Hoppa till huvudinnehållet

Nu rullar den stora filmfesten igång

Publicerad:
Lena Edman, biografföreståndare på Svea Bio tillsammans med Göte Magnusson, Odéon-bion och Jonny Andersson, Långeds Bio är redo att ta emot filmpubliken.
Lena Edman, biografföreståndare på Svea Bio tillsammans med Göte Magnusson, Odéon-bion och Jonny Andersson, Långeds Bio är redo att ta emot filmpubliken. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Nu rullar Filmfestival på Dal igång. Ikväll blir det invigning med underhållning på Svea Bio i Ed och första film ut är ”The Whale” – ett amerikanskt drama som nu har premiär på de svenska biograferna.

De sju biograferna i Filmföreningen på Dal turas om att stå för invigningen och den här gången slår Stallbacken upp portarna för den första filmfestpubliken. Efter mingel i foajén blir det också underhållning från scenen av revygänget från Norra Dals kulturförening.

Invigningsfilmen ”The Whale” är ett amerikanskt drama med Brendan Fraser i huvudrollen. Han spelar en tillbakadragen engelskalärare som lider av svår fetma och gör ett sista försök att återknyta kontakten med sin tonårsdotter. Filmen har fått bra kritik och beskrivs som en djupt rörande upplevelse. Den visas också på Saga Bio i Åmål på tisdag och på Centrumbiografen i Högsäter nästa lördag.

Barnfilmer och drama

Under helgen blir det en hel del barnfilmer, bland annat ”Knorr” i Ed och Bengtsfors, ”Den makalöse Maurice” i Åmål och ”Titinia” i Högsäter. Men även det nya svenska dramat ”En dag kommer allt det här bli ditt” med Peter Haber och Suzanne Reuter i huvudrollerna.

Filmen handlar om den framgångsrika serietecknaren Lisa och hennes syskon som samlas på föräldrarnas gård för första gången på över tio år. Föräldrarna vill att endast en av dem ska ärva skogen som varit i familjen i generationer. Frågan är om någon är villig att flytta dit. ”En dag kommer allt det här bli ditt” visas på lördag i Ed och Åsensbruk och på söndag i Högsäter. Till Bengtsfors kommer den nästa söndag.

Filmquiz och sång

”Bränn alla mina brev” som bygger på Alex Schulmans verklighetsbaserade roman med samma namn kan också ses i helgen samt ”A man called Otto” med Tom Hanks. De lokala sångförmågorna Maja Fredriksson och Alice Jansson Nord kommer att underhålla i Odéonbions foajé på lördagen och det bjuds även ett filmquiz.

Kringarrangemang blir det också på Långeds Bio i samband med söndagens film ”Tali-Ihantala 1944 - Slaget om Finland”. Dan Magnusson berättar om Civilförsvarsförbundet och visar en utställning. På söndag anordnas också ett filmquiz på Saga Bio i Åmål och i Ed kan man fika med PRO:s bokcirkel innan filmen ”Emily”. Filmen handlar om Emily Brontë som var en av tidernas mest kända och hemlighetsfulla författare.

Filmfestival på Dal pågår till och med söndag 19 mars.

Popcornmaskinerna är laddade för filmfest.
Popcornmaskinerna är laddade för filmfest. Foto: Christine Olsson

Artikeltaggar

Alex SchulmanÅmålBengtsforsBiograferBrendan FraserCivilförsvarsförbundetEmily BrontëFilmFilmerFilmfestivalerHögsäterOdéonPeter HaberPROSkådespelareSuzanne ReuterSvea Bio

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.