Hoppa till huvudinnehållet

Våga vara lite driftiga! Försök tänk nytt!

Publicerad:
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se
Skribenten vill ha svar på hur mycket man sparar på nedläggningen i Skåpafors om man lägger över ansvaret för driften till en annan huvudman.
Skribenten vill ha svar på hur mycket man sparar på nedläggningen i Skåpafors om man lägger över ansvaret för driften till en annan huvudman. Foto: Conny Hultgren

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Svar till: "Kommunens ledning måste utgå från de förutsättningar som finns"

Svaret på min insändare var tämligen förutsägbart. Självklart måste man som kommunledning utgå från de förutsättningar som finns. Självklart måste vi anpassa vår service och ta hänsyn till antalet medborgare i kommunen. Detta kan man göra på många sätt. Ett sätt är moderaternas.

Replik: Kommunens ledning måste utgå från de förutsättningar som gäller"När skall folk i Bengtsfors vakna och säga ifrån?"

Svaret signalerar att man har visioner för framtiden för att göra kommunen attraktiv att bo i, men vilka är de? Vad är det som ni vill genomföra för att kommunen skall bli bra att bo i för de som dragit slutsatserna efter pandemin att det går alldeles utmärkt att bo i en glesbygdskommun och sköta stora delar av jobbet hemifrån? Vi måste helt enkelt vara bättre än våra grannkommuner för att attrahera. Jag är inte riktigt säker på att ni kan känna och förstå vad yngre familjer behöver och vill ha, för att man skall tycka att kommunen är ett alternativ att bo i. Jag hör ganska många säga att man vill söka sig till andra kommuner som tar unga människor och deras önskemål på service på allvar. Det är en allvarlig signal!

När det gäller Strömkullegymnasiet så tror jag aldrig att ni kommer förstå betydelsen av att ha en egen gymnasieskola i kommunen. Vilket är oerhört tråkigt. Skolan byggdes för cirka 180-190 elever. Sedan toppade skolan några år med ett betydligt större antal elever vilket givetvis var en stor bonus för kommunen. Konsulter som man tar in i den typen av utredningar utgår ofta från fel parametrar. För dem är nästan alltid stordrift och 30 elever i klassen nödvändigt. Detta är fel.

Det handlar istället om kombinationen gymnasieprogram där det finns möjligheter till samordningsvinster. Jag tror att tidigare rektor Kerstin Olsson kan ge er en lektion i denna konst. Men, ni politiker har gjort ert allra bästa för att skapa osäkerhet för skolan vilket har gjort att många givetvis tvekat att välja Strömkullegymnasiet. Hade ni sagt att vi SKA ha en gymnasieskola och vi kommer att satsa på den hade läget varit ett helt annat.

Interkommunala avgifter till andra kommuner och transporter av elever till Åmål och Uddevalla kommer att kosta mycket stora pengar. Skillnaden mellan att driva en egen skola och betala allt till andra kommuner kanske hade varit överkomlig. Kanske hade det varit en investering för kommunen att med egen personal som betalar skatt i kommunen och möjlighet att själva styra en gymnasieskola efter de behov som finns i den egna kommunen. Att inte ens avvakta den statliga dimensioneringsutredningen och resultatet av den talar sitt tydliga språk. Det är tydligt för oss medborgare att moderaterna inte vill ha en gymnasieskola. Tyvärr kommer det att visa sig i framtiden att vi inte har en gymnasieskola själva. Jag tror att viljan bland våra ungdomar att utbilda sig kommer att sjunka, utbildningsnivån kommer att gå ned vilket kommer medföra problem i vårt samhälle som kan komma att kosta ganska stora pengar. Det är viktigt att en kommun visar med hela handen att utbildning är viktigt.

Alla de andra neddragningar som ni genomför kanske man skulle kunna ha förståelse för om ni tog initiativ till en bättre kollektivtrafik mellan våra orter för att underlätta i en kommun där våra tätorter ligger så spritt. Utan liknande åtgärder gör ni det ju bara omöjligt för folk.

En sista fråga: Jag skulle gärna vilja ha ett svar från den politiska ledningen hur mycket man sparar på nedläggningen i Skåpafors om man lägger över ansvaret för driften till en annan huvudman?

Hörni! Våga vara lite driftiga! Försök tänk nytt. Ta in lite yngre människor och kanske inte minst lite kvinnor i ledningen. Då kanske perspektivet förändras! Tankarna kanske skulle förändras även för det gubbgäng som styr nu. Tillhör själv gubbgänget men som upptäckt att yngre människor förändrar mitt sätt att tänka och börjar sakteliga förstå att man kan göra saker på ett helt annat sätt än vad jag lärde mig för 40 år sedan.

Bekymrad medborgare i Bengtsfors kommun

Artikeltaggar

GymnasieskolanInsändareKerstin OlssonServiceSkola och utbildningSkolorSkåpaforsStrömkullegymnasietUddevallaUtbildningÅmål