Hoppa till huvudinnehållet

SD-förslag: ”Låt Kolaregården bli ett demensboende”

Publicerad:
Kolaregården i Dals Långed bör öppnas upp och bli ett demensboende. Det föreslår Britt-Inger Sandström, gruppledare för Sverigedemokraterna i Bengtsfors i en motion.
Kolaregården i Dals Långed bör öppnas upp och bli ett demensboende. Det föreslår Britt-Inger Sandström, gruppledare för Sverigedemokraterna i Bengtsfors i en motion.

Sverigedemokraterna i Bengtsfors vill att Kolaregården i Dals Långed åter öppnas upp.

”Eftersom hyresavtalet ej har sagts upp finns här goda möjligheter att ta tillvara för de äldre i kommunen”, menar Sverigedemokraterna.

Nu vill SD att kommunen ser över möjligheten att Kolaregården blir ett demensboende.

”Vi får till oss oroväckande information, från både personal och anhöriga, om att vi har många äldre i hemmen som behöver vård/omsorg och plats på något boende”, skriver Britt-Inger Sandström, gruppledare för Sverigedemokraterna i Bengtsfors i en motion till kommunfullmäktige.

Britt-Inger Sandström (SD) vill att Kolaregården i Dals Långed åter öppnas upp.
Britt-Inger Sandström (SD) vill att Kolaregården i Dals Långed åter öppnas upp. Foto: Conny Hultgren

Sandström skriver att kommunen har hemtjänstpersonal som tillbringar mycket arbetstid på vägarna på grund av demografin och att mycket tid skulle kunna vinnas genom att satsa på ett demensboende i Dals Långed.

”Hyresavtal löper på”

”Eftersom hyresavtalet ej har sagts upp, och därmed gäller ett antal år framåt, kan man enkelt öppna upp Kolaregården igen. Rummen på båda våningarna är i gott skick och kräver inga renoveringskostnader och kan tas i bruk snarast”, skriver Sandström.

Kolaregården i Dals Långed skulle fungera utmärkt som ett demensboende, menar Britt-Inger Sandström (SD).
Kolaregården i Dals Långed skulle fungera utmärkt som ett demensboende, menar Britt-Inger Sandström (SD). Foto: Thomas Wallin

Hon menar att det på Kolaregården finns goda möjligheter till förbättring och trygghet när det gäller de äldre i Bengtsfors kommun.

”Utmärkt demensboende”

”Kolaregården skulle vara utmärkt som demensboende. Korta korridorer, bra översyn, samlingsplats på mitten gör att lokalerna och dess utformning är väl lämpade för det. Det finns många fördelar med detta förslag. Bättre resursutnyttjande av såväl personal som lokaler och besparingar på antal bilar och bränsle till exempel.”

Sandström fortsätter.

”En annan fördel är att man därmed snabbare skulle kunna frigöra platser på Björkåsens korttidsboende som idag upptas av dementa, men för övrigt fullt friska äldre som väntar på plats på boende”, skriver Britt-Inger Sandström.

Artikeltaggar

BengtsforsBjörkåsenBritt-Inger SandströmDals LångedHemtjänstKolaregårdenKommunfullmäktigeMotionerPolitikSverigedemokraternaVårdVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.