Hoppa till huvudinnehållet

Ny miljon till kulturen i Ukraina - konstnärer ges möjlighet att arbeta

Publicerad:
Reporter Sofie Borg
Sofie Borg
sofie@dalslanningen.se
Oleksandra Voronina från Kiev är en av femton konstnärer som hittills vistats i Västra Götaland på residens. Bland annat har hon jobbat med Jessica Fleetwood på konstskolan Not Quite. Här med eleverna Frej Jensen och Liv Persdotter Wiman.
Oleksandra Voronina från Kiev är en av femton konstnärer som hittills vistats i Västra Götaland på residens. Bland annat har hon jobbat med Jessica Fleetwood på konstskolan Not Quite. Här med eleverna Frej Jensen och Liv Persdotter Wiman. Foto: Roger Pettersson

Västra Götalandsregionens kulturnämnd ger ytterligare en miljon kronor till residens för ukrainska konstnärer och för att främja yttrandefriheten i Ryssland och Belarus. Sammantaget har regionen avsatt tre miljoner kronor för att stödja kulturarbetet under kriget i Ukraina.

Pengarna ska bland annat bidra till arbetsplatser för konstnärer och publicister under några månaders tid. Regionen samarbetar med SWAN, ett svenskt nätverk för residensplatser, som sedan krigsutbrottet har haft ett högt söktryck från Ukraina.

– Med den här insatsen förstärker och förlänger vi vårt engagemang. Internationella kontakter gör skillnad i kristid och vi ska fortsätta att visa solidaritet – både för ukrainska konstnärer och för de som drabbas av den kraftigt inskränkta yttrandefriheten i Ryssland och Belarus. Residensen skapar också relationer som förhoppningsvis lever kvar den dagen kriget är över, säger Alex Bergström, ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

De tidigare två miljoner som regionen skänkt i stöd har till stor del gått till att se till att konstnärer och publicister har kunnat fortsätta jobba via residens. Tolv konstnärer från Ukraina, en från Belarus och två från Ryssland har bott och arbetat i Västra Götaland under en period. Pengarna har också använts för att ge ukrainare på flykt möjlighet att ta del av kultur- och idrottsaktiviteter.

Residensen har genomförts i samarbete med en rad aktörer, bland annat konstnärskollektivet Not Quite i Fengersfors och Campus Steneby i Dals Långed.

– Engagemanget hos residensplatserna har varit stort. De har tagit på sig ett generöst värdskap och verkligen ansträngt sig för att skapa kreativa och trygga arbetsplatser. Genom våra insatser har vi visat att en offentlig organisation kan vara snabb och ställa om för att möta omvärldens behov, säger Katti Hoflin, kulturchef Västra Götalandsregionen.

Artikeltaggar

Alex BergströmArbeteArbetsplatserBelarusJessica FleetwoodKatarina HoflinKulturNot QuiteNöje/KulturOrganisationerRysslandStenebyUkrainaVästra GötalandsregionenYttrandefrihet

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.