Hoppa till huvudinnehållet

Intressent kan komma att ta över biogasstation

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Det finns en intressent som kan komma att ta över biogasstationen i Bengtsfors.
Det finns en intressent som kan komma att ta över biogasstationen i Bengtsfors. Foto: Claudio Bresciani/TT

Trollhättan Energi stänger biogasstationerna i Bengtsfors och Dals-Ed. Det har Dalslänningen tidigare berättat om.

Nu finns en aktör som kan tänka sig att ta över.

Läs också

I månadsskiftet mars-april stänger biogasstationerna i Bengtsfors och Dals-Ed. Bakgrunden är minskad lönsamhet.

Dalslänningen har därefter bland annat berättat om den lokale taxiägaren Sahir Al-Dousari som är oroad över hur det ska gå för hans verksamhet som är beroende av biogasstationerna.

Biogasstation i Bengtsfors kommer att stängas om ingen tar över den efter Trollhättan Energi.
Biogasstation i Bengtsfors kommer att stängas om ingen tar över den efter Trollhättan Energi. Foto: Conny Hultgren

Även Bengtsfors kommun har ett antal bilar, närmare bestämt ett 30-tal som går på biogas. Dessa finns inom bland annat hemtjänst, LSS och hemsjukvård.

”Frågan är vid liv”

Kommunstyrelsens andre vice ordförande, Per Eriksson (S), har tidigare föreslagit att frågan bör lyftas för att undersöka om Bengtsfors kommunfullmäktige kan ge Bengtsfors Energi AB i ägardirektiv att ta över biogasstationen.

När ärendet var uppe till diskussion på senaste sammanträdet i kommunstyrelsens allmänna utskott blev beslutet återremiss.

Per Eriksson (S) vill att Bengtsfors Energi AB tar över biogasstationen i Bengtsfors.
Per Eriksson (S) vill att Bengtsfors Energi AB tar över biogasstationen i Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

– Det kan finnas intresse från en extern aktör att förvärva tankstället. Det vore det absolut bästa om vi kunde få till en sådan lösning. Men om det inte blir en privat aktör så anser jag att kommunen för miljöns skull bör överväga förvärv via vårt energibolag. Frågan är vid liv känns det som, säger Per Eriksson.

”Krävs investeringar”

Kommunstyrelsens ordförande, Stig Bertilsson (M), verkar inte vara fullt lika hoppfull.

Stig Bertilsson (M) menar att det kommer att krävas investeringar för att driva biogasstationen vidare.
Stig Bertilsson (M) menar att det kommer att krävas investeringar för att driva biogasstationen vidare. Foto: Conny Hultgren

– Det finns ingen ekonomisk vinst i att driva biogasstationen för kommunens sida. Enda möjligheten är om någon annan aktör tar över efter Trollhättan Energi. Men det kommer att krävas investeringar för underhåll och reparationer. Initialt handlar det om en kostnad mellan 600 000 och 700 000 kronor och det kommer även att krävas en biogasvolym som är större än den som kommunen kan köpa, säger Stig Bertilsson.

Utreder möjligheten

Det finns alltså en aktör som har visat intresse av att ta över. Det handlar om Biogas Brålanda AB, som i dag driver biogasstationen i Brålanda. Från och med den 1 maj kommer Biogas Brålanda AB också ta över stationerna i Mellerud och Lilla Edet.

– Vi utreder möjligheten att även ta över biogasstationen i Bengtsfors, men det är ingenting bestämt. Det beror på hur stor konsumtion vi kan trygga. Vi behöver veta vilken potential som finns, säger Per-Olof Hilmér, delägare i Biogas Brålanda AB.

När kan ni ge ett besked?

– Vi hoppas kunna ge ett besked ganska snart. Vi har en tät dialog med kommunen och företagen runt omkring, säger Per-Olof Hilmér.

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsfors Energi ABBengtsfors kommunBiogasBrålandaDals-Eds kommunDalslänningenKommunstyrelsenPer ErikssonStig BertilssonTrafikTrollhättan Energi

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.