Hoppa till huvudinnehållet

BILDEXTRA: Filmfesten är invigd – nu spelas filmer i hela Dalsland

Publicerad:
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
Nu är Filmfestival på Dal invigt. Dals-Eds kommunalråd Andreas Nilsson och regionutvecklare Ylva Gustavsson fick äran att klippa ihop en film.
Nu är Filmfestival på Dal invigt. Dals-Eds kommunalråd Andreas Nilsson och regionutvecklare Ylva Gustavsson fick äran att klippa ihop en film. Foto: Britt-Marie Erlandsson

På fredagskvällen gick startskottet för den efterlängtade Filmfestival på Dal. Invigningen skedde på Svea Bio i Ed genom att regionutvecklare Ylva Gustavsson och Dals-Eds kommunalråd Andreas Nilsson klippte ihop en film på traditionellt sätt.

  • Foto: Britt-Marie Erlandsson
  • Foto: Britt-Marie Erlandsson
  • Foto: Britt-Marie Erlandsson
  • Foto: Britt-Marie Erlandsson
  • Foto: Britt-Marie Erlandsson
  • Foto: Britt-Marie Erlandsson
  • Foto: Britt-Marie Erlandsson
  • Foto: Britt-Marie Erlandsson
  • Foto: Britt-Marie Erlandsson
  • Foto: Britt-Marie Erlandsson

– Jag är jätteglad att få vara här och ser fram emot filmen, sa Ylva Gustavsson som

underströk att Filmfestival på Dal är den tredje största filmfestivalen i Sverige.

– Vi har ett stort tapp på biopubliken efter pandemin och jag hoppas slippa se en biografdöd. Det är jättekul att det är igång igen, biografkulturen är speciell, sa hon.

RECENSION: The Whale – en bra invigningsfilm

Kvällens konferencier Martin Carling var glad över att en representant från Västra Götalandsregionen kom till invigningen då regionen är av stor betydelse för arrangemanget.

– Det stöd vi får från regionen är oerhört viktigt för att kunna genomföra festivalen sa han.

Klippa ihop

Sedan fick Dals-Eds kommunalråd Andreas Nilsson äran att tillsammans med Ylva Gustavsson inviga genom att klippa ihop en film på det traditionella sätt som gjordes innan digitaliseringen.

Lisa Forsdahl, till vänster och Hanna Forsman hade fullt upp i biokiosken.
Lisa Forsdahl, till vänster och Hanna Forsman hade fullt upp i biokiosken. Foto: Britt-Marie Erlandsson

– Det känns mer positivt att sätta ihop istället för att klippa av, sa Martin Carling som varit biografmaskinist på Svea Bio och själv klippt ihop ett antal filmer, inte minst under filmfestivalens första år.

Festivalen startade i Bengtsfors 1993 och året efter kom Dals-Ed med.

– Det är väldigt glädjande att konstatera att samtliga kommuner i Dalsland nu är med. Jättekul att se den utveckling som skett, sa han.

Minglade

Innan invigningsceremonin minglade biobesökare runt i foajén till Morgan Funevalls pianotoner. Vi hittade Margareta Blomsten och Lars Justusson som åkt från Bäckefors. De hade införskaffat popcorn och godis från biokiosken och gjort sig redo.

– Vi har väntat på det här, sa Margareta Blomsten och förklarade att de brukade gå på filmfestivalen och köper allfilmskort.

– Vi är glada i att se på film på bio. Där är det inga telefoner som stör och ingen tvättmaskin som ska tas om hand, säger hon.

– Det blir inget avbrott utan man kan sitta i lugn och ro och njuta, sa Lars Justusson.

“The Whale” - ”En bra invigningsfilm”

I biokiosken hade personalen, iklädda röda festivaltröjor, fullt upp med att poppa popcorn och sälja godsaker däribland Lisa Forsdahl och Hanna Forsman.

– Popcorn är populärt, förklarade tjejerna som skulle jobba flera pass i kiosken under filmveckan.

Men de skulle också passa på att se filmer.

– Vi ska se ”The Whale”, sen vet vi inte vilken det blir mer, sa de.

Innan invigningsfilmen drog igång underhöll också revygänget från Norra Dals kulturförening med några sketcher ur årets revy.

Lars Justusson och Margareta Blomsten från Bäckefors var några av besökarna som väntat på att det skulle bli filmfestival igen.
Lars Justusson och Margareta Blomsten från Bäckefors var några av besökarna som väntat på att det skulle bli filmfestival igen. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Artikeltaggar

Andreas NilssonBäckeforsDals-Eds kommunFilmFilmerFilmfestivalerInvigningarMartin CarlingSvea BioVästra GötalandsregionenYlva Gustavsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.