Hoppa till huvudinnehållet

Snabbare fiber för 1300 hushåll: ”Bättre villkor än i storstäderna”

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Samtliga sju fiberföreningar, med totalt cirka 1 300 hushåll, i Bengtsfors kommun har gjort gemensam sak och tecknat ett samfällt avtal med Telia.
Samtliga sju fiberföreningar, med totalt cirka 1 300 hushåll, i Bengtsfors kommun har gjort gemensam sak och tecknat ett samfällt avtal med Telia. Foto: Tim Aro/TT

Samtliga sju fiberföreningar, med totalt cirka 1 300 hushåll, i Bengtsfors kommun har gjort gemensam sak och tecknat ett samfällt avtal med Telia. Detta för att få till en snabbare fiber till ett bra pris.

– Jag har idag en bättre hastighet och ett billigare pris i Ödskölt än vad jag har till mina kontor i Svinesund och Göteborg, ordförande för Ödskölts fiberförening och en lokal pionjär inom området.

Det handlar om fiberföreningar i Laxarby, Steneby, Tisselskog, Torrskog, Vårvik, Ärtemark och Ödskölt som genom det nya avtalet nu får bättre villkor.

– Vi går nu från en fiberhastighet på 100 megabit till 500 megabit, vilket är väldigt bra. Det här gör att vi har framtidssäkrat oss för snabbare hastighet på internet och bättre täckning i husen för ett bra avtal som löper under en tioårsperiod. Det känns också tryggt att veta vilken kostnad vi nu har under denna period, säger Tom Sjötun.

Tom Sjötun är ordförande för Ödskölts fiberförening och en lokal pionjär inom området.
Tom Sjötun är ordförande för Ödskölts fiberförening och en lokal pionjär inom området. Foto: Privat

Att ha en väl fungerande fiber blir allt viktigare, menar Sjötun.

”Tack vare fibern”

– Det blir allt fler personer som jobbar hemifrån. Det märkte vi inte minst under pandemin. Frågan är hur vi hade klarat pandemin utan det här. I mitt hushåll var vi två personer som jobbade hemifrån med ständiga digitala möten, vilket vi kunde klara tack vare att vi hade fibern, säger Tom Sjötun.

Han fortsätter.

– Jag har idag en bättre hastighet och ett billigare pris i Ödskölt än vad jag har till mina kontor i Svinesund och Göteborg. Vi ligger på halva priset jämfört med storstäderna, säger Tom Sjötun.

Berömmer kommunen

Arbetet med fiberföreningarna startade 2012 i Bengtsfors kommun. Sjötun öser beröm över hur Bengtsfors kommun och Bengtsfors Energi AB ställt upp under resans gång.

– Bengtsfors kommun har varit helt fantastisk i sitt stöd till fiberföreningarna. Kommunen har hela tiden varit drivande, stöttande och rådgivande. Bengtsfors är helt outstanding i Västra Götaland när det gäller det här arbetet, säger Tom Sjötun.

Han fortsätter.

Kjell Söderqvist, områdesansvarig och styrelsemedlem i Ödskölts fiberförening, under planeringsarbetet med att förlägga fiberkabeln.
Kjell Söderqvist, områdesansvarig och styrelsemedlem i Ödskölts fiberförening, under planeringsarbetet med att förlägga fiberkabeln. Foto: Privat

– Utan kommunens stöd och vilja och de eldsjälar som finns ute i fiberföreningarna hade vi aldrig lyckats få till ett så väl fungerande fibernät runt om i hela kommunen. Bara i Ödskölt har vi byggt 21 mil fibernät, säger Tom Sjötun.

”En jätteutmaning”

Men det är många andra kommuner som har ett jobb att göra, menar han.

– När Telia rycker koppartråden i många andra kommuner har de en jätteutmaning framför sig. För det är verkligen viktigt att man får fiber i husen. Fastigheterna tingar också ett högre värde om man har fiber, säger Tom Sjötun.

Artikeltaggar

AvtalBengtsfors Energi ABBengtsfors kommunBostad och byggenBredbandFastigheterGöteborgHus och hemHushållTeliaÖdskölt

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.