Hoppa till huvudinnehållet

Jas-plan övar på låg höjd under våren: ”Varierande mottagande”

Publicerad:
Reporter Elinor Thuresson
Elinor Thuresson
elinor.thuresson@provinstidningen.se
Reporter Felix Hall
Felix Hall
felix.hall@nwt.se
30 meter över markytan. Så lågt flyger försvarsmaktens Jas 39 Gripen i lågflygningsövningar över Värmland.
30 meter över markytan. Så lågt flyger försvarsmaktens Jas 39 Gripen i lågflygningsövningar över Värmland. Foto: Johan Nilsson/TT

Lågt flygande Jas 39 Gripen-plan är att vänta oftare än vanligt över Västsverige i vår.

Försvarsmakten förvarnar allmänheten om övningar där planen kan komma så lågt som 30 meter över marken eller 20 meter över vattnet.

– Det är planerat och vi har kontroll, vi tänker naturligtvis på säkerheten först, säger Lena Bogren, kommunikationschef på Skaraborgs flygflottilj.

Flygflottiljen F7:s övningsmoment i lågflygning utgår från Såtenäs och kommer att äga rum över Skaraborg, Värmland, Dalsland, hela kusten, västerhavet och Vänern.

När kan man se flygplanen?

– Det är svårt att säga, men vi har gått ut och sagt att det är en period nu som vi genomför lågflygning, för att allmänheten ska förstå att det är vi som flyger så att man inte blir orolig. Det är också en lite annorlunda flygning, normalt flyger vi på högre höjd, säger Lena Bogren.

Vill undvika radar

Perioden som Försvarsmakten övar lågflygning pågår från början av mars fram till den 17 april. Det är svårt att säga exakt när och var flygningarna kommer att äga rum.

– Det kommer inte ske lågflygning varje dag utan det är utspritt under den här perioden, säger Lena Bogren.

Övningen görs för att det i en krigssituation ger utökat skydd om man flyger lågt, snabbt och oförutsägbart.

– Det är det bästa sättet att undvika fiender, man undviker radar. Det här behöver vi öva på, så att våra piloter är trygga med de momenten. Sen varierar antalet flygplan beroende på vad det är för övningsmoment.

Lena Bogren, kommunikationschef på Skaraborgs flygflottilj.
Lena Bogren, kommunikationschef på Skaraborgs flygflottilj. Foto: Skaraborgs flygflottilj

Planen flyger relativt nära marken när de passerar.

– Generellt är lågflygning på 30 meter över markytan och 20 meter över havsytan inklusive Vänern och Vättern. Men vi följer de regler och riktlinjer som vi tillämpar i normala fall utifrån tätbebyggda områden, så vi frångår alltså inget nu.

Varierande mottagande

Lena Bogren berättar att flygflottiljen får flera meddelanden från allmänheten.

– Vissa säger att de inte vill se planen, men väldigt många säger: ”Kom till oss, vi vill se er flyga lågt över våra hustak”. Så det är ett varierande mottagande, säger hon.

Det kan vara en speciell upplevelse.

– Man känner en större närkontakt med planen som kan komma väldigt fort. Men beroende på hur vinden ligger så kan du ibland inte höra att de kommer och ibland att du istället hör dem väldigt väl. Så man kan absolut bli överraskad.

Den 17 april startar sedan Försvarsmaktens stora övning Aurora 23 tillsammans med 14 nationer. Den övningen utgår från ett scenario där Sverige utsätts för väpnat angrepp.

Artikeltaggar

FlygplanFörsvarFörsvarsmaktenJAS 39 GripenLena BogrenSkaraborgs flygflottiljSåtenäsVänernVärmlands län

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.