Hoppa till huvudinnehållet

Åmålsinspelad zombiefilm ryktas till Cannesfestivalen

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Vid Nötön utanför Åmål spelades några scener in till den norsk-svenska storfilmen ”Hanteringen av odöda”. Här huvudrollsinnehavaren Renate Reinsve.
Vid Nötön utanför Åmål spelades några scener in till den norsk-svenska storfilmen ”Hanteringen av odöda”. Här huvudrollsinnehavaren Renate Reinsve. Foto: Morten Brun

Under visst hemlighetsmakeri spelades det förra sommaren in scener till en zombiestorfilm i Åmålstrakten. Nu talas det om deltagande på prestigefulla Cannesfestivalen, men premiären låter vänta på sig.

Skyfall, åska och kraftiga vindar. Det norska produktionsbolaget som tagit sig an att filmatisera Johan Ajvide Lindqvists skräckroman ”Hanteringen av odöda” hade verkligen inte tur med vädret när de under några hektiska augustidagar 2022 gjorde nedslag på Nötön och vid Tössebäcken.

Tidsschemat sprack direkt, men likaväl kommer Åmåls kommun att figurera i en av årets mest efterlängtade skandinaviska filmsläpp.

Något officiellt premiärdatum är ännu inte satt, även om mycket talar för december. Innan dess lär det emellertid vänta en sedvanlig festivalrunda. Kanske till och med gästspel på den mest prestigefulla av alla.

Johan Ajvide Lindqvist låter via sin hemsida meddela:

– Spekulationerna om vilka filmer som kommer visas på den 76:e Cannes Film Festival pågår för fullt och en av filmerna som nämns är Thea Hvistedahls ”Hanteringen av odöda”.

Amerikanske filmjournalisten och recensenten Eric Lavallée siar även han att filmen mycket väl kan tas med i festivalprogrammet, och då kanske framför allt visas under kritikerveckan.

Vilka bidrag som kommer med presenteras på den traditionella presskonferensen i Paris i mitten av april. Festivalen hålls 16–27 maj.

Provinstidningen fick inte lov att fotografera zombiesarna på Nötön.
Provinstidningen fick inte lov att fotografera zombiesarna på Nötön. Foto: Andreas Dagström

”Hanteringen av odöda” följer tre Oslofamiljer som drabbats av tragiska förluster. Huvudrollerna görs av Renate Reinsve och Anders Danielsen Lie, bland andra kända från 2021 års norska Oscars-bidrag ”Världens värsta människa”, delvis inspelad i Trollhättan, samt Bahar Pars, som bland annat spelat granne till surgubbe i publikfavoriten ”En man som heter Ove”.

Totalbudgeten för ”Hanteringen av odöda” tros ligga någonstans kring 50 miljoner kronor, vilket gör det till en storfilm med skandinaviska mått.

Artikeltaggar

Anders Danielsen LieBahar ParsFestivalerFilmerNöje/KulturPremiärerRenate ReinsveSkådespelareTössebäckenÅmåls kommun

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.