Hoppa till huvudinnehållet

Pär Nilsson får sparken som vd – facket kräver bostadsbolaget på skadestånd

Publicerad:
Pär Nilsson är inte längre vd för Bengtsforshus AB.
Pär Nilsson är inte längre vd för Bengtsforshus AB. Foto: Conny Hultgren

Bengtsforshus vd, Pär Nilsson, har fått sparken. Han får lämna sin tjänst utan något avgångsvederlag. Det blev resultatet efter att arbetsgivarsidan och Pär Nilssons fackliga ombud träffades i veckan.

Men det fackliga ombudet från Unionen hävdar å sin sida att Bengtsforshus har brutit mot kollektivavtalet och att någon regelrätt MBL-förhandling inte har skett.

Därför har Unionen gjort en förhandlingsframställan till det kommunala bostadsbolaget om skadestånd, både till Unionen och till Pär Nilsson.

Bakgrunden till hela historien är resultatet av två konsultutredningar som dels pekar på att Pär Nilsson kan ha gjort sig skyldig till trakasserier mot en medarbetare på Bengtsforshus, dels att han kan ha utfört misstänkta ekonomiska oegentligheter och dels att han även ska ha ingått ett mycket ifrågasatt fallskärmsavtal.

Detta sammantaget ledde till Bengtsforshus styrelse valde att fatta beslut om att genomföra arbetsrättsliga åtgärder för att entlediga Pär Nilsson från posten som vd.

I veckan träffades arbetsgivarsidan och Pär Nilssons fackliga ombud. Men de kom inte överens. Om något över huvud taget. Inte ens om vilket slags möte parterna egentligen hade haft.

Bengtsforshus företräddes av bolagets ordförande Ulf Nelson som till sitt biträde hade kommunens personalchef Johan Halvardsson och arbetsrättsjurist Eric Hietala. Pär Nilsson företräddes av Unionens ombudsman Pål Magnussen.

Parterna oeniga

Efter mötet skriver Ulf Nelson följande i ett mejl till Bengtsforshus samtliga styrelseledamöter: ”I förhandlingen framförde Unionen att man skulle utgå ifrån den fallskärm som förelåg enligt 2018 års anställningsavtal, medan jag hävdade att den var ogiltig och att det var 2014 års anställningsavtal som är det gällande”.

Vidare skriver Ulf Nelson att Unionen i de gemensamma överläggningarna yrkade på tolv månadslöner för Pär Nilsson. ”Motbudet från mig var tre månadslöner. Efter ajournering lade jag till ytterligare en månadslön i anbudet; såldes fyra månadslöner. Nilsson gav avslag på anbudet, varför jag beslutade om att häva anställningsavtalet. Nilsson är således ej längre VD för bolaget”.

– Pär Nilsson fick därmed helt enkelt sparken. Han får inte någon månadslön alls i ersättning, säger arbetsrättsjuristen Eric Hietala till Dalslänningen.

Arbetsrättsjuristen Eric Hietala.
Arbetsrättsjuristen Eric Hietala. Foto: Linus Carle

Hietala berättar att Pär Nilsson har ett så kallat företagsledaravtal, och då gäller inte lagen om anställningsskydd. Därmed finns inga krav om saklig grund för att avbryta ett anställningsavtal för en företagsledare. Detta till skillnad mot anställda som omfattas av anställningsskyddslagen.

– Men i det här fallet har Pär Nilsson gjort sig skyldig till försumlighet och grovt åsidosatt sina ålägganden. Därför får han inte någon fallskärm. Som skäl för detta har arbetsgivaren hänvisat till resultatet av utredningarna, bland annat min egen, till vad som framkommit i media och att Pär Nilsson inte klarat av att presentera en budget som kan antas av bolagsstyrelsen, säger Eric Hietala.

”Ingen förhandling”

Men Pål Magnussen, ombudsman på fackförbundet Unionen, som alltså företräder Pär Nilsson, hävdar att det inte ens har skett någon MBL-förhandling.

