Hoppa till huvudinnehållet

LISTAN: Så mycket tjänar de kommunala cheferna

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Kommuncheferna Göran Eriksson, Agneta Johansson och Katrin Siverb är bland de tjänstemän som tjänar mest i området.
Kommuncheferna Göran Eriksson, Agneta Johansson och Katrin Siverb är bland de tjänstemän som tjänar mest i området.

De kommunala cheferna i Dalsland tjänar mindre än riksgenomsnittet. Trots det är lönerna betydligt högre än den genomsnittlige medborgaren. Här kan du se vad varje kommuns tjänstemän har i månadslön, från kommunchef till personalchef.

Landets bäst och sämst betalda kommunala chefer skiljer sig åt avsevärt i lön. Stockholms kommunchef, eller stadsdirektör som den heter där, tjänar 84 000 mer i månaden än den bäst betalde kommunchefen i Dalsland, som tjänar 91 000 kronor i månaden. Det visar en kartläggning som Aftonbladet har gjort över alla 290 kommuner. Riksgenomsnittslönen för kommunchefer är 99 900 kronor.

Kommunchef, eller kommundirektör, är olika namn på samma tjänst: Jobbet som kommunens högste tjänsteman. Det är kommunens politiker som tillsätter kommunchefen, som är chef över alla förvaltningschefer.

I Dals-Eds kommun, som är den kommun i Dalsland som betalar sämst, tjänar kommunchefen 83 000 kronor i månaden, medan Åmåls motsvarighet tjänar bäst i landskapet – 91 000 kronor i månaden.

Jämförelsevis tjänar kommundirektören i Vänersborgs kommun, Lena Tegenfeldt, 97 000 kronor. Kommunchefen Said Niklund i Trollhättans Stad tjänar 100 000 kronor och Malin Krantz, kommundirektör i Uddevalla kommun, tjänar 96 900.

De olika kommunernas förvaltningsstruktur skiljer sig och så gör även de olika chefsposterna, vilket gör att det ofta inte går att jämföra kommun för kommun. Månadslönerna är inklusive lönetillägg, för uppdrag av varierande karaktär.

Listan är inte fullständig, alla chefer i alla kommuner finns inte med och vissa har slutat sedan förra året.

Artikeltaggar

AftonbladetBjörn LindebergDals-Eds kommunDalslandEkonomiFärgelanda kommunGöran ErikssonLönerMaria AnderssonOmsorgPeter JohanssonStockholmVårdVänersborgs kommunÅmåls kommun

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.