Hoppa till huvudinnehållet

Novellkonsten – och Jonas Karlsson hyllades på novelldagarna

Publicerad:
Jonas Karlsson har tillbringat en hel del tid i Dalsland tidigare, inte minst under inspelningen av kultfilmen ”Offside”, men det var faktiskt första gången han var i Åmål, berättade han. Han har dock varit med på Bokdagar i Dalslands evenemang tidigare, men då i Håverud. Nu läste han om ”Farbror Kent” från sin nya novellsamling ”Nya människor i fel ordning”.
Jonas Karlsson har tillbringat en hel del tid i Dalsland tidigare, inte minst under inspelningen av kultfilmen ”Offside”, men det var faktiskt första gången han var i Åmål, berättade han. Han har dock varit med på Bokdagar i Dalslands evenemang tidigare, men då i Håverud. Nu läste han om ”Farbror Kent” från sin nya novellsamling ”Nya människor i fel ordning”. Foto: Fredrik Tacacho

I helgen arrangerades Nordiska novelldagarna på Sagabiografen i Åmål – Sveriges största och äldsta festival med novellen i fokus. En av författarna var Jonas Karlsson, som lördagen till ära fyllde 52 år. Den populäre skådespelaren och författaren hyllade i sin tur novellkonsten.

– Det är lite som jazz, man börjar med något litet och sedan drar det iväg, säger Jonas Karlsson.

Fredagens inledning av Nordiska novelldagarna var välbesökt, men intresset var ännu större på lördagen då det var lapp på luckan. Mixen av gamla etablerade författare och nya spännande namn lockade uppenbarligen.

– Det är väldigt många mångsysslare med här i dag. Det ska bli intressant att höra vad som skiljer den ena genren från den andra, sa moderatorn Yukiko Duke innan hon välkomnade dagens första novellist upp på scenen – Johanna Holmström från Finland.

– Det korta formatet har alltid tilltalat mig. Jag är en perfektionist och då kan jag sitta och fila länge på mina noveller, sa Johanna Holmström innan hon läste flera korta noveller inför den fullsatta biografen.

Johanna Holmström gjorde en uppskattad comeback på Nordiska novelldagarna. Hon har framträtt på festivalen flera gånger tidigare.
Johanna Holmström gjorde en uppskattad comeback på Nordiska novelldagarna. Hon har framträtt på festivalen flera gånger tidigare. Foto: Fredrik Tacacho

Björn Runge var ett annat spännande namn som tog plats på scenen under lördagen, i ett samtal med Yukiko Duke. Regissören har på senare år bland annat regisserat den internationella succén ”The wife”. Parallellt med filmskapandet har Runge alltid skrivit, mest för sin egen skull, berättade han från scenen. 2013 debuterade han som novellförfattare och nu är han aktuell med kortprosaboken ”Exhibitionister och Voyeurer”. I samtalet med Yukiko Duke fick frågan om vad som skiljde författaren Björn Runge från regissören Björn Runge.

– Författaren i mig är mer mogen. Regissören är mer som en tonåring. Jag lärde mig tidigt i livet att iaktta, för jag hade en speciell uppväxt. Jag lärde mig att läsa av ett rum väldigt väl i tonårslandet, säger han.

Tilltalades av helheten

Maria Rahmn, Lena Schullström och Anna Hallberg var några av lördagens besökare på novelldagarna. De två förstnämnda har besökt evenemanget tidigare men för Anna Hallberg var det premiär. Det var ingen specifik författare som lockade i år utan trion tilltalades snarare om helheten, berättar de.

– Man får upp ögonen för författare som man tidigare inte kände till, säger Maria Rahmn.

Lena Schullström hade dock en programpunkt hon absolut inte ville missa.

– Åsa Moberg vill jag absolut se.

Vännerna Lena Schullström och Anna Hallberg såg fram emot att upptäcka nya författare under Nordiska novelldagarna.
Vännerna Lena Schullström och Anna Hallberg såg fram emot att upptäcka nya författare under Nordiska novelldagarna. Foto: Fredrik Tacacho

Novelldagarna hade två sena avhopp. Det ena, danskan Caroline Albertine Minor, hann arrangörerna ersätta med Bäckeforsbördiga författaren Henrik Johansson. Tätt inpå novelldagarna meddelade även författaren Balsam Karam att hon tvingades ställa in sin medverkan på grund av sjukdomsfall i familjen. Någon ersättare för henne hann aldrig kallas in. I stället blev det passet en ”sagostund” med Yukiko Duke, som hon själv uttryckte det, där moderatorn läste några av Balsam Karams texter.

Marie Jonasson var en av volontärerna på plats under lördagen. Hon är nyinflyttad i stan och med ett stort litteraturintresse passade det perfekt att söka sig till Bokdagar i Dalsland, säger hon. ”Det är jättekul att träffa likasinnade. Det är första gången jag är med på Novelldagarna så jag har inget att jämföra med, men det är ett jättespännande program med en väldigt bra mix”, säger hon.
Marie Jonasson var en av volontärerna på plats under lördagen. Hon är nyinflyttad i stan och med ett stort litteraturintresse passade det perfekt att söka sig till Bokdagar i Dalsland, säger hon. ”Det är jättekul att träffa likasinnade. Det är första gången jag är med på Novelldagarna så jag har inget att jämföra med, men det är ett jättespännande program med en väldigt bra mix”, säger hon. Foto: Fredrik Tacacho
Björn Runge beskrev skrivandet som privat, lustfyllt och något som får mogna fram utan stress. Han kan skriva på en novell för att sedan lägga bort den i flera år innan han fortsätter, berättade han.
Björn Runge beskrev skrivandet som privat, lustfyllt och något som får mogna fram utan stress. Han kan skriva på en novell för att sedan lägga bort den i flera år innan han fortsätter, berättade han. Foto: Fredrik Tacacho
Signeringskön till Jonas Karlsson ringlade lång i pausen.
Signeringskön till Jonas Karlsson ringlade lång i pausen. Foto: Fredrik Tacacho
Norskan Roskva Koritzinsky medverkade på Novelldagarna för andra gången i ordningen. I samtalet med Yukiko Duke berättade hon bland annat om den kritikerrosade novellsamlingen "Ingen helig".
Norskan Roskva Koritzinsky medverkade på Novelldagarna för andra gången i ordningen. I samtalet med Yukiko Duke berättade hon bland annat om den kritikerrosade novellsamlingen "Ingen helig". Foto: Fredrik Tacacho
Det var bra tryck vid bokbordet hos bokhandlaren Jürgen Picha. Jonas Karlssons nya bok var slutsåld redan innan författaren hade äntrat scenen.
Det var bra tryck vid bokbordet hos bokhandlaren Jürgen Picha. Jonas Karlssons nya bok var slutsåld redan innan författaren hade äntrat scenen. Foto: Fredrik Tacacho
Jonas Karlsson blev förvånad när moderatorn Yukiko Duke kallade upp honom på scenen långt före hans egen programpunkt. Anledningen var att Jonas Karlsson prickade in besöket i Åmål samma dag som han fyllde 52 år. Hela publiken stämde in i ”Ja må han leva”.
Jonas Karlsson blev förvånad när moderatorn Yukiko Duke kallade upp honom på scenen långt före hans egen programpunkt. Anledningen var att Jonas Karlsson prickade in besöket i Åmål samma dag som han fyllde 52 år. Hela publiken stämde in i ”Ja må han leva”. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

ÅmålÅsa MobergBjörn RungeBokdagar i DalslandDalslandFestivalerFörfattareJohanna HolmströmJonas KarlssonLitteraturNöje/KulturYukiko Duke

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.