Hoppa till huvudinnehållet

Sofie fick narkolepsi av vaccin – begär skadestånd av staten: ”Ett helvete”

Publicerad:
Tobias Johansson
tobias.johansson@dalslanningen.se
479 personer som drabbades av narkolepsi, av influensavaccinet Pandemrix, har lämnat in ett skadeståndsanspråk till Justitiekanslern.
479 personer som drabbades av narkolepsi, av influensavaccinet Pandemrix, har lämnat in ett skadeståndsanspråk till Justitiekanslern. Foto: Erik Mårtensson

Den 16 februari lämnade 479 personer, som fått sjukdomen narkolepsi av vaccinet Pandemrix, in ett skadeståndsanspråk riktat mot svenska staten till Justitiekanslern. En av dem är Sofie Sjöström, från Dals-Ed.

– Det är ju ett helvete de gav oss, och de ska betala det de kan, säger hon.

I ett pressmeddelande från Narkolepsiföreningen beskrivs att anspråket baseras på att staten bröt mot Europakonventionen i samband med vaccinationskampanjen mot svininfluensan 2009–2010. Föreningen menar att staten inte gav medborgarna tillräcklig information för att de skulle kunna värdera hälsoriskerna med vaccinet samt att det inte stod klart att en massvaccination var nödvändig.

Totalt är det 479 vaccinskadade och 1 569 av deras anhöriga som lämnar in ett skadeståndsanspråk. För de vaccinskadade begärs ett skadestånd på en halv miljon kronor per person. Det totala skadeståndsanspråket är 363 miljoner kronor plus ränta.

En av dem 479 som drabbats är Sofie Sjöström, ursprungligen från Dals-Ed, numera boende i Kil. Hon välkomnar ett skadestånd.

Sofie Sjöström, från Dals-Ed, fick diagnosen narkolepsi 2011.
Sofie Sjöström, från Dals-Ed, fick diagnosen narkolepsi 2011. Foto: Privat

– Vi vaccinerade oss för att vara friska, men fick istället betala med livet. Sjuka för alltid. Staten borde göra allt i sin makt för oss för att vi ska känna att vi har ett stöd från de som satte oss i skiten. Summan vi begär är det minsta de kan göra, säger hon.

Hon beskriver att hon var en glad och pigg tjej innan vaccinationen, i november 2009. Men drygt två veckor efteråt började symtomen, där hon bland annat ramlade ihop och blev kroniskt trött. Efter flera utredningar, där läkarna först trodde det handlade om utmattning, så fick hon två år senare diagnosen narkolepsi.

– Man känner sig aldrig utvilad, utan man är trött hela tiden. Jag lägger mig när det blir outhärdligt, men när jag vaknar är jag fortfarande trött. Jag är beroende av sambon, han får hänga med på läkarbesök och liknande för minnet är så dåligt på grund av hjärntrötthet, säger hon.

”Försöka vara stark”

Sofie bor sedan drygt två år tillbaka i Kil, tillsammans med sambon och två bonusbarn. Hon hoppas få egna barn i framtiden, och även ett arbete.

– Man får försöka vara stark i sig själv och tänka, jag ska ha ett arbete, det ska gå bra att få barn och så vidare. Jag hade ju velat ha ett hundraprocentigt arbete och kunnat göra det jag vill i livet, men det är ju väldigt begränsat. Jag har fortfarande inte haft en första anställning, och jag är 26 år. Men jag har precis börjat arbetsträna på Kils Hotell och restaurang, säger hon.

Artikeltaggar

Dals-Eds kommunDiagnoserJustitiekanslernKilSjukdomSjukvårdVaccinationVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.