Hoppa till huvudinnehållet

Färre strömstarar än vanligt – högt vattenstånd försvårar för fågeln

Publicerad:
Sex strömstarar skådades när Skogsdals Naturskyddsförening nyligen räknade fåglarna vid Höljerudsforsen.
Sex strömstarar skådades när Skogsdals Naturskyddsförening nyligen räknade fåglarna vid Höljerudsforsen. Foto: Helena Lindgren

Sex strömstarar. När Skogsdals Naturskyddsförening nyligen skulle genomföra den traditionella strömstareräkningen vid Höljerudsforsen var de små fåglarna ganska lätträknade.

Skogsdals Naturskyddsförening genomför varje år en räkning av strömstarar i kommunen. Traditionsenligt samlades deltagare den 12 februari vid Höljerudsforsen för att räkna de övervintrande strömstararna.

Det var ganska lätträknat – sex fåglar kunde noteras. Det kan jämföras med förra årets 23.

Höljerudsforsen har tidigare varit övervintringsplats för ett ännu mycket större antal, men de senaste vintrarna har antalet strömstarar där minskat drastiskt.

Dock är det inte så alarmerande som det kan tyckas. Dels gör det mycket höga vattenståndet i forsarna det svårt för fåglarna att komma ner till botten för att hämta de husmaskar – nattsländlarver – som är huvudfödan, dels gör de milda vintrarna att små och stora vattendrag inte isbeläggs som tidigare.

Skogsdals Naturskyddsförening har i många år räknat strömstarar vid forsen.
Skogsdals Naturskyddsförening har i många år räknat strömstarar vid forsen. Foto: Lars Eric Fjellman

Strömstararna finner sin föda lättare och behöver inte samlas vid Höljerudsforsen och andra större forssträckor.

Förra året rapporterades 38 strömstarar på nio olika lokaler.

Nu är det inte bara vinterobservationer som är intressant. Minst lika viktigt är att ha koll på var det finns häckande strömstarar eftersom dessa vanligen inte är samma exemplar som övervintrar här. De flesta strömstarar som ses vid Höljerudsforsarna häckar vanligtvis längre norr och nordväst ut, ofta i Norge och de som häckar här är ofta söderifrån kommande fåglar.

Artikeltaggar

Djur och naturFåglarNorgeSkogsdal

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.