Hoppa till huvudinnehållet

Örjan fick kontakt med okänd dotter: ”Jag hade plats i mitt hjärta för en till”

Publicerad:
Delise och Örjan som ser fram emot att skapa många fina minnen tillsammans framöver.
Delise och Örjan som ser fram emot att skapa många fina minnen tillsammans framöver. Foto: privat

Livet tog en minst sagt oväntad vändning våren 2022 för Örjan Eriksson från Dals-Ed. Han hade ingen aning om att det fanns någon som letat efter honom i hela sitt liv. När Sveriges Television kontaktade honom tog det tid innan han förstod att det handlade om något viktigt. Något som skulle komma att beröra honom på djupet.

Förra året producerade SVT ett nytt program som kallades Genjägarna. Peter Sjölund, en framstående DNA-forskare, skulle hjälpa programmets deltagare att hitta närstående som de inte kunde hitta på annat sätt. Peter Sjölund har varit med i andra program som: Vem tror du att du är, DNA-Detektiven och Det här är ditt land. Han är även känd för att ha hjälpt polisen att lösa det så kallade dubbelmordet i Linköping 2004, tack vare släktforskning med en kommersiell släktforskningsdatabas.

Okänd pappa sökes

Den som sökte efter Örjan, utan att veta att det var just honom hon sökte, var Delise Alterskjaer från Lysekil. Delise hörde talas om DNA-forskaren Peter Sjölund. Hon hade försökt hitta sin far på olika sätt men inte lyckats. På Peter Sjölunds hemsida stod det att han har hjälpt många personer med att just hitta deras okända pappor.

– Jag tänkte, herregud, honom måste jag ta kontakt med! Om inte han kan lösa min DNA-gåta så kan ingen göra det, säger Delise.

När hon sökte upp honom var det en ren slump att han just behövde deltagare i den nya tv-serien Genjägarna.

Brevet från SVT

I januari 2022 fick Örjan ett brev hem. Det hamnade i bilen och han tänkte inte så mycket på det. Det var något om släktforskning och Örjan kände inte att han hade tid med det. Han trodde det gällde en äldre släkting, inte honom, men när han läste lite mera såg han att det var honom och hans bröder som SVT sökte.

Då ringde han SVT för att få veta lite mer. De berättade att det fanns en tjej som sökte sin pappa.

– De frågade om jag kunde tänka mig att ta ett DNA-prov. Ja, det kan jag göra. Jag ska inte ta bort någon annans önskan att få reda på mer om sitt ursprung, svarade Örjan i programmet.

Örjan har alltid tyckt om att springa. Det har blivit många, långa lopp genom åren. Utan vetskap gick ett av loppen strax utanför Delise dörr där hon bodde i Lysekil.
Örjan har alltid tyckt om att springa. Det har blivit många, långa lopp genom åren. Utan vetskap gick ett av loppen strax utanför Delise dörr där hon bodde i Lysekil. Foto: Privat

Våren 2022 var det en lång väntan på DNA-resultatet som hade skickats till USA, och under den tiden hade han mycket att fundera på, om det kunde vara han som var far, eller inte.

Svaret på gåtan

– Den 27 april, det glömmer jag aldrig. Då fick jag ett sms från SVT, de ville att jag skulle ringa upp. Har ni fått fram något resultat, frågade jag. Jo, du har en dotter. Hon heter Delise, svarade de. Hon är 36 år och bor i Lysekil. Då var det många känslor som kom fram, men de var enbart positiva, säger Örjan och blir synbart rörd.

Jag var väldigt nyfiken på att lära känna henne och den 11 maj i Lysekil skulle jag få träffa henne.
Örjan Eriksson.

Det visade sig att allt stämde. När Örjan var i 20-årsåldern hade han deltagit i en muckarfest i Lysekil. Han gick i fjärde kompaniet på I17 i Uddevalla vid den tiden och följde med en lumparkompis från 8:e kompaniet. Delise mamma har aldrig kunnat ge dottern några pusselbitar i efterhand eftersom det bara var en slump att det blev som det blev.

Efterlängtat mötet

Örjan var osäker på om han skulle vara med i tv, men sin dotter Delise ville han gärna få kontakt med.

– Jag var väldigt nyfiken på att lära känna henne och den 11 maj i Lysekil skulle jag få träffa henne, säger han.

Örjan försöker förklara hur det kändes för honom. Han jämför det med när han fick sina två yngre döttrar. Då hade han nio månader på sig att vänja sig vid tanken. Nu fick han endast en vecka på sig, och det var väldigt omtumlande.

Örjan fick, utöver sina döttrar Rebecka och Emilia, en extra dotter efter att hon hade sökt efter sin far via tv-programmet Genjägarna.
Örjan fick, utöver sina döttrar Rebecka och Emilia, en extra dotter efter att hon hade sökt efter sin far via tv-programmet Genjägarna. Foto: Privat

Delise som letat efter sin far i många år hade haft lite längre tid att fundera på hur det skulle vara att möta honom för första gången. Ändå var hon väldigt nervös när stunden äntligen var inne.

– Det kändes som att hjärtat var utanför kroppen, men jag såg med en gång mina egna ögon i hans, och jag såg ett jättefint leende! Då, just i det ögonblicket kom solen fram. Det var så speciellt. Jag kände att nu har jag hittat rätt, säger Delise.

Även för Örjan var det en känsloladdad upplevelse.

– Hon kom runt en husknut bara en liten bit ifrån mig, och allt liksom försvann omkring mig. Delise såg överlycklig ut. Jag vill veta allt om dig pappa, sa hon.

Det är ju inget problem att få en till familjemedlem. Det är mycket värre att förlora en.
Örjan Eriksson

Just att hon använde ordet pappa direkt kändes extra starkt för Örjan. Han förstod hur mycket hon hade saknat honom, och han hade inget problem att välkomna en till dotter i sitt liv.

– Jag kände att jag hade plats i mitt hjärta för en till. Det är ju inget problem att få en till familjemedlem. Det är mycket värre att förlora en, konstaterar han.

– Nu är jag äntligen hel. Det är en sån befrielse, säger Delise med eftertryck.

En ny familj

Att Delise nu lyckats hitta sin pappa efter att ha letat så många år kanske kan hjälpa andra att få ett hopp om att även de ska lyckas.

– Det är det jag vill förmedla. Jag hade inget att gå på. Det var som ett blankt papper. Jag tycker det är så häftigt att man kan hitta en person på detta sätt. Det här är det största som hänt mig i mitt liv, säger Delise.

Även för Örjan och hans familj har det varit en omställning som alla tagit väldigt bra.

– Min fru har välkomnat Delise in i familjen och Delise har även fått två halvsystrar, Rebecka och Emilia.

På Fars dag tittade de på programmet tillsammans, och Delise har även fått träffa resten av släkten, som var mycket nyfikna på att få träffa henne.

– Jag känner mig väldigt välkommen och jag tycker om dem jättemycket! Det känns som att de fattats mig. Jag är så himla lycklig över att ha dem i mitt liv, säger Delise.

– När jag berättar om den här händelsen som jag varit med om för andra så ryser jag fortfarande, säger Örjan.

Helena Eriksson

Artikeltaggar

Dals-Eds kommunFamiljLinköpingLysekilSläktforskningSVTUSA

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.