Hoppa till huvudinnehållet

JUST NU: Ny rösträkning i Färgelanda – KD:s valresultat överklagat: ”Mänskliga faktorn”

Publicerad:
Valresultatet för Kristdemokraterna i Färgelanda i höstas har överklagats. På tisdagen görs en omräkning av rösterna.
Valresultatet för Kristdemokraterna i Färgelanda i höstas har överklagats. På tisdagen görs en omräkning av rösterna. Foto: Ove Rydh

På tisdagen kommer en ny sammanräkning av rösterna i kommunalvalet 2022 som tillföll Kristdemokraterna i Färgelanda kommun att göras. Detta efter att höstens valresultat överklagats.

Det är valprövningsnämnden som beslutat om en förnyad sammanräkning efter ett överklagande av höstens valresultat.

Överklagandet har gjorts av Kristdemokraterna i Färgelanda själva. Partiet fick precis ett mandat men låg precis på gränsen, vilket felaktigt gjorde så att valsedlarna med personröster inte registrerades.

– Det var den mänskliga faktorn hos oss, säger Anneli Wejke, valansvarig på rättsenheten hos länsstyrelsen i Västra Götaland.

KD i Färgelanda hade överklagat rösträkningen eftersom felet påverkar deras möjligheter att plocka fram ersättare till fullmäktige.

Men utfallet av vem som representerar Färgelanda i kommunfullmäktige väntas inte förändras på grund av omräkningen.

”Snabbt genomförd”

Den nya sammanräkningen görs på tisdagsmorgonen hos länsstyrelsen i Vänersborg.

– Allmänheten är givetvis välkommen, men sammanräkningen lär vara både odramatisk och snabbt genomförd, säger Anneli Wejke.

Artikeltaggar

FärgelandaFärgelanda kommunKristdemokraternaÖverklagandenPolitikSamhälleValVal 2022Vänersborg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.