Hoppa till huvudinnehållet

Betraktelse: "Jag väljer kärlekens val"

Publicerad:
Monica Johannesson har tagit över som gårdsföreståndare efter Berit Scott på Luthagård i Ed. 
Dals-Eds kommun.
Monica Johannesson har tagit över som gårdsföreståndare efter Berit Scott på Luthagård i Ed. Dals-Eds kommun. Foto: Helena Lindgren

Fastlagssöndagen

Psalm 86: 5-7 Bibel 2000

“Ja, Herre, du är god, du förlåter, rik på kärlek till alla som åkallar dig. Herre, lyssna till min bön, hör mig när jag ber. I nödens stund ropar jag till dig, och du svarar mig.”

Jag heter Monica Johannesson och är relativt ny föreståndare på Luthagård. Att skriva betraktelse i en tidning är helt nytt för mig. Så med visst pirr i magen tar jag mig an utmaningen med öppet hjärta. Jag hoppas att du som läsare ska få en varm, fördomsfri och förhoppningsvis reflekterande läsning.

Jag har en rak stil, jag kommer vara tydlig och inte linda in min tro i någon bomull för att vara till lags. Jag väljer kärlekens val att förmedla en genuin tro på Gud, som älskar allt levande han skapat. Hans kärlek måste vara enorm, varför hade han annars skapat så ofantligt många människor? Att förstå sig på Guds kärlek och hans syfte med oss är inte helt enkelt. För runt oss härjar ondska på flera sätt, som mänskligheten har frambringat mot varandra. Men Gud finns där, det har jag och många andra både bevittnat och upplevt. Han inger hopp i en bruten värld. Vi kan göra skillnad genom att visa kärlek i handling där vi går fram, oavsett vem vi möter. Guds kärlek är villkorslös och jag som människa behöver den.

Vi har alla fått en möjlighet att välja, den är unik. Antingen kan du välja ett liv utan Gud, eller ett liv med Gud. Gud tvingar sig inte på någon, hans högsta önskan är ändå att ha en relation med dig. Tänk att få ha en möjlighet att varje dag kunna snacka och umgås med Gud. För mig är även att läsa bibeln, lyssna på musik och andras livsberättelser en tillgång i mitt kristna liv.

När jag var femton år, var det dags att för mig att åka på fyra veckors konfirmationsläger. Mina föräldrar sa till mig innan jag åkte, “Nu behöver du göra ett eget val.” När jag hade tänkt ett tag beslöt jag mig för att jag ville tro, och jag önskade en relation med Gud. Svårare var det inte. Det innebar inte att jag fick ett liv som seglade fram, utan motvind. Det har ju Gud aldrig lovat för den delen. Men han har lovat att alltid vara nära mig, förlåta mina dumheter, bära mig genom tunga tider, glädjas med min framgång och lyssna.

Gud sände sin son, Jesus i mänsklig gestalt för att jag som människa lättare skulle förstå hur jag bemöter andra. Gud ville även göra det lättare att förstå hans tankar, då sände han Den Helige Ande till världen. Ett smart drag av vår Gud att lägga fram tre olika sätt att nå och förstå sig på honom.

Jag har gång på gång fått be om förlåtelse, ångrat de jag sagt, känt svek, besvikelse och gjort misstag som jag ångrat. Trots detta så tar Jesus mig till sitt hjärta.

Monica Johannesson, gårdsföreståndare Luthagård

Artikeltaggar

Dals-Eds kommunEtik och religionGudJesusKärlekMänskligt

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.