Hoppa till huvudinnehållet

INSÄNDARE: "När skall folk i Bengtsfors vakna och säga ifrån?"

Publicerad:
Bengtsfors
Bilder från Bengtsfors 29 augusti 2006
Strömkullegymnasiet.
Bengtsfors Bilder från Bengtsfors 29 augusti 2006 Strömkullegymnasiet. Foto: Ove Rydh

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är verkligen tråkig läsning kring Bengtsfors kommun den senaste tiden. Jag känner inte riktigt igen mig längre. Det enda man läser om är verksamheter som skall läggas ned. Ett axplock:

Kolaregården i Dals Långed. Gamla flyttas från sin trygghet. Kollektivtrafik finns i stort sett inte från Dals Långed till de ställen dit man flyttar. Nära och kära utan bil får jättesvårt att hälsa på.

Förskolan i Skåpafors läggs ned av besparingsskäl. Skåpafors med Rexcel, en av de orter som genererar arbetstillfällen och pengar i kommunen. Men, om man fixar en ny huvudman så kan man fortsätta. Vad blir besparingen då? Det blir ju samma kostnad. Konstigt sätt att räkna på!

”Konstig politik”

Fritids i Billingsfors skall i fortsättningen vara Fritids i Dals Långed. Återigen till en ort som nästan saknar vettig kollektivtrafik. Billingsfors som är det andra stället som genererar arbetsplatser och pengar i kommunen. Hur ska man lösa allt detta på ett bra sätt för människor som inte har bil eller körkort. Konstig politik.

Undrar lite vad ledningarna på dessa industrier tänker om den politiska ledningen i Bengtsfors?

Sommarfritids flyttas för alla till Billingsfors så att om du inte har körkort och bil så får man hellre låta bli att jobba. Är det ett nytt koncept i Moderaternas arbetslinje? Svaret till bekymrade föräldrar är att man skall ta hjälp av nära och kära. Det framgår inte hur man skall lösa det om man inte har sådana. Är avsikten att det skall bli så besvärligt för föräldrar att lösa transporter till fritids att man inte behöver ha sommarfritids alls?

”Alltid svarat att man vill till något annat ställe”

Strömkullegymnasiet som har varit en viktig del i utbildningssfären i Bengtsfors. Under många år gick skolan med överskott vilket givetvis är glömt. De pengarna nyttjade gärna kommunen då. Det var ingen som sa att man skulle sänka kostnaderna för programmen så att det skulle bli billigare för kommunerna som köpte platser av Bengtsfors. Dessa överskott plöjde man ner i Dalia och andra förlustställen.

Argumentet att elever i åk 8 inte vill gå på Strömkullen används för nedläggningen. Givetvis sa dessa elever samma sak 1994-95 när man frågade dem. Elever i åk 8 och 9 har alltid svarat att man vill till något annat ställe. Men, då bestämde man att köra ändå. Man gjorde det för att man ansåg att det var viktigt för Bengtsfors kommun att ha en egen gymnasieskola. Då fanns det en vision för framtiden!

Förstår ni som är ansvariga vad ni ställer till med? Förstår ni vad ni river isär och söndrar? Men det kanske är det som är meningen? Förstår man inte att det finns en koppling mellan en gymnasieskola som man styr själv i kommunen och Stenebyskolan, Göteborgs universitet med HDK Valand och ett Campus i Bäckefors? Förstår man inte att det förpliktar att hysa en universitetsfilial och högskola inom kommunen?

”Åmål applåderar”

Åmål applåderar givetvis våra beslut men det är tråkigt att man inte fick en riktig chans med ny ledning på skolan och ett visionärt tänk. Att man gett extra resurser till Strömkullegymnasiet är delvis sant men de politiska signalerna ut i media har samtidigt skapat en väldigt stor osäkerhet kring skolans framtid. Att sedan besluta att inte göra skolan sökbar underlättar ju inte precis för elevrekrytering. Att ge resurser med ena handen och samtidigt ge signalen att vi vet inte hur vi skall göra i framtiden med skolan är otroligt oprofessionellt och drar undan möjligheten för skolan totalt. Budskapet från våra politiker borde ha varit att vi kommer att satsa på skolan och vi förstår vikten av en egen gymnasieskola i kommunen.

När skall folk i Bengtsfors vakna och säga ifrån?

Förstår man inte att här finns en agenda från den yttersta politiska ledningen? Förstår man inte att man håller på att förstöra något i den här kommunen som är väldigt viktigt? Finns det ingen positiv vision för framtiden? Eller är visionen att lägga ned Bengtsfors? Var finns den röda tråden? Vet inte vem det var som sa att vi gått från 12 000 invånare till 9 000 i stort sett på några år. Det är klart att om man inte vet att man får gå ända till 1982 (12 058) för att hitta 12 000 invånare i Bengtsfors så är det kanske inte så konstigt med alla dessa beslut. Det sätter fingret på att man kanske måste ha kunskap och kompetens men också historiska kunskaper för att fatta beslut.

”Funderar på om det var så bra val”

Det är många beslut som fattats den senaste tiden som nog gör att den del yngre familjer som flyttat hit funderar på om det var så bra val.

Att inte de partier som stöttar Moderaterna i vårt styre reagerar är ett mysterium för mig. KD och Centerpartiet som utger sig för att vara landsbygdspartier? Eller är det så att arbetskulturen och arbetsmiljön inom politiken är sådan att man inte vågar? Den politik som bedrivs idag är tämligen landsbygd- och medborgarfientlig. Jag hoppas fler och fler börjar ana detta före det är för sent. Resultatet av försämrad service i kommunen kommer troligen resultera i svårigheter för industri och företag att rekrytera kunnig och kompetent personal. Annars väljer man i likhet med delar av kommunledningen att jobba i Bengtsfors men bor i en kommun som har service och utbildningsmöjligheter som är adekvata för en familj som i nästa steg resulterar i att Bengtsfors förlorar skatteintäkter.

Bekymrad medborgare i Bengtsfors kommun

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsfors kommunBeslutDals LångedGöteborgs universitetInsändareKolaregårdenModeraternaPolitikPolitiska system och ideologierSkola och utbildningStenebyskolanStrömkullegymnasietUtbildning