Hoppa till huvudinnehållet

Flaggan hissad på halv stång efter dödsolyckan – vd: ”Alla är väldigt berörda”

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Flaggan är hissad på halv stång på pappersbruket Rexcell dagen efter den tragiska dödsolyckan. Vd Lars Andersson berättar att alla är väldigt berörda av händelsen.
Flaggan är hissad på halv stång på pappersbruket Rexcell dagen efter den tragiska dödsolyckan. Vd Lars Andersson berättar att alla är väldigt berörda av händelsen. Foto: Conny Hultgren

Dagen efter den tragiska dödsolyckan är sorgen påtaglig på pappersbruket Rexcell i Skåpafors. Flaggan är hissad på halv stång, ett minnesrum finns tillgängligt dit anställda ska kunna gå och en tyst minut har hållits för att hedra den avlidne. Samtalsstöd finns för att personal ska kunna prata med någon.

Dödsolyckan på pappersbruket utreds av polisen – rubriceras som miljöbrott

– Det är väldigt beklagligt det som har hänt och tankarna går i första hand till den drabbade familjen. Vi har nu fullt fokus på att ta hand om våra anställda. Vi är alla väldigt berörda, säger Lars Andersson, vd för Rexcell.

Han berättar att företagshälsovården är på plats med beteendevetare som hjälper personalen att bearbeta det som hänt.

– Vi har även haft minnesstunder och gjort i ordning ett rum där man kan samlas. Under hela dagen kommer vi från företagsledningens sida att gå runt på bruket och prata med alla, säger Lars Andersson.

”Alla är ledsna”

Lars Andersson berättar att stämningen är väldigt sorgsen.

Lars Andersson berättar att företagsledningen under hela dagen kommer att gå runt på bruket och prata med alla anställda.
Lars Andersson berättar att företagsledningen under hela dagen kommer att gå runt på bruket och prata med alla anställda. Foto: Conny Hultgren

– Alla är ledsna och undrar hur det kunde hända. Men vi kan inte spekulera om orsakerna. Tre utredningar har tillsatts. Den är Polisen, Arbetsmiljöverket och företaget internt som gör dessa utredningar. Innan dessa arbeten är färdiga kan vi inte göra några uttalanden, säger Lars Andersson.

Tyst minut

Vid Rexcells huvudentré har företaget hissat flaggan på halv stång. Klockan 12 hölls en tyst minut för att hedra den avlidne.

Rexcell har dygnet runt-drift och viss skiftpersonal var lediga när olyckan inträffade.

– Därför sker information och samtal med alla successivt. Vi har stoppat en linje på tissue, där olyckan inträffade. Vi får se när vi startar upp den igen. När olyckan inträffade hade vi anställda från oss som hjälpte till och gjorde vad de kunde. De gjorde ett fantastiskt jobb, men tyvärr så räckte det inte, säger Lars Andersson.

”Extremt ovanligt”

Han berättar att det var väldigt länge det inträffade en dödsolycka på bruket i Skåpafors.

– Det är extremt ovanligt med dödsolyckor på vår arbetsplats. Jag hörde igår att vi hade en dödsolycka för över 40 år sedan, så det är väldigt ovanligt, säger Lars Andersson.

Den avlidne är en man i 40-årsåldern bosatt i Bengtsfors. Han arbetade på ett företag i samhället och beskrivs som en älskad familjefar och en känd person i samhället som många hade en relation till.

Artikeltaggar

ArbetsmiljöverketAvlidnaBengtsforsBrott, lag och rättLars AnderssonOlyckor och katastroferRexcellSkåpaforsUtredningar

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.