Hoppa till huvudinnehållet

Snöoväder drar in – orange varning i norra Götaland

Publicerad:
Det väntas bli uppemot 25 centimeter snö i delar av södra Sverige när ett snöoväder drar in på tisdagen. Arkivbild.
Det väntas bli uppemot 25 centimeter snö i delar av södra Sverige när ett snöoväder drar in på tisdagen. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Ett kraftigt snöoväder är på väg mot de södra delarna av landet. SMHI har utfärdat orangea varningar för snöfall och hårda vindar i delar av Götaland.

– Det kan bli ett besvärligt väderläge, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

Det råder meteorologisk vår i delar av södra Sverige – ändå kan det vara dags att plocka fram kälkarna igen. Ett kraftigt snöfall väntas dra in under tisdagen och onsdagen.

– Många kanske har börjat gå i lite vårtankar och så kommer det här bakslaget, säger Erik Höjgård-Olsen.

Snöfallet väntas beröra hela Götaland och delar av sydligaste och östra Svealand, inklusive Öland och Gotland. Det drar in över Götaland under natten till tisdagen och rör sig sedan åt nordost under dagen.

Mycket snö

15-25 centimeter snö väntas i norra Götaland och Östra Svealand. I övriga Götaland kan 10-15 centimeter snö falla, lokalt uppemot 20-25 centimeter.

I samband med snöfallet så blir det rejält blåsigt med friska till hårda vindbyar i hela området.

Orange varning

SMHI har utfärdat en orange varning för vind i kombination med snöfall för norra Götaland och östra Svealand samt för norra Skåne.

Det finns risk för mycket begränsad framkomlighet på vägar och trafikstörningar på grund av snömodd, halka och dålig sikt. SMHI varnar också för elavbrott. Det finns också en gul varning utfärdad för resten av Götaland samt delar av sydligaste och östra Svealand.

– Eftersom temperaturen kommer att ligga runt nollan så blir det säkert ganska kompakt, blöt snö som kommer att vara tung att skotta bort och som kan generera djupa spår på vägarna, säger Erik Höjgård-Olsen och tillägger:

– Så det gäller att hålla ett vaksamt öga på trafiken imorgon, och att man försöker ha tålamod och kör försiktigt om man är ute i den.

Kan bli kvar

Natten till onsdagen börjar snöfallet upphöra i väster, och drar sedan successivt bort från resten av området under dagen.

Själva snön ser dock ut att ligga kvar ett tag.

– Jag kan tänka mig att den ligger kvar hela veckan åtminstone. Kall luft sveper ner över landet så vi kommer att ligga på minusgrader över större delen av dygnen den här veckan, säger Erik Höjgård-Olsen.

Alice Nordevik/TT

Fakta: Vädervarningar

Fakta: Vädervarningar

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

Artikeltaggar

Erik Höjgård-OlsenGotlands länHalkaSkåne länSMHISnöVindVäderÖland

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.