Hoppa till huvudinnehållet

Arvid, 71, har kört Vasaloppet 50 gånger: ”Sett fram emot detta länge”

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Arvid (höger) tillsammans med sonen Lars-Henrik Galborgen (vänster).
Arvid (höger) tillsammans med sonen Lars-Henrik Galborgen (vänster). Foto: Karl-Erik Andersson

På söndag avgörs det 99:e Vasaloppet i Dalarna. På nästan exakt hälften av upplagorna har Edsbon Arvid Galborgen, 71, varit med. I veckan körde han Öppet spår och tog sig runt de nio milen för 50:e gången.

– Jag har sett fram emot det här i många år, säger han.

Under söndagen fullföljde tre veteraner sitt 50:e år i Vasaloppsspåren. En av dem var Arvid Galborgen, 71, boende i Ed. Han kom i mål efter 11:14:25 eskorterade av sina två söner Lars-Henrik, som gjorde sitt 23:e Vasalopp och Hannes Magnus, som gjorde sitt första.

Tillsammans med sin bror Bent är de första norrmän att göra 50 lopp. Den yngre brodern Bent är den yngste som klarat av denna bedrift.

Efter målgång firades bröderna av föreningen Vasaloppsveteranerna, för alla som kört 30 gånger eller fler, med specialgjorda tårtor.

Firande av 50 år i Fäders spår för Lars-Erik Persson, Bent och Arvid Galborgen  i Mora-Nisses Hus.
Firande av 50 år i Fäders spår för Lars-Erik Persson, Bent och Arvid Galborgen i Mora-Nisses Hus. Foto: Karl-Erik Andersson

– Det var en fin dag i fantastiska spår. Jag fick en fin dalahäst som kommer att få en hedersplats där hemma, säger Arvid Galborgen, som tillsammans med sin bror är de första norrmännen att klara bedriften.

– Jag har sett framemot det här i många år. Jag har ju hela tiden vetat att det inte är några andra norrmän som gjort fler Vasalopp, så jag har försökt hålla dem bakom mig, säger han och skrattar.

Hur har du lyckats komma till start så många gånger?

– Jag har ju vetat att om jag skulle vara med måste jag ta hand om min kropp och träna. Man kör inte det här loppet utan bra träning. Jag har skaffat en stakmaskin som jag håller igång på, säger han.

Hur många fler starter det bli framöver vågar han dock inte spekulera i ännu.

– I min ålder är det viktigt att aktivera kroppen. Jag försöker vara med på det som är roligt, säger Arvid Galborgen.

Bröderna Bent och Arvid Galborgen flankerade av Arvids söner Lars-Henrik (vänster) och Hans-Magnus (höger).
Bröderna Bent och Arvid Galborgen flankerade av Arvids söner Lars-Henrik (vänster) och Hans-Magnus (höger).

Om man räknar med alla varianter av vasalopp – stafettvasa, 45:an, cykelvasan och så vidare, blev detta 86:e målgången för 71-åringen. Det är 1,2 vasor per år. Dalarna är lite av ett andra hem för honom.

Men till vardags tränar Arvid Galborgen med Eds skidklubb i omgivningarna runt Tavlan. Han hyllar klubbens arbete.

– Eds SK är fantastiska på att få till träningsmöjligheter. Där har vi gnetat runt väldigt många åkare. Så fort det blir snö vid Tavlan är vi ute, säger han.

Artikeltaggar

DalarnaEdEds SKLängdskidåkningMoraSnöTräningVasaloppet

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.