Hoppa till huvudinnehållet

Unga och äldre i gemensamt projekt – förbereder påskmiddag tillsammans

Publicerad:
Från vänster: Ester Galborgen, Clara Hellström Fredriksson, Kerstin Elmborg, Monica Sandström, Måns Hallberg, Maja Modh, Noah Nilsson-Dag, Tilda Hålberg, Agnes Malm, Sune Bryntesson, Lena Zakariasson, William Hellner, Linn Olsson och Jesper Sjöberg.
Från vänster: Ester Galborgen, Clara Hellström Fredriksson, Kerstin Elmborg, Monica Sandström, Måns Hallberg, Maja Modh, Noah Nilsson-Dag, Tilda Hålberg, Agnes Malm, Sune Bryntesson, Lena Zakariasson, William Hellner, Linn Olsson och Jesper Sjöberg. Foto: Tobias Johansson

Samarbete över generationsgränser är namnet på det nystartade projektet där unga och äldre möts. PRO är initiativtagare till projektet där de tillsammans med boende på trygghetsboendet Linden och klass 5a på Hagaskolan ska ordna med ett gemensamt påskbord den 30 mars.

Under onsdagen var de i full gång med förberedelser inför den stundande middagen.

– Vi fick idén om att ha ett samarbete över generationsgränser så då kontaktade vi skolan och då nappade den här klassen med en gång och tyckte det skulle bli jätteroligt. Att man träffas ung och gammal det är superviktigt tycker vi, så att vi kan lära oss av varandra, säger Monica Sandström, ordförande PRO Dals-Ed.

Från vänster: Ester Karlsson, Tuva Johansson, Cristall Ljunggren och Britta Larsson.
Från vänster: Ester Karlsson, Tuva Johansson, Cristall Ljunggren och Britta Larsson. Foto: Tobias Johansson

Under onsdagen var PRO-medlemmar och boende på Linden på besök hos klass 5a. Tillsammans tillverkade de bland annat pyssel och pynt, såsom girlanger och påskbrev, som ska användas till dukningen på påskbordet. Även förberedande matlagning stod på schemat, bland annat tillagades köttbullar och pizza i hemkunskapslokalen.

Ena gruppen lagade mat under förmiddagen medan den andra gruppen pysslade, för att sedan efter lunch göra vice versa.

– Det är skitkul att laga mat och att få pyssla, säger eleven Love Källén.

Han får medhåll av sin klasskamrat:

– Det är roligt för man lär också känna de äldre, och så får man reda på hur de har levt och hur det var när de gick i skolan, säger Tuva Johansson.

Även Ester Karlsson, boende på Linden tycker det är ett trevligt projekt:

– Det är roligt och spännande att få komma hit och få se hur barnen har det, säger hon.

Gjort intervjuer

När klassföreståndarna Maria Wånggren och Åsa Eriksson fick frågan från PRO om att ingå i projektet var de inte sena med att tacka ja. De tyckte det lät som ett intressant och spännande projekt som väver ihop flera skolämnen som svenska, historia och religion.

–Vi har aldrig gjort något sådant samarbete förut, så det är väldigt roligt, säger Maria Wånggren.

– Barnen är jättetaggade på det här, så det har verkligen blivit bra och det är liksom lite det som var kärnan och målet i det här, att man ska kunna mötas och prata, säger Åsa Eriksson.

Ahmed Habchi och Noah Nilsson-Dag, som var i full gång med att steka köttbullar.
Ahmed Habchi och Noah Nilsson-Dag, som var i full gång med att steka köttbullar. Foto: Tobias Johansson

Projektet startade i början av mars, och totalt har de haft två mötestillfällen tidigare. Bland annat en introduktion där barn och äldre har lärt känna varandra och där dem fått framfört sina önskemål vad de vill ska finnas på det gemensamma påskbordet.

