Hoppa till huvudinnehållet

Ett hejdå till Dalslänningen och Dalsland

Publicerad:
Reporter Sofie Borg
Sofie Borg
sofie.borg@arvikanyheter.se
 Höljerudsforsarna.
Höljerudsforsarna. Foto: Conny Hultgren

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Tio månader går fort.

För tio månader sedan klev jag in på Dalslänningens redaktion och i dag skriver jag min sista krönika som tidningens chefredaktör.

Vad hinner hända på ett knappt år? Väldigt, väldigt mycket tydligen.

Det massiva strömavbrottet i Bengtsfors i höstas är den märkligaste arbetsdag jag har haft under mina 15 år i media och jag gissar att den kommer toppa som mest minnesvärd under resten av mitt arbetsliv. Den tidningen gjordes till stor del från PD:s redaktion i Åmål där vi fick låna en arbetsplats och artiklarna som gick ut under dagen skickades per sms från Bengtsfors. Kul bevakning att se tillbaka på, även om det var en aning stressigt just där och då.

En valbevakning hann vi med, därtill ett skrällval i alla våra tre kommuner. En av de klurigare uppgifterna en lokaltidning har är att få den kommunala politiken intressant för läsarna så att folk kan engagera sig i beslut som rör deras vardag. Så under årets valbevakning experimenterade vi hejvilt med olika former av rapportering. Lyckat eller ej? Det kan bara läsarna svara på.

Flyttat har vi gjort också, och lämnat det gamla tidningshuset på Kinadalsvägen. Lite skar det i hjärtat även på mig, som ju inte gjorde värst lång tid på redaktionen, att lämna väggar som sett över 60 år av tidningsmakande. Men nyhetsarbetet stoppar inte för det, tvärtom. Idag har vi förutom två tidningar i veckan nyheter på webben i princip dygnet runt. Det är en föränderlig tid i allt just nu, och media är inget undantag.

Dalslänningen är en stark tidning, den har stått i 98 år och den har fortfarande en av de starkaste ställningarna bland de lokala läsarna av lokaltidningarna i Sverige. Var stolta över den lokaltidning ni har här. Fri och öppen media är absolut ingen självklarhet, den måste värnas om och om och om igen.

Avslutningsvis vill jag säga att jag kommer att sakna Dalsland. Jag bodde här i nästan ett år, tog kvällsbad i Ärtingen, promenerade vid Långevi, plockade svamp vid... dit ska jag tillbaka så vi avslutar inte den meningen.

Det blev lite för kort tid här tyvärr. Chefredaktör är ett dygnet runt-jobb och det blir svårt när man har hela livet i grannlänet.

Stort tack till alla er läsare som hörde av er med uppmuntrande ord, ni anar faktiskt inte hur uppskattat det är. Jag hoppas att ni känt igen er tidning under det här året och jag hoppas att ni tycker om den tidning det blev, och kommer att bli.

Jag finns från och med den 1 mars på Arvika Nyheter och en ny chefredaktör på Dalslänningen ska vara på plats inom kort.

Ha det fint så hörs vi!

Sofie Borg, chefredaktör och ansvarig utgivare

Artikeltaggar

Arvika NyheterBengtsforsDalslänningenKinadalsvägenMedierNöje/KulturSociala medierSofie BorgTidningarÅmål