Hoppa till huvudinnehållet

Dags att utse vinnaren av Olga Birkfeldts konstpris

Publicerad:
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
Kassandra Thomsen, Bengtsfors, bidrar med de färgstarka ”Håll om det fina” och ”En med naturen”.
Kassandra Thomsen, Bengtsfors, bidrar med de färgstarka ”Håll om det fina” och ”En med naturen”. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Nu visas alla konstverk av unga, talangfulla konstnärer som aspirerar på Olga Birkfeldts konstpris 2023. Vernissagen för den inspirerande utställningen hölls i Bengtsfors konsthall på fredagseftermiddagen då kulturchef Anna Hjelmberg var på plats.

– Det här är en av årets höjdpunkter, sa hon.

När Bengtsfors kommun sålde Birkfeldtska villan som konstnären Olga Birkfeldt donerat instiftade de en fond. Genom den blev det möjligt att årligen kunna dela ut ett konstpris till unga konstnärer, för att uppmuntra och samtidigt förstärka den konstnärstradition som finns.

– Det är roligt att se att det är så många olika verk och olika åldrar. I år är det tio deltagare från årskurs 8 upp till 25 år. Det är väldigt roligt med den här utställningen, det är en av årets höjdpunkter, sa Anna Hjelmberg, kulturchef.

Några av de unga konstnärerna samlade med kulturchef Anna Hjelmberg som delade ut en ros till var och en.
Några av de unga konstnärerna samlade med kulturchef Anna Hjelmberg som delade ut en ros till var och en. Foto: Britt-Marie Erlandsson

17 kreativa verk i olika tekniker kan nu ses i Bengtsfors konsthall fram till 3 april då en jury ska kora årets pristagare.

Starka färger

En av utställarna är Kassandra Thomsen från Bengtsfors som nyligen studerat konst och keramik vid en folkhögskola i Danmark. Hon målar med akrylfärg, gärna starka färger och figurer.

– Det är självporträtt i abstrakt form, berättar hon.

”Håll om det fina” och ”En med naturen” har hon kallat sina alster på utställningen. Det senare representerar känslan att ta sig ut och andas ut efter att ha varit instängd. Nu ägnar Kassandra Thomsen sig åt konstnärskapet på fritiden men vill gärna arbeta med konst i framtiden.

– Jag vill gärna utbilda mig till bildlärare, säger hon.

Engla Konradsson bor också i Bengtsfors och går samhällsprogrammet på Karlbergsgymnasiet med inriktning samhällsbeteende privat juridik. Hon har målat så länge hon kan minnas och vill fortsätta med det på fritiden. Hennes bidrag på utställningen kallar hon ”Thailands färd”.

– Den är inspirerad av foton som jag tog när vi var i Thailand och den är målad i akryl, berättar hon.

Engla Konradsson, Bengtsfors, visar en fin tavla hon målat inspirerad av foton hon tagit i Thailand.
Engla Konradsson, Bengtsfors, visar en fin tavla hon målat inspirerad av foton hon tagit i Thailand. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Artikeltaggar

Anna HjelmbergBengtsforsBengtsfors kommun (org)Bengtsfors konsthallKarlbergsgymnasietKonstNöje/KulturThailandUtställningarVernissager

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.