Hoppa till huvudinnehållet

Marie och Anders har tagit över kaféet vid gamla häktet: ”Fantastiskt”

Publicerad:
I år drivs vårmarknadens café av makarna Anders och Marie Svensson och deras anställda Agnes och Alva.
I år drivs vårmarknadens café av makarna Anders och Marie Svensson och deras anställda Agnes och Alva. Foto: Helena Eriksson

Trots halvtrist väder vallfärdade folk till vackra Alltorps tingshus och vårmarknaden. Det var fika, fynd och besök i nya turistbyrån – beläget i det gamla häktet.

– Det har varit fullt upp, här idag säger Louise Klang och pustar ut. Det är jätteroligt! Folk åker långväga ifrån för att besöka marknaden.

Hon är utbildad modedirektris med utbildningar från både Köpenhamn och Norrköping, och driver en butik i Bengtsfors med inriktning mot återbruk.

– Jag vill inspirera folk att återbruka det de redan har, säger Louise.

Vårmarknad Alltorps tingshusLouise Klang
Vårmarknad Alltorps tingshusLouise Klang Foto: Helena Eriksson

Nu är det fjärde året som vårmarknaden arrangeras och Louise har varit med och startat upp evenemanget.

– Första året hade vi bara tre hantverkare, och så bakade vi pepparkakor. Nu har det växt så mycket att vi måste säga nej till försäljare, berättar hon.

Julmarknaderna har hållits här i över 40 år och de arrangerar även en sommarmarknad på platsen.

 • I det gamla häktet vid Alltorps tingshus finns numera turistinformation från närliggande kommuner att ta del av för alla besökare.
  I det gamla häktet vid Alltorps tingshus finns numera turistinformation från närliggande kommuner att ta del av för alla besökare. Foto: Helena Eriksson
 • Vårmarknad i Alltorps tingshus.
  Vårmarknad i Alltorps tingshus. Foto: Helena Eriksson
 • Tingssalen.
  Tingssalen. Foto: Helena Eriksson
 • Petter Johnte är med på marknaden med marmelader ”kokade från fransk syltningstradition” på bär som är plockade i Dalsländska skogar och trädgårdar.
  Petter Johnte är med på marknaden med marmelader ”kokade från fransk syltningstradition” på bär som är plockade i Dalsländska skogar och trädgårdar. Foto: Helena Eriksson
 • Våren kikade fram.
  Våren kikade fram. Foto: Helena Eriksson

Häkte med häften

En nyhet på Alltorp är turistbyrån inne i det gamla häktet. Det var Dalslands Museum som började med att lägga ut broschyrer och information där och nu har föreningen fortsatt med det. Många tycker det är roligt att gå in och botanisera i traktens sevärdheter. Det finns information från alla närliggande kommuner.

En annan nyhet på marknaden är caféet som just denna helg drivs av makarna Anders och Marie Svensson. Paret har nyligen flyttat från Vänersborg till Brålanda och driver till vardags Elmas Café och Hantverk. I år har de även tagit över driften av Dalbergs å Café och Lanthandel.

Vårmarknad Alltorps tingshus
Vårmarknad Alltorps tingshus Foto: Helena Eriksson

För dagen har det fullt upp med alla beställningar och stämningen är på topp i det gamla tingshuset.

– Det är första året här, med buller och bång! Roligt att bygden får leva upp så här några gånger om året, och att det är en sådan uppslutning, säger Marie Svensson, och hennes make håller med.

– Det är ett fantastiskt ställe det här! Så roligt att det får vara kvar, säger han.

De är överväldigade över det fina mottagandet och vill gärna komma tillbaka igen med sina lokala produkter och sina hembakade kakor.

Lokalt hantverk med kvalitet

I lokalen bredvid häktet är det också trångt och mysigt, med fullt av försäljare av lokalt hantverk.

Vissa kommer hit som egenföretagare andra bedriver sin verksamhet på hobbybasis. Längst in i ett hörn, bland massor av fina keramikföremål, hittar vi Susanne Svensson från Köpmannebro.

Susanne Svensson driver Susannes ateljé och keramik i Köpmannebro. Här får hon besök av Marie Lundberg från Mellerud och Rosita Johansson från Uddevalla.
Susanne Svensson driver Susannes ateljé och keramik i Köpmannebro. Här får hon besök av Marie Lundberg från Mellerud och Rosita Johansson från Uddevalla. Foto: Helena Eriksson

Hon driver Susannes ateljé och keramik och är en av dem som öppnar upp sitt hem under den populära konstvandringen i Dalsland. Då visar hon även upp sina tavlor. Just idag har hon en strid ström av nyfikna som stannar och till och pratar en stund, bland annat kollegorna Marie Lundberg från Mellerud och Rosita Johansson från Uddevalla.

– Jag kommer så fort jag kan när det är marknad här, skrattar Rosita.

Det är hennes kollega som väckt hennes intresse för allt fint som finns här i Dalsland. De brukar exempelvis bada bastu ihop i Dals Långeds allmänna bastu, och så besöker de naturligtvis julmarknaden här på Alltorp varje år.

Artikeltaggar

Alltorps tingshusKaféerMarknaderNyheter

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.