Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen får betala för ohälsosam arbetsbelastning i skolan: ”Ett jättejobb”

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Foto: Naina Helén Jåma/TT

Lärare och rektorer i Färgelanda kommun har under flera års tid haft en ohälsosam arbetsbelastning, det menar Arbetsmiljöverket. Nu döms kommunen att betala vite på 125 000 kronor.

– Vi vill att alla anställda i skolan ska må bra och få förutsättningar för att göra ett bra jobb, säger tf. utbildningschef Christel Olsson.

Den 6 april beslutade Arbetsmiljöverket att Färgelanda kommun hade fram till 14 juni på sig att vidta vissa åtgärder avseende arbetsmiljön, annars väntade 150 000 kronor i vite.

Läs också

Nu menar myndigheten att kommunen bara uppfyllt en del av kraven. Man har gjort undersökningar men inte kommit analyserat resultaten tillräckligt för att identifiera orsakerna bakom den höga arbetsbelastningen och därför inte kunnat vita rätt åtgärder så att de får avsedd effekt.

Christel Olsson är tillförordnad utbildningschef i Färgelanda kommun.
Christel Olsson är tillförordnad utbildningschef i Färgelanda kommun. Foto: Johan Lindahl

Färgelanda kommun menar att man arbetat för en hälsosam arbetsbelastning och fortsätter undersöka och analysera orsakerna bakom den ohälsosamma arbetsbelastningen och vidta åtgärder som sedan utvärderas. Tidsramen har dock varit mycket kort, vilket påverkat möjligheterna att se resultat, står att läsa i domen.

I Arbetsmiljöverkets utredning står att det av handlingarna i målet framgår att sektor utbildning under år 2021 gick en mindre budget varvid personalneddragningar genomfördes. Därefter gjordes inspektioner då det framkom att det fanns brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön sedan terminsstarten hösten 2021.

Fortsatt ohälsosam

Åtgärder har vidtagits men vid en uppföljning i februari 2022 konstaterades arbetsbelastningen fortsatt vara ohälsosam. Därför ansöker nu Arbetsmiljöverket om ett utdömande av vite hos förvaltningsrätten på 125 000 kronor, vilket förvaltningsrätten godkänt.

Christel Olsson är tillförordnad utbildningschef efter att Anna Gunnervik slutat.

– Under hösten gjorde vi ett jättejobb med arbetsmiljön på skolan. Bland annat gjordes analyser med hjälp av företagshälsovården. Vi hade en fortsatt dialog med Arbetsmiljöverket och i januari fick vi godkänt för vårt arbete, säger hon och fortsätter:

– Självklart fortsätter vi att systematiskt och i samverkan med facken arbeta för att säkerställa en god arbetsmiljö och en rimlig arbetsbelastning. Vi vill att alla anställda i skolan ska må bra och få förutsättningar för att göra ett bra jobb, fortsätter hon.

Artikeltaggar

Anna GunnervikArbetsmiljöArbetsmiljöverketChristel OlssonFärgelanda kommunSkola och utbildningStudier

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.