Hoppa till huvudinnehållet

Närgångna rävar har skymtats igen – två av tre är kvar i centrum: ”Lät dem vara”

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Räven fotograferad på Färgelandabon Marie Ebbessons veranda, och på konstgräsplanen på Högalid.
Räven fotograferad på Färgelandabon Marie Ebbessons veranda, och på konstgräsplanen på Högalid. Foto: Marie Ebbesson/Färgelanda IF

I höstas drabbades Färgelanda centrum av rävhysteri när tre närgångna rävar skapade kaos på orten, vilket blev en riksnyhet. Nu har de skymtats igen, bland annat på fotbollsplanen Högalid och på en privat veranda.

– Länsstyrelsen uppmanade oss att låta dem vara, att de skulle vända tillbaka in i skogen av sig själva, men det verkar de ju inte ha gjort, säger Jenny Clasborn, ny teknisk chef i Färgelanda kommun.

Under ett par händelserika veckor i höstas gäckades Färgelanda centrum av ett riktigt rövarband – tre unga rävar som attackerade människor, stal skor och välte sopor. De besökte pizzerian och bygghandeln och blev en riksnyhet i tv och radio.

Kommunjägaren fick då i uppdrag att köra ut dem i skogen. Men det var bara en som släpptes ut i det gröna. Efter påtryckningar från allmänheten och Länsstyrelsen lät man de två övriga rävarna vara kvar i Färgelanda centrum.

– En av rävarna släpptes ut i skogen. De andra två fångades aldrig in. Det var mycket diskussioner på sociala medier att vi skulle skjuta dem, men det var ju aldrig aktuellt. Länsstyrelsen uppmanades oss att låta dem vara, att de skulle vända tillbaka in i skogen av sig själva, men det verkar de ju inte ha gjort, säger Jenny Clasborn, ny teknisk chef i Färgelanda kommun.

”Går nästan att klappa”

De två rävarna som är kvar verkar dock inte vara aggressiva eller benägna att ställa till med oreda. Inga samtal har kommit in om rävrelaterade problem. Dock är de extremt tama.

– De går nästan att klappa och är inte alls rädda för människor. Å andra sidan ställer de inte till med något besvär. Då hade vi fått ta till åtgärder, säger Jenny Clasborn.

De senaste veckorna har rävarna skymtats igen. Bland annat på Högalid under Färgelanda IF:s träning, och på en privat veranda.

– Han var på träningen en gång, och då var han ute efter bollen. Han sprang rätt in på planen helt bekymmersfri. Men sen blev han bortskrämd av kollegans hund, säger Mikael Stensson i Färgelanda IF.

Artikeltaggar

Djur och naturFärgelandaFärgelanda IFFärgelanda kommunHusdjurHögalidSkogSociala medier

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.