Hoppa till huvudinnehållet

Nu finns det både massage och fotvård på samma plats

Publicerad:
Cecilia Bergdahl har startat fotvård på Ängbäcksgården, Dals Långed.
Cecilia Bergdahl har startat fotvård på Ängbäcksgården, Dals Långed. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Dals Långed har berikats nästan samtidigt med både fotvård och massage. Vägg i vägg i Ängbäcksgårdens källarplan tar Cecilia Bergdahl och Lotta Lagerlöf emot i sina behandlingsrum.

Cecilia Bergdahl är undersköterskan som skolade om sig till medicinsk fotvårdsterapeut när Kolaregården lades ner.

– När jag fick veta att Kolaregården skulle stängas började jag att leta efter utbildningar. Jag tyckte det skulle vara roligt att göra något helt annat. Jag hittade en utbildning i fotvård på yrkeshögskolan i Göteborg. Den var på 1,5 år och jag var ute på praktik tio veckor, berättar hon.

Hon visste också att det fanns ett behov av fotvård och fick reda på att fanns ett tomt fotvårdsrum på Ängbäcksgården. Det hade stått tomt ganska länge men det var fräscht och i bra ordning. 1 februari kunde hon starta sin verksamhet och hon har redan haft många kunder.

– Jag är nöjd med första månaden. Det är bra service för de som bor i huset men det är såklart öppet för alla som vill ha fotvård, säger hon.

Klassisk massage

När Lotta Lagerlöf, som är massör och terapeut i Rosenmetoden, med verksamhet i Åmål, fick reda på att Cecilia Bergdahl flyttat in med fotvård på Ängbäcksgården blev hon intresserad. Hon är själv bekant med platsen då hon brukar vara där liksom på andra äldreboende och sjunga och spela. Det fanns ett rum vägg i vägg som stod tomt. Där är hon nu en-två gånger i veckan och utför behandlingar.

– Jag ska se hur intresset är. Vem som helst kan komma hit inte bara de boende på Ängbäcksgården, säger hon.

Lotta Lagerlöf är igång med massage, vägg i vägg med fotvården, på Ängbäcksgården.
Lotta Lagerlöf är igång med massage, vägg i vägg med fotvården, på Ängbäcksgården. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Lotta Lagerlöf erbjuder klassisk massage och Rosenmetoden. Den senare är en form av massage som grundades av Marion Rosen i Nürnberg. Därav namnet och den har inget med blommor att göra.

– Rosenmetoden är en väldigt mjuk avspänningsmetod. Den frigör gamla spänningar som har blivit som mönster i kroppen. Jag jobbar med en mjuk och inkännande lätthet och ändå händer det så mycket. Det är en effektiv metod, säger Lotta Lagerlöf och jo, hon är släkt med författaren Selma Lagerlöf.

– Hon var pappas farfars syssling, säger hon.

Artikeltaggar

ÅmålBlommorDals LångedGöteborgKolaregårdenMarion RosenSelma LagerlöfSkola och utbildningSkolorTomtarUtbildning

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.