Hoppa till huvudinnehållet

Fortsatta problem för färdtjänst och sjukresor i regionen

Publicerad:
Reporter Ove Rydh
Ove Rydh
ove.rydh@provinstidningen.se
Reporter Elinor Thuresson
Elinor Thuresson
elinor.thuresson@provinstidningen.se
En teknisk störning orsakar problem för sjukresor, färdtjänst och skoltaxi i Fyrbodal och Göteborgstrakten. Arkivbild.
En teknisk störning orsakar problem för sjukresor, färdtjänst och skoltaxi i Fyrbodal och Göteborgstrakten. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tekniska störningar påverkar färdtjänst och sjukresor i Västsverige – däribland i Fyrbodal och Göteborg. Orsaken är en it-attack, uppger Västtrafik.

– Vi ber den som kan att avvakta med sin resa, sa Åsa Björk, kommunikationsansvarig på Västtrafiks anropsstyrda trafik på måndagen.

Problemen verkar hålla i sig.

Problemen i Västra Götalandsregionen gäller främst Fyrbodal och Göteborgstrakten. Störningarna leder till stora förseningar för sjukresor, färdtjänst och skoltaxi.

– Störningen innebär att våra trafikföretag måste lägga ut resorna manuellt till sina fordon, i stället för att det går automatiskt. Men vi gör så gott vi kan för att minimera de effekter det här får för resenärerna, säger Åsa Björk.

Ingen prognos

Anledningen är en it-attack mot en systemleverantör till flera av Västtrafiks trafikföretag.

– Ett antal av trafikföretagen har kopplingar till den här systemleverantören. Det är själva kommunikationen som är påverkad, säger Åsa Björk.

Störningen uppstod tidigt på måndagen och väntas pågå även under tisdagen.

På grund av tekniska störningar behöver resor med färdtjänst, sjukresor och skoltaxi även fortsättningsvis hanteras manuellt istället för automatiskt, något som kan leda till förseningar främst i Fyrbodal och Göteborgsregionen.

De tekniska störningarna beror på en IT-attack hos en systemleverantör till flera av Västtrafiks trafikföretag. Västtrafik fortsätter hantera resorna manuellt till och med måndag.

Halland berörs

Västtrafik ansvarar för sjukresorna i hela Västra Götalandsregionen och för färdtjänsten i 45 av regionens 49 kommuner. Men problemen för färdtjänsten gäller även i exempelvis Göteborgs kommun, där Västtrafik inte kör.

Även Halland berörs. Hallandstrafiken meddelar på sin hemsida att en "omfattande teknisk störning" påverkar "alla serviceresor, färdtjänst och all beställningstrafik".

Joakim Magnå/TT

Elinor Thuresson

Ove Rydh

Artikeltaggar

Göteborgs kommunHallands länHallandstrafikenTrafikVästra GötalandsregionenVästtrafikÖrebro

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.