Hoppa till huvudinnehållet

Stickcafé med stort engagemang - gör babypaket

Publicerad:
Reporter Britt-Marie Erlandsson
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
Louise Klang introducerade dominorutor på stickcaféet. Närmast kameran Rose-Marie Jörback och till vänster Catharina Reinholdsson.
Louise Klang introducerade dominorutor på stickcaféet. Närmast kameran Rose-Marie Jörback och till vänster Catharina Reinholdsson. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Omkring 15 kvinnor som älskar att sticka samlas varannan vecka i Bengtsfors församlingshem. Då är det stickcafé och filtarna och koftorna till behövande barn blir allt fler.

– Jag längtar till de här träffarna, säger Rose-Marie Jörback, en av deltagarna.

Det hela började egentligen med ett projekt under pandemin, då det inte gick att träffas som de brukade.

– De tyckte det blev tråkigt och då startade vi ett projekt där de stickade och virkade rutor som de lämnade in för att sedan sätta ihop till filtar. Vi har kontakt med en församling i Åmål som gör babypaket och skickar till olika länder, berättar Tina Evert som är ledare.

En rad koftor i glada färger är redan klara.
En rad koftor i glada färger är redan klara. Foto: Britt-Marie Erlandsson

De räknade in totalt 2100 rutor som de sydde ihop till babyfiltar. Det blev även några rutor över som blev till en färgglad vepa som ny pryder en vägg i församlingshemmet. När pandemin var över ville kvinnorna fortsätta att sticka och i höstas startade stickcaféet.

– Vi träffas varannan tisdag och under våren har vi varit mellan 13 och 17 personer, säger Tina Evert.

Egna babypaket

Nu planerar de att sätta ihop egna babypaket och skicka till behövande. Förutom filtar och koftor ska paketen också innehålla mössor och vantar, bodies och handdukar med mera. En rad små koftor i olika färger är redan klara och flera är gjorda med dominostickning som Louise Klang introducerat. Då stickar man små rutor efter och bredvid varandra tills man fått den storlek man vill ha.

Fingrarna jobbar flitigt på kvinnorna som sitter runt borden.

– Jag är stickfantast så jag tycker det här är jätteroligt. Jag längtar till de här tisdagarna, det är roligt att kunna hjälpa till och träffa trevliga kompisar, säger Rose-Marie Jörback.

– Det är roligt att sticka och så får man sällskap, så jag hängde på, säger Catharina Reinoldsson.

– Det är väldigt roligt, jättetrevligt och man får träffa folk från bygden som man känner, säger Ann-Charlotte Andersson.

Stickcaféet fortsätter varannan tisdag april månad ut. Deltagarna ska också träffas en lördag och göra i ordning babypaketen som de ska skicka.

–  Vi träffas varannan tisdag, säger ledaren Tina Evert här tillsammans med Ann-Charlotte Andersson som gärna kommer.
– Vi träffas varannan tisdag, säger ledaren Tina Evert här tillsammans med Ann-Charlotte Andersson som gärna kommer. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Artikeltaggar

BarnBengtsforsEtik och religionFörsamlingarÅmål

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.