Hoppa till huvudinnehållet

Beslut om förskola och fritids överklagas: "Kommunen kör över barnen med ånglok”

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Bengtsfors kommuns beslut om barnomsorgen har överklagats till förvaltningsrätten, som avslagit yrkandena om inhibition (att kommunens beslut ställs in) och kommer att pröva överklagandena slutgiltigt senare. Ett överklagande har nu även skett till kammarrätten.
Bengtsfors kommuns beslut om barnomsorgen har överklagats till förvaltningsrätten, som avslagit yrkandena om inhibition (att kommunens beslut ställs in) och kommer att pröva överklagandena slutgiltigt senare. Ett överklagande har nu även skett till kammarrätten.

Två privatpersoner, Rukija Mavric och Johanna Svensson, har till förvaltningsrätten överklagat Bengtsfors kommuns beslut att inte längre driva vidare förskolan och fritids i Skåpafors och att fritids i Billingsfors ska samlokaliseras med Ekhagsskolan i Dals Långed.

En av de sökande har även överklagat kommunens beslut att stänga sommarförskola och fritids i kommunen.

Förvaltningsrätten har avslagit yrkandena om inhibition (att kommunens beslut ställs in) och kommer att pröva överklagandena slutgiltigt senare. Detta beslut har nu i sin tur överklagats till kammarrätten.

Läs också

– Vi kände att vi måste överklaga det här och även gå vidare eftersom det inte har gått rätt till här. Det måste göras en barnkonsekvensanalys innan ett sådant här beslut fattas. Här säger kommunen att man ska göra en analys efteråt. Det är helt bakvänt, säger Johanna Svensson till Dalslänningen.

Johanna Svensson menar att det i en sådan barnkonsekvensanalys är viktigt att lyssna på vad barnen själva tycker.

– Kommunen kör över barnen med ånglok. I alla fall de stora barnen som berörs av det här kan man prata med, men det har inte gjorts, säger Johanna Svensson.

”Ingen hänsyn”

När det gäller överklagandet av beslutet om barnomsorgen i Skåpafors och Billingsfors består det av två yrkanden. Dels att kommunens beslut ska upphävas, dels att förvaltningsrätten beslutar om verkställighetsförbud för beslutet till dess att domstolen slutligen avgör målet.

Kommunen kör över barnen med ånglok.
Johanna Svensson

Rukija Mavric och Johanna Svensson menar att kommunens beslut har fattats utan att hänsyn tagits till barnens rättigheter och att beslutet strider mot Barnkonventionen. Vidare menar Mavric och Svensson alltså att någon barnkonsekvensanalys inte har genomförts.

”Beslutet strider även mot likställighetsprincipen då Skåpafors förskola och fritidshem får 12 månader och Billingsfors får sex månader på sig att ta fram en ny huvudman”, skriver Mavric och Svensson.

”Drabbas hårt”

När det gäller överklagandet av kommunens beslut om att endast ha en sommarförskola/fritids är argumenten ungefär de samma. Att beslutet bland annat bryter mot barnkonventionen och att barnkonsekvensanalys saknas. Men också att föräldrar och personal drabbas hårt när det gäller arbetstider, ekonomi och miljöaspekter (långa körsträckor).

Bengtsfors kommun anser för sin del att överklagandet ska avslås eftersom det annars skulle få för stora konsekvenser för kommunens ekonomi. Vidare skriver kommunen att en barnkonsekvensanalys ska tas fram inför ett verkställande.

Överklagar vidare

Förvaltningsrätten menar att en så kallad inhibition (att kommunens beslut ställs in) endast bör komma i fråga om starka skäl talar för att beslutet är olagligt och att förhindra att ett allmänt eller enskilt intresse ”lider beaktansvärd skada”. Något sådant anser förvaltningsrätten inte föreligger i dessa ärenden. En slutgiltig bedömning av överklagandena kommer att göras senare.

Men nu sker alltså ett överklagande gällande inhibition till kammarrätten.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunBillingsforsBrott, lag och rättDalslänningenEkhagsskolanJohanna SvenssonPolitikRukija MavricSkåpaforsÖverklaganden

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.