Hoppa till huvudinnehållet

Lärare som sexofredade elever döms i tre fall – frias i ytterligare tre

Publicerad:
Reporter Ove Rydh
Ove Rydh
ove.rydh@provinstidningen.se
En lärare bosatt i Färgelanda kommun döms i tingsrätten till böter för sexuellt ofredande mot elever. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra./ARKIVBILD
En lärare bosatt i Färgelanda kommun döms i tingsrätten till böter för sexuellt ofredande mot elever. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra./ARKIVBILD Foto: Berit

En lärare bosatt i Färgelanda kommun döms av hovrätten för tre fall av sexuellt ofredande mot elever. Dock frias han från ytterligare tre fall, där han dömdes i tingsrätten.

Hovrätten för västra Sverige ändrar den tidigare tingsrättsdomen där en lärare dömdes för sex fall av sexuellt ofredande mot elever på en skola i Uddevalla.

I tre av fallen frias han. Hovrätten anser inte att det handlar om sexuellt ofredande när läraren givit en komplimang om elevens rumpa, inte heller när han tagit på en elevs rygg under tröjan vid bh-bandet och givit henne en komplimang för tröjan. Inte heller är det sexuellt ofredande, anser hovrätten, när läraren lagt sin hand på en elevs lår och antytt att han hellre ville ta på hennes rumpa.

I tre fall fastställer hovrätten tingsrättens domar: när läraren antytt att det krävdes sex för att få högre betyg, när han tagit stryptag på en elev och sagt att ”strypsex är najs” och när han sagt till en elev: ”om du inte hade haft pojkvän skulle jag ollat dig”.

Hovrätten dömer läraren till 120 dagsböter om 200 kronor. Bötesbeloppet är särskilt återhållsamt med tanke på att läraren mister sitt jobb.

Reserverade sig

Två nämndemän reserverade sig mot domslutet. De ville att läraren också borde ha dömts för sexuellt ofredande när det gäller handen under tröjan.

När det gäller skadestånd anser hovrätten att tre av målsägandena ska tilldömas skadestånd. Däremot stryks skadestånden i de fall där läraren friats i hovrätten.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättDagsböterFärgelanda kommunOfredandeSexuellt ofredandeUddevalla

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.