Pål Magnussen är ombudsman på fackförbundet Unionen.
Pål Magnussen är ombudsman på fackförbundet Unionen. Foto: Unionen

– Har jag skrivit under något protokoll om att en förhandling ägt rum? Nej, därför att någon förhandling inte har ägt rum. Bengtsforshus har inte kallat till någon förhandling och när vi satt där och jag begärde förhandling så vägrade man det från bolagets sida, säger Pål Magnussen till Dalslänningen.

Vad var det då för möte ni hade?

– Det var väl någon form av överläggningar. Men någon kallelse om förhandlingar har vi inte fått. Och när jag frågade vad bolaget ansåg att Pär hade gjort för fel så hänvisade man till att jag kunde läsa om det i massmedia. Det är förstås ett helt oacceptabelt förfarande, säger Pål Magnussen.

Han fortsätter.

– Därför har jag från Unionens sida nu begärt skadestånd av Bengtsforshus genom en förhandlingsframställan. Unionen begär allmänt skadestånd för brott mot kollektivavtalet mellan Unionen och Fastigo (fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation) och ekonomiskt skadestånd till Pär Nilsson för att bolaget inte redovisat grunderna för entledigandet av Pär och för att de inte har förhandlat enligt medbestämmandelagen, säger Pål Magnussen.

Unionen kräver nu förhandling i ärendet.

Så ni satt inte och diskuterade olika anbud om månadslöner?

– Nej, visst försökte vi komma överens. Men det gick inte. Arbetsgivarsidan har betett sig på ett oacceptabelt sätt och Eric Hietalas utredning är undermålig på massor av punkter. Pär ska ha sina 24 månadslöner, säger Pål Magnussen och syftar därmed på det tillägg till fallskärmsavtal som tecknades 2018.

Turerna kring det kommunala bostadsbolaget Bengtsforshus fortsätter.
Turerna kring det kommunala bostadsbolaget Bengtsforshus fortsätter. Foto: Tommy Löfgren

Han fortsätter.

– Jag ska inte föregripa förhandlingen, men det här är något av vad vi kommer att ta upp på förhandlingen. Jag måste säga att det är väldigt förvånande att Hietala och arbetsgivarsidan inte kan paragraf 1 i MBL. Det här var allt annat än en förhandling. Och de kommer att få betala skadestånd för brott mot MBL. Där viker vi oss från Unionens sida inte en tum, säger Pål Magnussen.

”Rena dumheterna”

Eric Hietala hävdar å sin sida bestämt att en förhandling har ägt rum mellan parterna.

– Vi satt fem gubbar och förhandlade. Vi lyssnade på varandras synpunkter och utbytte olika anbud. Sedan skildes vi och Pär Nilsson är inte längre vd för bolaget. Det är rena dumheterna att hävda något annat, säger Eric Hietala.

Men enligt Pål Magnussen så finns det inget protokoll om att någon förhandling har ägt rum. Han har inte skrivit under något sådant.

– Enligt MBL, paragraf 16, ska protokoll uppföras om motparten begär det. Så har inte skett här. Och om Pål Magnussen verkligen menar det han säger med skadeståndskrav så kommer det att avvisas med kraft av arbetsgivaren, säger Eric Hietala.

Söker tillfällig vd

Samtidigt har Bengtsfors kommundirektör Göran Eriksson fått i uppdrag att tillsätta en tillförordnad vd på Bengtsforshus för att fylla vakansen efter Pär Nilsson.

– Jag har fått i uppdrag att i samråd med Ulf Nelson hitta en tillfällig vd för bolaget. Jag har för detta ändamål gått ut med en upphandling till fem olika aktörer. Därefter är det bolagsstyrelsen som fattar beslut om vem de vill skriva ett permanent avtal med, säger Göran Eriksson till Dalslänningen.

Men är det verkligen rätt att du får det uppdraget? Är det inte Bengtsforshus styrelse som ska göra detta?

– Emellanåt bistår jag bolaget. Det här är inget jag gör på eget bevåg. Jag förutsätter att Ulf Nelson har dialog med sin styrelse, säger Göran Erikson.

Dalslänningen har sökt Pär Nilsson och Ulf Nelson för en kommentar utan att lyckas.

Artikeltaggar

ArbetsgivareBengtsforsBrottBrott, lag och rättDalslänningenFastigoPär NilssonStyrelserUlf NelsonUnionenUtredningar

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.