVBILD Foto: Conny Hultgren

Antalet anmälda stölder av åkgräsklippare verkar öka. Det handlar om totalt nio fullbordade stölder i Bengtsfors och Dals-Ed den senaste tiden.

Polisen har inga spår efter tjuvarna och hoppas få in iakttagelser från allmänheten.

Fem-sex åkgräsklippare har stulits ur garage och från gårdar i Nössemark under den senaste tiden, vilket tidningen tidigare rapporterat om.

Nu har polisen i Dalsland fått in anmälningar om ännu fler stölder.

Stöldvåg av åkgräsklippare – fem-sex stölder på kort tidPolisen efterlyser ägare till misstänkt stulen robotgräsklippare: ”Fint skick”

– Det handlar om totalt ett tiotal fullbordade stölder, och ett par försök till stölder, av åkgräsklippare i Bengtsfors och Dals-Eds kommun. Stölderna har ägt rum under januari, februari och mars, i Nössemark, Dals Långed, Torrskog och Ärtemark, säger Desireé Bjelke, beslagshandläggare på polisen i Åmål.

Klippt upp hänglås

Bjelke berättar att tjuvarna har klippt upp hänglås och brutit upp paneler när de har tagit sig in i olika byggnader och stulit åkgräsklipparna.

– Polisen har inga spår efter tjuvarna och vi vill gärna därför få in vittnesmål om iakttagelser som kan ha gjorts om något har verkat suspekt. Det kan till exempel handla om misstänkta bilar i området, säger Desireé Bjelke.

Polisens utredare Caroline Gren har sammanställt antalet och tidpunkter för när brotten har begåtts. Det handlar om totalt nio och hon har kontaktat samtliga drabbade ägare.

Noggrann planering

Tjuvarna måste ha planerat stölderna noga och rekat. Även hus som ligger längst ut på återvändsvägar, som inte verkar leda någonstans, har besökts av de här tjuvarna.

De verkar exempelvis ha koll på vilka hus som är sommarboenden.

– Det kan gå till så att man lägger ut grenar över vägarna. Sen återkommer man för se om någon kört på vägen på sistone, i så fall är grenen sönder. Tjuvarna har också bra koll på vägbommar och annat, säger Charlotte Johansen, förundersökningsledare i tillförordnad polischef i Dalsland.

Stora fordon

De som stulit åkgräsklipparna måste ha använt sig av stora fordon, för ett få med sig maskinerna ur lador och garage. Och många på ganska kort tid, dessutom.

Men polisen har hittills inte fått in några tips eller vittnesmål om stöldräderna.

Stölderna av åkgräsklippare i Dalsland hittills i år:

Ort: Brottstid:

Bengtsfors 24/2 - 22/3

Bengtsfors 5-26/3

Dals Långed 5-22/3

Dals-Ed 5/1 - 16/3

Dals-Ed 28-30/1

Dals-Ed 29/1 - 13/2

Dals-Ed 20/1 - 4/2

Dals-Ed 2-16/2

Dals-Ed 2-22/2

Artikeltaggar

BengtsforsBrott, lag och rättDals-Eds kommunDalslandNössemarkStölder

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.