Hoppa till huvudinnehållet

Gå samman för biogasen

Publicerad:
Skribenten uppmanar invånarna att gå samman för att behålla möjligheten att tanka biogas.
Skribenten uppmanar invånarna att gå samman för att behålla möjligheten att tanka biogas. Foto: Claudio Bresciani/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Efter har läst fredagens tidning och artikeln om taxiägaren Sahir Al-Dousari så tycker jag verkligen att något måste göras. Alla aktörer som av någon anledning vill att privatpersoner, företag och kommuner i Dalsland skall kunna fortsätta tanka biogas borde göra gemensam sak.

Lokalt tillverkad biogas i tanken gynnar ju många i lokalområdet jämfört med bensin och diesel som bland annat gynnar länder som Saudiarabien. Trots att man har sagt att import av olja och gas från Ryssland skall stoppas fortsätter rysk fossilgas att komma in i Sverige.

Skall vi gå mot ett mindre användande av fossila bränslen så måste olika sätt till för alla har inte råd att till exempel köpa en elbil. Flera kommuner i Dalsland använder nu biogas och att Bengtsfors kommun skall sälja sina bilar eftersom tankstationen för drivmedlet försvinner visar ju hur fel det har blivit. Om Bengtsfors kommun skall byta ut sina biogasbilar till elbilar, om det är tanken, lär det inte bli någon billig historia.

Finns mycket avfall i Dalsland som redan gjorts till biogas och det vore väl märkligt om man inte skulle kunna fortsätta med detta.

Jag tror många runt om i Dalsland skulle kunna tänka sig att konvertera sina bilar till biogas om de verkligen visste att pengarna då stannar lokalt i Fyrbodal och gjorde man en rejäl reklamkampanj till hushållen skulle man säkert kunna få med sig en del för att konvertera en bil till biogas. Det är ju mycket billigare än att köpa en elbil.

Att sedan Västtrafik inte kan köra på biogas i Dalsland som tänkt i augusti för att tillgången inte är tillräcklig beror ju till stor del på att de valt att köra bussarna i Vänersborg och Trollhättan på el vilket gjort att Trollhättans energi som tillverkat biogasen tappade mycket av sina intäkter efter Västtrafiks agerande.

Gå nu samman de som vill ha biogasen kvar för det gynnar miljön och flera aktörer lokalt om vi har biogas tillverkad av avfall från Dalsland. Att till exempel taxiägaren i artikeln nu måste byta till bilar som går på diesel eller bensin hur gynnar det miljön och vad finns det för framtidstänkande i det när vi behöver bli mindre fossilberoende?

Pontus Nordwall

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunBensinBiogasDalslandDieselElbilarTrafikTrollhättanVästtrafik