Hoppa till huvudinnehållet

Bengtsforshus styrelse fick sitta kvar av kommunfullmäktige

Publicerad:
Bengtsfors kommunfullmäktige beslutade att Bengtsforshus styrelse kommer att få sitta kvar fram till ordinarie bolagsstämma. Detta i enlighet med ett förslag av kommunstyrelsens ordförande, Stig Bertilsson (M), som syns på bilden i talarstolen.
Bengtsfors kommunfullmäktige beslutade att Bengtsforshus styrelse kommer att få sitta kvar fram till ordinarie bolagsstämma. Detta i enlighet med ett förslag av kommunstyrelsens ordförande, Stig Bertilsson (M), som syns på bilden i talarstolen. Foto: Conny Hultgren

Den nuvarande styrelsen för Bengtsforshus sitter kvar. Under måndagen tog kommunfullmäktige ställning till frågan om huruvida den nuvarande styrelsen för Bengtsforshus skulle entledigas eller ej, men så blev det inte.

Anklagelser om mobbing och ekonomiska fel – styrelse och vd riskerar få sparkenPär Nilsson får sparken som vd – facket kräver bostadsbolaget på skadeståndBengtsforshus vd polisanmäler kommunen för förtal

Bakgrunden är de händelser som Dalslänningen tidigare rapporterat om. Utredningar som pekar på misstänkta missförhållanden inom det kommunala bostadsbolaget Bengtsforshus. Något som lett till att bolagets vd Pär Nilsson fått sparken.

På förslag av kommunstyrelsens ordförande, Stig Bertilsson (M), avslog på måndagen kommunfullmäktige det tidigare förslaget att avsätta styrelseledamöterna. Detta med anledning av ett beslut som fattades av Bengtsforshus styrelse tidigare under dagen.

Tillfällig vd tillsätts

– Styrelsen har nu äntligen fattat beslut om att tillsätta en interimistisk vd i väntan på en permanent lösning, sa Stig Bertilsson.

Han fortsatte.

– Dessutom ska man hyra in en projektledare för att kunna leda de projekt som pågår. Så den akuta situationen är avvärjd. Jag föreslår att vi inte går vidare med att byta ut styrelsen. Dessutom är det bara ett par månader kvar innan Bengtsforshus har en ny bolagsstämma, sa Stig Bertilsson.

S efterlyste utredning

Stein Begby (S) menade att det var viktigt att nu samtidigt få igång en oberoende utredning av turerna i Bengtsforshus.

Stein Begby (S) krävde att en oberoende utredning nu skulle tillsättas.
Stein Begby (S) krävde att en oberoende utredning nu skulle tillsättas. Foto: Conny Hultgren

– Vi har ett beslut i kommunstyrelsen om en oberoende utredning och det är väldigt viktigt att även personalen får möjlighet att komma till tals. Vi socialdemokrater är väldigt kritiska till den censurering som har skett. Har du tillsatt en sådan utredning, Stig? undrade Stein Begby.

M: ”Det är på gång”

– Ja, vi har tagit ett beslut om att vi ska tillsätta en övergripande utredning av förhållandena och kulturen i bolaget. Den kommer även att innefatta intervjuer med personalen. En sådan utredning kommer att ske. Kommundirektören håller på med en upphandling av detta, sa Stig Bertilsson.

Eriksson: ”Förvånad”

Per Eriksson (S) satte frågetecken kring hanteringen av avsättandet av en vd och tillsättandet av en ny vd.

Per Eriksson (S) menade att kommunen gick emot sin egen företagspolicy.
Per Eriksson (S) menade att kommunen gick emot sin egen företagspolicy. Foto: Conny Hultgren

– Det här är andra, tredje eller fjärde gången man går emot kommunens egen företagspolicy. Man ska, enligt policyn, ha ett ägarsamråd innan man avsätter eller tillsätter en vd. Så har inte skett någon av gångerna. Jag är mycket förvånad över att kommundirektören säger att han trodde att Ulf Nelson hade mandatet att ge honom uppdraget att upphandla en ny vd, sa Per Eriksson.

Bertilsson: ”Ej brott”

– Det styrelsen i bolaget har beslutat är att tillsätta en interimistisk vd under en kort period i väntan på en ordinarie vd som ska arbeta med de här viktiga frågorna. Det är inte ett brott mot de policies vi har, sa Stig Bertilsson.

– Tiden har sprungit ifrån oss och det finns ingen anledning att avsätta styrelsen. I så fall hade vi förordat att ordföranden inte har följt något alls. Han har gått ifrån aktiebolagslagen helt och hållet, sa Per Eriksson.

Beslutet blev att inte entlediga Bengtsforshus styrelse och att inte ha någon extrastämma, i enlighet med Stig Bertilssons förslag.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättDalslänningenEkonomiKommunfullmäktigeKommunstyrelsenNCCPer ErikssonPolitikSocialdemokraternaStein BegbyStig BertilssonStyrelserUlf NelsonUtredningar

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.