Hoppa till huvudinnehållet

Servicebutik blir hybridbutik: ”Tror stenhårt på det här”

Publicerad:
Reporter Britt-Marie Erlandsson
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
Mattias Gustavsson och Sandra Olsson ser fram emot det nya konceptet där kunderna kan handla dygnet runt.
Mattias Gustavsson och Sandra Olsson ser fram emot det nya konceptet där kunderna kan handla dygnet runt. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Allt fler butiker blir hybridbutiker - öppet dygnet runt och bemannat dagtid. Det har blivit ett sätt för mindre affärer på landsbygden att kunna överleva.

Från och med första april blir ”Handlar’n” i Dals Långed också hybridbutik.

– Jag tror det här är framtiden, säger Mattias Gustavsson som driver servicebutiken tillsammans med sambon Sandra Olsson.

Mattias Gustavsson och Sandra Olsson tog över servicebutiken i Dals Långed första augusti förra året. Sedan dess har det hänt mycket, bland annat har de iordningställt en caféhörna, öppnat upp mot fönstren för mer ljusinsläpp och tagit in nya varor. Till exempel kan kunder beställa tårtor från ett gårdsbageri utanför Brålanda.

– Det har varit jätteroligt och vi har fått så mycket positiv respons. Men det har varit tufft också, säger Sandra Olsson och syftar på inflationen.

– Inflationen har slagit hårt, det märks på köpkraften. Vi är en servicebutik och ligger lite över i pris, våra priser styrs centralt så det kan vi inte göra något åt. Men under semmelsäsongen gjorde vi egna semlor och där styr vi priset liksom på butiksgjorda smörgåsar, säger Mattias Gustavsson.

Med hjälp av bank-id

Butiken har haft öppet till klockan 22 på kvällarna men kvällstid har kunderna varit få. Verksamheten har inte gått runt den tiden och därför riktade ägarna blickarna mot ett koncept med självscanning. Det innebär att butiken är öppen med bemanning under dagen medan kunder övrig tid kan gå in med hjälp av bank-id, scanna och betala varorna på egen hand.

– Vi tror stensäkert på det här. Varor som tobak och läkemedel samt spel och paketutlämning kan vi inte ha när det är obemannat men allt annat är som vanligt. Caféhörnan kommer också vara öppen så man kan gå in och fika när man vill, säger Mattias Gustavsson.

Vid entrén gör nu Mattias Gustavsson och Sandra Olsson i ordning för självscanning.
Vid entrén gör nu Mattias Gustavsson och Sandra Olsson i ordning för självscanning. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Larm

I konceptet ingår även säkerhetsutrustning. Butiken kommer ha kameraövervakning, det ska finnas överfallslarm, kollapslarm, paniklarm och rökindikator.

– Allt är kopplat till oss ägare och larmcentralen så det är väldigt tryggt, säger Mattias Gustavsson.

Alla som har bank-id, inte bara i Sverige, utan i alla Nordens länder har möjlighet att handla när det är obemannat. Kunder från övriga europeiska länder ska kunna komma in med hjälp av en engångskod.

Första april blir det invigning av Dals Långeds hybridbutik, ett koncept som ägarna anser ligger i tiden.

– Samhället går från att det varit vanligt med sju till fyra-jobb till helt andra dygnsrytmer. Jag tror att hybridbutiker är framtiden, att du kan handla när det passar dig, säger Mattias Gustavsson.

Artikeltaggar

BrålandaButikerDals LångedEkonomiHandelInflation

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.