– Det är 25 elever i klassen så vi var tvungna att dela upp dem i två grupper. Så ena gruppen var nere på Linden två gånger, och den andra gruppen har varit här och fått besök av PRO-medlemmar. Vid de här tillfällena har barnen och de äldre lärt känna varandra. De har bland annat fått presentera sig och gjort intervjuer. Pratat om mat, och jämfört traditioner för att se vad som finns kvar och vad som har lagts till på påskbordet. Det är ganska lika ändå, men pizzan är ny, säger Åsa Eriksson.

 • Riham Mahamed och Agnes Malm hade tillverkat en lång girlang.
  Riham Mahamed och Agnes Malm hade tillverkat en lång girlang. Foto: Tobias Johansson
 • Sonja Magnusson och Sonja Molander.
  Sonja Magnusson och Sonja Molander. Foto: Tobias Johansson
 • Lise Uthberg Hult, Olivia Jacobsson och Amanda Magnusson.
  Lise Uthberg Hult, Olivia Jacobsson och Amanda Magnusson. Foto: Tobias Johansson
 • Amanda Magnusson, My Albinsson Spjut och Lise Uthberg Hult.
  Amanda Magnusson, My Albinsson Spjut och Lise Uthberg Hult. Foto: Tobias Johansson
 • Det gjordes bland annat kycklingar med hjälp av deltagarnas fingeravtryck.
  Det gjordes bland annat kycklingar med hjälp av deltagarnas fingeravtryck. Foto: Tobias Johansson
 • Påskpysselmenyn i klass 5a:s klassrum.
  Påskpysselmenyn i klass 5a:s klassrum. Foto: Tobias Johansson
 • Love Källén och Leo Svensson pysslade.
  Love Källén och Leo Svensson pysslade. Foto: Tobias Johansson
 • Klassföreståndarna Åsa Eriksson och Maria Wånggren, tillsammans med eleven Noah Nilsson-Dag.
  Klassföreståndarna Åsa Eriksson och Maria Wånggren, tillsammans med eleven Noah Nilsson-Dag. Foto: Tobias Johansson
 • Tuva Johansson och Cristall Ljunggren.
  Tuva Johansson och Cristall Ljunggren. Foto: Tobias Johansson
 • Ahmed Habchi, Gunhild Alexandersson, Oskar Tyft och Noah Nilsson-Dag.
  Ahmed Habchi, Gunhild Alexandersson, Oskar Tyft och Noah Nilsson-Dag. Foto: Tobias Johansson

Projektet fortsätter

Påskbordet går av stapeln torsdag den 30 mars på Linden, då kommer hela gänget bestående av unga och äldre samlas för att äta av godsakerna man tillagat.

Från vänster, främre raden: Maria Wånggren, Riham Mahamed, Viviann Larsson, Inga-Maj Eriksson. Bakre raden: Agnes Malm, Noah Nilsson-Dag, Clara Hellström Fredriksson, Maja Modh, Måns Hallberg, Kerstin Elmborg, Åsa Eriksson och Ester Galborgen.
Från vänster, främre raden: Maria Wånggren, Riham Mahamed, Viviann Larsson, Inga-Maj Eriksson. Bakre raden: Agnes Malm, Noah Nilsson-Dag, Clara Hellström Fredriksson, Maja Modh, Måns Hallberg, Kerstin Elmborg, Åsa Eriksson och Ester Galborgen. Foto: Tobias Johansson

Både PRO, som står bakom finansieringen av projektet, och klassföreståndarna är positiva till en fortsättning på samarbetet, då de menar de har stort utbyte av varandra.

– Vi har ju en tanke om att detta inte är en engångsgrej, utan att vi fortsatt kan ha kontakt med den här klassen, bland annat har vi ju stavgång som barnen kan hänga med på, säger Lena Zakariasson, kassör PRO Dals-Ed.

– Vi vill ju främja fysisk aktivitet och rörelse. Stavgång kan vi absolut hoppa på. Det här kan ju bli hur stort som helst, säger Åsa Eriksson.

Artikeltaggar

BarnDals-Eds kommunHagaskolanMatMat och dryckMatlagningPROTraditioner

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.